Alternative Institutionale si Comunitare in Combaterea Criminalitatii

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I 1
INSTITUTII NATIONALE SI INTERNATIONALE SI ROLUL LOR IN COMBATEREA CRIMINALITATII 1
CAPITOLUL II 6
MODELE SI STRATEGII DE PREVENIRE SI COMBATERE A DELINCVENTEI PE PIATA SCHIMBURILOR CLANDESTINE SI ILICITE 6
CAPITOLUL III 19
ORGANIZAREA ACTUALA A LUPTEI IMPOTRIVA CRIMINALITATII ECONOMICO-FINANCIARE SI A CORUPTIEI IN ROMANIA 19
BIBLIOGRAFIE 26


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
INSTITUTII NATIONALE SI INTERNATIONALE SI ROLUL LOR IN COMBATEREA CRIMINALITATII
Dinamica fenomenului infractional din ultimii ani si eforturile institutiilor statului si ale societatii civile de a-i face fata intr-o maniera coerenta si eficace, impune realizarea unei strategii nationale de prevenire a criminalitatii. 
Acest lucru este deplin posibil deoarece exista o baza teoretica bogata consacrata acestui domeniu: acte normative romanesti, programe si recomandari ale Consiliului Europei si ale O.N.U., strategii elaborate recent in alte tari. 
Noile evolutii contemporane demonstreaza pericolul criminalitatii pentru dezvoltarea sociala, dreptul cetatenilor de a trai in securitate si, ca o consecinta, elaborarea unei strategii pe termen lung pentru a evita mersul spre o societate terorizata. 
Peste tot in lume, statisticile oficiale arata cresteri importante ale criminalitatii dar si eforturi din ce in ce mai mari pentru ai face fata atat la nivel de stat cat mai ales la nivel comunitar. Desi serviciile de politie raman in continuare esentiale pentru combaterea si prevenirea criminalitatii, cetatenii si comunitatile devin din ce in ce mai vizibile in domeniul atat de complex al ordinii sociale si al cresterii calitatii vietii. 
Traversam o perioada in care, la marile flageluri sociale cunoscute - coruptia, saracia, somajul, drogurile, alcoolismul - se adauga terorismul, crima organizata, degradarea mediului urban precum si factori subtili ca abuzurile, discriminarile, absenta controlului, promovarea violentei prin mass-media. 
Toti acesti factori se conjuga, desigur, cu cei particulari unei tari sau unei regiuni amplificand vulnerabilitatea sociala si costurile criminalitatii. Grupurile care sufera cel mai mult din cauza unei rate inalte a criminalitatii, raman mereu aceleasi: tinerii, varstnicii, femeile, persoanele singure, cei care traiesc in cartiere marginalizate. Desi riscurile imediate par urgente, ameliorari de durata apar doar cand sunt abordati factorii indirecti: saracia, incultura, somajul, lipsa perspectivei, etc. 
Ca urmare, prevenirea criminalitatii minorilor devine un imperativ al acestei perioade pentru Romania, in care obiectivele principale sunt ordinea sociala, consolidarea mecanismelor de respectare si aplicare a legilor, formarea si solidarizarea publicului la actiunile preventive, supravegherea si evaluarea riscurilor in timp si spatiu. 
In acest context e nevoie ca Ministerul Justitiei sa realizeze o strategie nationala de prevenire a criminalitatii centrata pe dezvoltarea sociala, in care puterile publice sa aiba rolul principal in coordonarea programelor la nivel national, judetean si local. 
Preocuparea O.N.U pentru elaborarea unor studii criminologice si combaterea terorismului.
Problema terorismului trebuie analizata in adevarata sa lumina, fiindca, indiferent ce motive ar avea teroristii, nu trebuie sa se comita acte ale caror consecinte se rastrang asupra unor persoane nevinovate, doar pentru obtinerea de catre autori a unor castiguri personale sau pentru propria lor satisfactie bolnavicioasa de a ucide .
Organizatia Natiunilor Unite a constituit prin Rezolutia 3034 un Comitet Special pentru terorismul international, care studiaza cauzele terorismului international si face recomandari in ceea ce priveste luarea unor masuri de prevenire si reprimare.
In contextul ideii de solidaritate internationala, fiecare stat este dator sa ia masurile cele mai adecvate pentru a elimina cauzele terorismului international si, in general, pentru a elimina violenta.
Aceste studii nu pot aparea imediat si nu pot trage niste concluzii pripite. Ele trebuie desfasurate pe o perioada mai indelungata de timp astfel, am fi lipsiti de simtul realitatii, daca am considera ca odata terminat un studiu am identificat si toate cauzele care genereaza violenta si sa stabileasca astfel masuri care sa inlature rapid actele de terorism international. Hotararile care urmeaza a se aplica trebuie luate pe baza unei cunoasteri generale a problemei si a unei comprehensiuni de ansamblu a cauzelor si a consecintelor concrete aparute intr-un caz sau altul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Alternative Institutionale si Comunitare in Combaterea Criminalitatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!