Adoptarea Constitutiei Europene

Extras din referat Cum descarc?

Infiintate pentru a raspunde unor nevoi presante, la acea vreme, in partea de vest a Europei (unele, de ordin economic - refacerea economiilor distruse in urma razboiului pustiitor si utilizarea capacitatilor economice si tehnice in scopul cresterii eficientei, solutionarea problemelor legate de criza energiei; altele, de ordin politic  aplanarea divergentelor franco-germane, viitorul politic al Europei in conditiile amenintarii sovietice si a nesigurantei pe care o inspira viitorul pasnic al Germaniei invinse, impartirea sferelor de influenta etc.) si spre a da expresie unor idealuri mai vechi (visul despre o Confederatie europeana ori despre o Societate a Natiunilor  ideile lui Jean Monnet si Robert Schuman), Comunitatile Europene au devenit, in ciuda sintegmei Europa progreseaza prin crize, printr-un proces evolutiv si totusi, nu fara zig-zaguri, dar cu toate acestea, fara egal ca anvergura, consecinte si semnificatie, ceea ce reprezinta Europa din zilele noastre, factorul de influenta decisiva in societatea contemporana, un reper istoric  Uniunea Europeana.
Tratatul de la Paris (1951) si cele de la Roma (1957) au constituit punctul de plecare in aceasta lunga si uneori, intortocheata, dar ascendenta evolutie, prin care se infiinta Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, Comunitatea Europeana Economica si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice. A urmat apoi, extinderea Comunitatilor, atat pe orizontala (a spatiului geografic comunitar), cat si pe verticala (incluzand si alte domeni decat integrarea economica si perfectionand structura institutionala), prin: Tratatul da la Bruxelles (1965) privind fuzionarea executivelor celor trei Comunitati  fiind creata entitatea Comunitatile Europene si Actul unic European (Luxembourg, 1985)  prin care s-au reunit intrun singur document, dispozitiile cu privire la reforma institutilor europene si s-a extins domeniul de competenta comunitara (cooperarea in domeniul politicii externe si al protectiei mediului); Tratatul asupra Uniunii Europene (Maastricht, 1992)  prin care au fost definite o serie de noi obiective, reunind sub acelasi acoperis pilonul cu caracter comunitar supra national, care viza C.E.E., C.E.C.O. si EUROATOM, cel referitor la politica externa si de securitate comuna (P.E.S.C.) si cel privind problemele de justitie si afaceri interne (J.A.I.); Tratatul de la Asterdam (1997)  prin care a avut loc reforma institutiilor comunitare, adancirea integrarii in perspectiva extinderii comunitatilor prin primirea de noi state, Tratatul de la Nisa (2000), precum si suita de tratate de aderare la Uniunea Europeana. La capatul acestei evolutii, se afla,astazi, Tratatul instituind o Constitutie pentru Europa, care a fost adoptata la summit-ul de la Bruxelles (18 iunie 2004) de catre sefii de stat si de guvern si reprezinta un instrunent juridic cu valoare fundamentala.
Uniunea Europeana reprezinta, in prezent, cadrul politico-juridic in care are loc procesul de integrare europeana si forma sub care se constitue si se inalta aceasta constructie politico-juridica, economica, sociala si culturala  samburele esential, motor al unitatii europene, in jurul caruia graviteaza un numar din ce in ce mai mare de state ale lumii, de prima importanta in viata internationala. Institutiile Comunitatilor indeplinesc rolul de coagulare, in stabilirea unitatii statelor membre, a caror participare nationala se concretizeaza prin prezenta reprezentantilor societatii si ai statelor nationale.
De la organizatii internationale regionale cu obiective sectoriale,prin modificarile succesive care au avut loc (sistematizare si amalgamare institutionala, treptata, reglementare unitara si extindere ca sfera geografica, dar si ca domenii imbratisate si grad de integrare a unui sector dupa altul), s-a ajuns in prezent, la o entitate cvasistatala, iar in perspectiva, nu este excusa nici chiar una pe deplin statala, cu elemente de specificitate. 
Ratiunile pentru care Europa s-a angajat in prezent tot mai mult pe drumul unui sistem juridic unitar, inclusiv pe calea adoptarii unei constitutii la nivelul continentului, sunt deosebit de complexe, ele tinind de traditiile istorice, de unitatea aspiratiilor popoarelor europene, dar si de anumite interese politice care s-au facut vizibile cu deosebita acuitate dupa cel de al doilea razboi mondial. 
Elementele care au determinat aparitia si succesul ideii europene au fost dintre cele mai diverse. Statele membre ale primelor comunitati inter-europene au tinut seama in special de traditiile parlamentare deosebit de puternice, de vigoarea si adeziunea ideilor privind drepturile omului, de incetatenirea in viata si practica acestor tari a unor principii fundamentale, cum ar fi independenta justitiei, desfasurarea unor alegeri pe deplin libere etc., astfel incat au existat puternice ratiuni spre a face ca ideea europeana nu numai sa se afirme, dar sa-si mentina necontenit actualitatea, sa imbrace forme noi, sa genereze un sentiment de adeziune populara, capacitand energiile guvernantilor, ale oamenilor politici, ale tuturor fortelor interesate in edificarea unei vieti mai bune in Europa, continent ce a suferit cel mai mult datorita desfasurarii operatiunilor militare din cel de al doilea razboi mondial. 
1. Dimensiuni ale ideii unei Constitutii europene.
a) Dimensiunea istorica .Ideea unitatii europene are o lunga si frumoasa traditie. De la Pax romana, pax germannica, pax eclessiastica si pana la proiectele moderne de infaptuire a unei federatii europene, istoria a cunoscut numeroase propuneri ingenioase si originale, bine structurate si minutios gandite,


Fisiere in arhiva (1):

  • Adoptarea Constitutiei Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!