Administratia Publica Locala. Consiliul Judetean

Cuprins referat Cum descarc?

Autoritatile Administratiei Publice Judetene 2
1.1. Cosiliul Judetean, Statutul constitutional al Consiliului Judetean. 2
1.2.Constituirea consiliului judetean si componenta 3
1.3 Functionarea Consiliului Judetean 5
1.4 Presedintele si Vicepresedintele consiliului judetean 6
1.5 Atributiile si actele consiliului judetean 7
1.6 Serviciile publice ale consiliilor judetene 8
Concluzii 10
Bibliografie 11
Cuprins 12


Extras din referat Cum descarc?

1.1. Cosiliul Judetean, Statutul constitutional al Consiliului Judetean.
In act.122 este reglementat cosiliul judetean, autoritate a administratiei publice la nivelul intermediar, respectiv la nivelul judetului. Coordonarea activitatii autoritatilor locale deliberative si nu numai, a fost data in sarcina cosililui judetean constituit asa dupa cum ii este si numele la nivelul unitatii administrativ - teritoriale, cea mai mare din Romania, judetul. De aceea se poate afirma ca prin atributiile pe care le exercita la acest nivel, atributii concretizate in acte obligatorii pentru celelalte autoritati din cadrul unitatii administrative, dar si prin capacitatea coordonatoare a reprezentantului sau, presedintele consiliului autoritate executiva, asigura organizarea si dezvoltarea coerenta a politicilor publice in cadrul judetului.
Consiliul Judetean potrivit textului constitutional, este autoritatea Administratiei Publice pentru coordonarea activitatii consiliilor comunale si orasenesti, in vederea realizarii serviciilor publice de interes judetean. Articolul 22 din Legea nr. 215 / 2001, astfel cum a fost el modificat prin Legea nr 286 / 2006, reia intr-o formulare aproape identica, textul constitutional precizat.
Din interpretarea acestui text, rezulta urmatoarele elemente ale statului constitutional si legal al consiliului judetean: este o autoritate a Administratiei Publice Locale, o autoritate a autonomiei locale; 
Un al doilea element al acestui statut priveste rolul consiliului judetean care este acela de a coordona activitatea consiliilor comunale si orasenesti.Un ultim eveniment priveste finalitatea coordonarii anume realizarea serviciilor publice de interes judetean.Constatam astfel ca, in vreme ce consiliul local (communal ,orasenesc si municipal) dispune de plenititudinea de competenta in solutionarea problemelor de interes local , consiliul judetean are atributii restranse care se limiteaza la coordonarea activitatii consiliilor locale in vederea realizarii serviciilor publice de interes judetean 
Dupa cum s-a subliniat deja in doctrina, legiuitorul constituent din 1991 "a pus accent pe autonomia comunelor si oraselor, rezervand autoritatii judetene alese doar un rol coordonator" Prin cel de-al doilea alineat al articolului 122 din Constitutie se trimite la lege pentru a se stabili modul de alegere si functionare a consiliului judetean. Este vorba mai intai, de Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor Administratiei Publice Locale.
Precizam ca in Romania in perioada de elaborare a Constitutiei din 1991, in cadrul Adunarii Constituante s-a pus problema necesitatii ca sa se consacre doua nivele intermediare, astfel ca pe langa comuna, ca o unitate administrativa de baza si judet ca o unitate intermediara sa se consacre si al doilea nivel intermediar, pe nivelul plaselor care au existat in isoria tarii noastre.Propunerea formulata de Dumitru Teaci, a fost argumentata pe ideea ca "in multe judete cu foarte multe comune cu teritorii foarte intinse, este greu sa administrezi, propunerea care nu a fost acceptata" 
1.2.Constituirea consiliului judetean si componenta
Consiliul judetean este autoritatea administratiei publice locale ,constituita la nivel judetean pentru coordonarea activitatii consiliilor comunale si orasenesti in vederea realizarii serviciilor publice de interese judetean.Acesta este compus din consilieri alesi prin vot universal,egal,direct,secret si liber exprimat , in conditiile stabilite de Legea privind alegerile locale.Textul constitutional trimite la o lege prin care sa se stabileasca modul de alegere si functionare a Consiliului Judetean ,fara a preciza daca va fi vorba despre sistemul alegerilor directe sau al celor indirecte.
Initial in baza Legii nr.70/1991 a alegerilor locale in varianta initiala ,consiliul judetean se alegea in mod indirect insa in urma modificarilor aduse acestei legi prin Legea nr 25/1996 s-a trecut la sistemul alegerii directe a consiliului judetean , sistem care este mentinut si prin actuala Lege nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.Numarul membrilor fiecarui consiliu judetean se stabileste de prefect , in functie de populatia judetului , raportata de Institutul National de Statistica si Studii Economice la data de 1 ianuarie a anului in curs sau dupa caz , la data de 1 iulie a anului care precede alegerile , astfel la 350 000 locuitori ai judetului , numarul consilierilor este de 31;intre 350 001 si 500 000 locuitori ai judetului , numarul consilierilor este de 33;intre 500 000 si 650 000 locuitori ai judetului , numarul consilierilor este de 35,iar la peste 650 000 de locuitori ai judetului , numarul consilierilor este de 37. 
Procedura constituirii consiliului judetean si a validarii mandatelor consilierilor judeteni este aceiasi cu cea a constituirii consiliilor locale si a validarii mandatelor consilierilor locali.De asemenea suspendarea si incetarea de drept a mandatului consilierilor judeteni pot avea loc in aceleasi situatii si conditii prevazute de lege in cazul suspendarii si respectiv , al incetarii mandatului consilierilor locali [art.9 alin (2) din Legea nr.215/2001 , republicata].Mandatul consiliului judetean este de patru ani si poate fi prelungit , prin lege organica , in caz de razboi sau de catastrofa.Consiliul judetean isi exercita mandatul de la data constituirii sale , pana la data declararii ca legal constituit a consiliului nou ales.


Fisiere in arhiva (1):

  • Administratia Publica Locala. Consiliul Judetean.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!