Administrarea Societatii Comerciale

Extras din referat Cum descarc?

Vointa societatii comerciale se manifesta prin organele sale care sunt: adunarea generala, organul executiv sau de gestiune, si organul de control.
Mai intai si intai vointa sociala se formeaza in organul de deliberare, care de obicei este adunarea generala a asociatiilor, respectiv a actionarilor, in societatea pe actiuni. Adunarea generala este un organ colectiv format din totalitatea asociatiilor.
In al doilea rand, vointa sociala este adusa la indeplinire prin actele juridice ale organului executiv, de gestiune, care este administratorul sau administratorii societatii.
In sfarsit, controlul gestiunii administratorului se realizeaza de catre asociati sau, in anumite cazuri, de organ specializat, adica de cenzorii societatii.
Ca atare organele oricarii societatii comerciale apar mai mult sau mai putin conturate, adica in dependenta de functia si de forma organizatorico-juridica a societatii comerciale. In cazul societatii in nume colectiv si al societatii in comandita, datorita numarului mic de asociati nu exista institutionalizata adunarea generala si cenzorii.
In aceste situatii, adunarea generala se constituie de fapt si nu de drept. In ceea ce priveste controlul gestiunii a administratorului se realizeaza de catre asociati, nefiind necesari cenzorii societatii.
In cazul societatii pe actiuni, care este forma cea mai evoluata, exista institutionalizae toate trei organe mentionate. Societatea cu raspundere limitata are aceleasi organe ca si societatea pe actiuni, dar cu unele particularitati.
Deoarece formarea organelor societatii si puterile lor sunt stabilite prin norme imperative, asociatii nu pot deroga de la ele, cu execptia cazurilor prevazute de lege. Asociatii nu pot conveni, de exemplu, asupra existentei altor organe ale societatii decat cele prevazute de lege pentru forma juridica aleasa de societate.
La fel, intrucat organele societatii au atributii diferite si prin urmare, puteri specifice, asociatii nu vor putea sa confere


Fisiere in arhiva (1):

  • Administrarea Societatii Comerciale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!