Agențiile Uniunii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
2. Agentii ale pilonului ,, Politica externa si de securitate comuna"
3. Agentii ale pilonului ,, Cooperare politieneasca si judiciara in materie penala"
4. Agentii comunitare cu alte domenii de activitate
5. Agentii executive
6. Concluzii
7. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Crearea agentiilor Uniunii Europene este, de departe, unul din cele mai proeminente inovatii institutionale la nivel european. Proliferarea rapida a agentiilor Uniunii Europene a dus la ideea de a ne putea referi la acest proces ca fiind unul de ,,agentificare", comparabil cu crearea de agentii la nivel national. 
Agentiile Uniunii Europene au devenit trasaturi universale ale sistemului administrativ european in curs de dezvoltare. Ele au un rol important in implementarea legislatiei Uniunii Europene si in reglarea politicilor europene. Pentru a indeplini aceasta functie, ele cheltuie in total peste un miliard de euro pe an si au aproape 4000 de angajati. Agentiile Uniunii Europene sunt dispersate pe teritoriul Europei: de la Dublin la Varsovia, si de la Lisabona la Helsinki. Fostul presedinte al Comisiei Europene Jose Manuel Brosso s-a referit la acestea ca fiind ,,sateliti ai Uniunii- colecteaza semnale de pe pamant, le proceseaza si le radiaza inainte si inapoi" . Astfel, ele trebuie sa aduca Europa mai aproape de cetatenii sai.
Nu se cunosc multe aspecte referitoare la cum functioneaza, practic vorbind, agentiile Uniunii Europene. Cand Uniunea si statele sale membre au propus crearea de agentii autonome, nu era clar stabilit fata de cine se dorea ca acestea sa fie autonome: doar fata de actori politici, cum sunt Comisia Europeana sau statele membre, ori si fata de alte parti interesate, precum industria? Mai mult decat atat, atunci cand agentiile au fost infiintate, ele au fost inzestrate cu grade diferite de autonomie: unele doar cu autonomie legala, in timp ce altora le-a fost oferita si autonomie politica. Cu toate acestea, in ce masura autonomia lor formala este in acord cu realitatea ramane un aspect neclar.
Asa cum am precizat anterior, agentiile Uniunii Europene nu se bucura intotdeauna de gradul de autonomie ce le-a fost garantat in mod formal. Ca exemplu, putem lua in considerare: EMEA (European Agency for the Evaluation of Medicinal Products), EUMC (European Monitoring Centre on Racism and Xenophobia) si Europol (European Police Office). Aceste trei agentii ne ofera considerabile variatii ale intinderii si domeniului de aplicare ale autonomiei pe care o detin fata de institutiile Uniunii Europene si fata de statele membre, comparativ cu gradele diferite de autonomie formala cu care au fost inzestrate. In timp ce unele agentii, precum EMEA, au obtinut un statut relativ autonom, altele, ca EUMC si Europol, au obtinut o autonomie semnificativ redusa .
Daca ar fi sa oferim o definitie, putem spune ca agentiile sunt cunoscute si sub numele de ,, o varietate de organizatii care indeplinesc sarcini de natura guvernamentala si care, de cele mai multe ori, exista in afara cadrului guvernamental normal al departamentelor" . 
Ridicarea agentiilor s-a desfasurat in trei etape :
-  Primele doua agentii erau intemeiate deja in 1975: Centrul European Pentru Dezvoltarea Instruirii Profesionale si Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca.
-  A doua generatie de agentii a fost intemeiata dupa o perioada de cincisprezece ani, incepand cu anii 1990: Agentia Europeana a Mediului si pana in anii 1999: Agentia Europeana pentru Reconstructie , ale avand intre ele inca alte opt agentii.
-  A treia generatie de agentii a fost observata in primii ani ai secolului 21. Exista, in cazul acestora, doua elemente ce le diferentiaza de celelalte 12 agentii infiintate anterior: scopul acestora si metoda prin care au fost create. Astfel, aceste agentii au ca scop principal aspecte legate de siguranta: alimentatie, siguranta aviatica si maritima, prevenirea bolilor si securitatea informatiei si a sistemului. De asemenea, aceste agentii au fost create prin metoda deciziei comune si prin majoritate calificata, lasand, asadar, loc unei mai mari influente parlamentare, in timp ce celelalte douasprezece agentii ale Uniunii Europene au fost create prin procedeul conferintei si prin unanimitate in Consiliul Ministerelor.
Asadar, o agentie nu este o institutie a Uniunii Europene, ci este un organism infiintat dupa o lege comunitara specifica, avand scopul de a desfasura o activitate specifica. Nu toate agentiile Uniunii Europene se numesc astfel; ele se pot numi ,,centru", ,,fundatie", ,,institut" sau ,,oficiu".


Fisiere in arhiva (1):

  • Agentiile Uniunii Europene.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. D. Geradin, N. Petit, The Development of Agencies at EU and National Levels: Conceputal Analysis and Proposals for Reform.
2. E. C. Mogirzan, Introducere in dreptul comunitar.
3. F. Coman-Kund, European Union Agencies as Global Actors: A Legal Study of the European Aviation Safety Agency, Frontex and Europol.
4. I. C. Clapon, Agentiile Uniunii Europene, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept.
5. M. Busuioc, M. Groenleer, J. Trondal, The Agency Phenomenon in the European Union: Emergence, Institutionalisation and Everyday Decision-Making.
6. M. Everson, G. Majone, L. Metcalfe, A. Schout, The Role of Specialised Agencies in Decentralising EU Governance: Report presented to the Commission.
7. M. Groenleer, The Autonomy of European Union Agencies: A Comparative Study of Institutional Development.
8. P. Nicolas, Space and Security: The Emerging Role of Europe: Astropolitics.
9. https://www.iss.europa.eu/
10. https://www.europarl.europa.eu/factsheets/ro/sheet/155/judicial-cooperation-in-criminal-matters
11. https://www.eurojust.europa.eu/
12. https://ec.europa.eu/info/departments_ro,


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!