Ambiguitatea Limbajului Juridic

Extras din referat Cum descarc?

1. Limbajul juridic
Prin limbaj se intelege modul in care o limba este vorbita de catre un grup de indivizi in cadrul unui sector de activitate. Ion Coteanu considera ca limbajul este varianta a limbii literare, este rezultat al restrictiilor, ,,sistem lingvistic mai mult sau mai putin specializat in redarea continutului de idei specifice unei activitati profesionale, unuia ori mai multor domenii din viata social-culturala [...] orice limbaj nu este decat limba careia i se atribuie o destinatie speciala" .
Limbajul juridic, ca modalitate specifica de exprimare, este format din elemente de limba comuna si elemente care ii sunt specifice. Jean-Louis Sourioux si Pierre Lerat numesc acest aspect caracterul compozit al limbajului juridic (caractere composite du langage juridique), precizand ca tocmai aceasta caracteristica explica in mare parte un asa-numit aspect ,,paradoxal" al dreptului: dreptul este un fenomen social, precum limba insasi, insa el provoaca majoritatii oamenilor sentimentul ca se afla in fata unui limbaj inaccesibil. 
Limbajul juridic prezinta paradoxul de a fi foarte ingrijit, dar in acelasi timp foarte ermetic si aparent ambiguu. Asa cum remarca Jean-Claude Gemar, ,,juristii practica un discurs adesea obscur si parca deliberat incalcit" . Gerard Cornu observa existenta unui ,,ecran lingvistic" in cazul limbajului juridic, aratand ca nu poate fi inteles decat de specialisti in domeniu si ca insasi existenta lui se datoreaza faptului ca nu este accesibil majoritatii membrilor comunitati lingvistice. David Mellinkoff, analizeaza pentru limba engleza 22 de caracteristici ale limbajului juridic, pe care il percepe ca fiind imprecis, dificil de abordat, nu numai pentru un profan, ci si pentru persoanele initiate in domeniu. El califica acest limbaj ca fiind: greoi, neclar, pompos si vag (wordy, unclear, pompous and dull) . Stephane Chatillon vorbeste de ,,opacitatea vocabularului juridic", precizand in acelasi timp ca orice domeniu de activitate are terminologia sa specifica, care nu este intotdeauna accesibila profanilor . 
Pe de alta parte, claritatea se numara printre cerintele fundamentale si ale limbajului de drept. Intr-un Indreptar juridic din secolul al XIX-lea, se afirma in legatura cu claritatea mesajului: ,,Orice legiuire, ca sa fie dreapta, trebuieste sa fie hotaratoare. Caci daca signalul dat de trambita ar fi indoios, cine s-ar pregati de razboi? Daca porunca data de lege ar fi echivoca, cine s-ar dispoza sa se supuie?".
George Kalinowski considera eronata incercarea de a sustine ca dreptul este un limbaj si ca filosofia dreptului este, in consecinta, o analiza logica a dreptului, a limbajului juridic. El apreciaza, in acelasi timp, ca deosebit de importanta si utila analiza logica a limbajului stiintific, considerand-o, in ceea ce priveste dreptul, ca una dintre principalele cai de acces spre o autentica filosofie a dreptului. Autorul releva existenta unor probleme care se situeaza la frontiera logicii si filosofiei dreptului, ca aceea a atribuirii valorii de adevar sau falsitate normelor juridice .
2. Tipuri de ambiguitate
In terminologia juridica se observa, in general, urmatoarele raporturi semantice: polisemia, sinonimia, omonimia, antonimia - fenomene similare cu acelea din vocabularul general, care, in opinia unor savanti, favorizeaza ambiguitatea sau, in opinia altora, din contra, nu prezinta obstacol pentru comunicarea stiintifica.
Datorita subsumarii sale categoriei mai largi de limbaj natural, limbajul juridic preia si caracterul imprecis si neunivoc al acestuia, care se datoreaza fenomenelor inevitabile de omonimie si polisemie .
Omonimia este o forma tipica de ambiguitate (sau plurivocitate) a limbajului natural, care survine in cazul unor expresii (notiuni sau enunturi) cu intelesuri si referinte diferite . De pilda, notiunea ,,parchet" desemneaza atat o realitate juridica (institutia judiciara care are ca principala atributie exercitarea actiunii penale si sustinerea acuzarii in procesele penale), cat si realitati extra juridice (un anume tip de pardoseala, sau fiecare din suprafetele in care este impartita o padure in vederea exploatarii ei rationale). La nivel sintagmatic, oferim ca exemplu enuntul ,,X a prezentat testamentul tatalui sau", care este ambiguu, intrucat poate fi inteles atat in sensul in care testamentul este opera lui X, care il prezinta tatalui sau, cat si in sensul in care testamentul provine de la tatal lui X, care prezinta acest act unui oarecare tert.
Polisemia (omonimia cointensiva sau ambiguitatea sistematica) intervine in cazul unor expresii care poarta relativ acelasi inteles, dar se refera la realitati diferite . De pilda, termenul ,,actiune", care in sens juridic desemneaza actul procedural prin care este declansata procedura judiciara (procesul civil sau penal), pastreaza ca intensiune intelesul de desfasurare a unei activitati (in vederea atingerii unui scop), inteles ce se regaseste si in sintagme nejuridice ca ,,a (se) pune in actiune" = a (se) pune in miscare, ,,actiune armata" = operatiune militara, sau chiar ,,actiune epica" =succesiunea intamplarilor dintr o opera literara. De remarcat ca termenul mai are un inteles (inclusiv) juridic, acela de hartie de valoare care reprezinta o parte prestabilita a capitalului social al unei societati comerciale pe actiuni, si care confera detinatorului dreptul la dividende, dreptul de a participa) i de a vota in cadrul adunarilor generale ale actionarilor etc.; acest din urma sens al
Termenului ,,actiune" ilustreaza mai curand un caz de omonimie in raport cu cele anterior enuntate decat un caz de polisemie.


Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!