Adoptia Copiilor Cetateni ai Republicii Moldova de catre Cetateni Straini

Cuprins referat Cum descarc?

Capitol I. Introducere 3
? 1.1. Notiune de adoptie nationala si adoptie internationala. 3
? 1.2. Legislastia nationala si internationala in materia adoptiei internationale. Legea aplicabila. 4
Capitol II. Conditii cu privire la adoptia copiilor cetateni ai RM, de catre cetateni straini. 5
?2.1. Principiul interesului superior al copilului. 5
? 2.2. Conditii privind persoana adoptatorului in cazul adoptiei copiilor- cetateni ai RM de catre cetateni straini. 7
2.2.1. Legea aplicabila 7
2.2.2 Conditii cu privire la persoana adoptatorului 8
? 2.3. Conditii cu privire la adoptat in cadrul adoptiei copiilor cetateni ai RM de catre cetateni straini. 10
2.3.1. Virsta. 10
2.3.2. Starea sanatatii. 10
2.3.3. Consimtamintul parintilor. 11
2.4. Consimtamintul copilului. 13
Capitolul III. Organele abilitate in domeniul adoptiei copiilor cetateni ai Republicii Moldova de catre cetateni straini. 14
Capitolul IV. Procedura adoptiei 16
Bibliografie: 18


Extras din referat Cum descarc?

Capitol I. Introducere 
? 1.1. Notiune de adoptie nationala si adoptie internationala.
Conform literaturii de specialitate, adoptia este o masura speciala de protectie a drepturilor copilului prin care se stabileste filiatia dintre cel care adopta si copil, precum si rudenia dintre copil si rudele parintelui adoptiv. Adoptia se face numai pentru protejarea intereselor superioare ale copilului. Adoptia isi produce efectele de la data pronuntarii irevocabile a hotaririi judecatoresti; in momentul respectiv, filiatia dintre copil si parintii sau naturali inceteaza.
Adoptia, ca institutie juridica a dreptului familiei, este un act juridic complex ce presupune acordul de vointa al partilor care participa la incheierea lui si care este incuviintat prin hotarire judecatoreasca. Astfel, in temeiul hotaririi de incuviintare a adoptiei se nasc raporturi de filiatie si paternitate intre adoptat si adoptator.
Daca e sa vorbim despre adoptia copiilor - cetateni ai Republicii Moldova, de catre cetateni straini, atunci ne vom referi nemijlocit la adoptia internationala. Trebuie sa mentionam ca o notiune a adoptiei internationale in legislatia noastra nu exista, dar Republica Moldova este parte la ,,Conventia asupra protectiei copiilor si cooperarii in materia adoptiei international" . Asadar putem spune ca ori de cite ori intilnim adoptia ca operatiunea juridica prin care se realizeaza si se presupune existenta carorva elemente de extraneitate, precum cetatenia, domiciliul ori resedinta celui care adopta sau a celui care adopta, locul incuviintarii etc., vom fi in prezenta adoptiei internationale.
? 1.2. Legislastia nationala si internationala in materia adoptiei internationale. Legea aplicabila.
Raporturile juridice din materia adoptiei internationale precum si problemele privind adoptia copiilor - cetateni ai Republicii Moldova, de catre cetateni straini sint reglementate de art. 116-141, 162-163 din Codul familiei si de Capitlolul XXV din Codul de procedura civila. Aspecte materiale si procedurile tangentiale cu materia adoptiei se regasesc in urmatoarele acte normative:
-Conventia asupra protectiei copiilor si cooperarii in materia adoptiei internationale adoptata la 29.05.1993 si ratificata prin Hotarirea Parlamentului nr. 1468-XIII din 29.01.1998, si alte conventii la care Republica Moldova este parte; 
-Legea privind actele de stare civila nr. 100-XV din 26.04.2001;
-Legea cetateniei nr.1024-VIV din 02.06.2000;
-Hotarirea Guvernului nr. 162 din 10.02.2005 cu privire la instituirea Comitetului National pentru Adoptii;
-Hotarirea Guvernului nr.52 din 25.04.2003 privind aprobarea Listei contraindicatiilor medicale pentru persoanele care intentioneaza sa adopte copii.
-Hotarirea Guvernului RM Privind infierea copiilor de catre cetateni straini nr. 62 din 03.02.1994.
Conform Codului familiei al Republicii Moldova, art. 162 ,,Pe teritoriul Republicii Moldova, adoptia copiilor cetateni straini are loc tinindu-se cont de legislatia statelor al caror cetateni sint acestia din urma" (adica adoptatorii). In acelas sens se procedeaza si in cazul desfacerii adoptiei.
Iar in cazul adoptiei copiilor cetateni ai RM dar care domiciliaza inafara teritoriului Republicii Moldova, care a fost realizata de organele competente ale statului strain al carui cetatean este adoptatorul, se va recunoaste valabila pe teritoriul Republicii Moldova cu conditia autorizarii anticipate de catre autoritatea centrala pentru protectia copilului (art. 162. alin. 6, Codul familiei).
Conform art.121 alin (2) Codul familiei, cetatenii straini si apatrizii, care au domiciliul in afara Republicii Moldova, pot fi adoptatori ai copiilor cetateni ai Republicii Moldova numai daca intrunesc atit conditiile impuse de legislatia statului a carui cetateni sunt sau in care isi au domiciliul, cit si cu conditiile impuse de legislatia Republicii Molodova, precum si daca tara lor este membra a Conventiei asupra protectiei copiilor si cooperarii in materia adoptiei internationale, sau daca in acest domeniu exista un acord bilateral intre state.


Fisiere in arhiva (1):

  • Adoptia Copiilor Cetateni ai Republicii Moldova de catre Cetateni Straini.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!