Adevar si Valoare in Teoria si Practica Dreptului - Discriminarea

Extras din referat Cum descarc?

DISCRIMINAREA
"Legea tururor e libertatea, care se sfarseste acolo unde incepe libertatea altuia".
Maximilian Robespierre
Conceptul de "libertate" a avut de-a lungul istoriei, uitlizari multiple, insa ar putea fi rezumat prin sintagma:"lipsa constrangerilor". Acest concept reprezinta in viziunea mea, cea mai insemnata avutie a fiintei umane, redusa totodata la rapoartele de exigenta morala si sociala.
La polul opus, se afla tocmai subiectul pe care il voi dezbate, si anume: discriminarea.
Dictionarul explicativ al limbii romane ofera o vasta informatie asupra acestui cuvant si anume:"Discriminarea: Actiunea de a discrimina si rezultatul ei"-este politica prin care un stat sau o categorie de cetateni a unui stat sunt lipsiti de anumite drepturi, pe baza unor considerente neintemeiate. "In acord cu aceasta acceptiune, putem afirma totusi faptul ca in realitate, aceste consecinte si-au pus amprenta asupra unor oamnei nevinovati, impingandu-i inspre extrema izolarii in societate, fapt trist, care continua sa persiste inca si in zilele noastre.
Teoria Interactiunii Comportamentale, elaborate de Rabbie, arata ca discriminarea in favoarea propriului grup este un lucru pur rational, instrumental si economic. Indivizii au tendinta sa ii favorizeze pe membrii propriului grup si, deci sa ii defavorizeze pe membrii altor grupuri, pentru a-si maximiza castigul personal. Alocand mai multe resurse membrilor grupului de care simt ca apartin, indivizii se asteapta ca si acestia la randul lor sa ii favorizeze, conform normelor de reciprocitate. Grupurile supuse cel mai adesea discriminarii si asupra carora s-au centrat cele mai multe studii sunt: minoritatile entice, rasiale, religioase, grupurile de imigranti.
Va conduc astazi intr-o lume proprie a carui inteles sta la baza descifrarii sensului conotativ, respectiv denotativ al cuvantului: "discriminare". Eu inteleg in acest context denegarea sociala a umanitatii pornind de la cel mai absurd ideal: trufia. Putem explora o tema total necunoscuta, si anume aceea a Holocaustului. Stim cu totii ca acest moment a insemnat culmea discriminarii umane, de la sclavia negrilor afroamericani.
Evreii, in vremea comunismului, considerati pleava societatii umane, urmau sa fie pionii din scena insangerata adapostita de "Lagarul de concentrare" de la Auschwitz.
Celebrul Targu-Muresean, Samuel Cernovits a scris cu patima dar cu indarjirea transmiterii mesajului din experienta sufletului, fabuloasa carte intitulata "Supravietuire".
Parcurgerea acesteia constutuie o adevarata relatare istorica de mare pretiozitate dar si o calatorie catre sufletul propriu intr-un argument continuu asupra acestui aspect.
Discriminarea sociala, minciunile adresate tuturor in momentul imbarcarii in "trenul groazei", conditiile de calatorie mai rau decat a vitelor, si pe urma tabloul real ilustrat din nonculori nuantate cu lacrimi al pierderii parintilor, este apogeul ce doboara orice fiinta umana... Si uite acest erou a suprevietuit primei incercari fatale. Pe urma munca zilnica ce curma viata in orice moment, hrana total neadecvata si lipsita de orice factor nutritional...
Toate acestea iti ofera doua posibile cai de urmat...una: renunti la viata crezand ca asa suferinta va lua sfarsit, si cea de-a doua: te mulezi cat mai bine conditiilor si tii cu dintii de ata de care atarna viata ta ... si acesti oameni sunt adevaratii eroi ...
Conform marelui romancier francez, Victor Hugo, greseala implica atata curaj incat e vrednica de respect. Intreaga munca ce se face acolo are un nume: "PROGRESUL"... Acest aspect este singura raza pozitiva din acest masacru uman, progresul intelectual in acesta tema a batut orice granita de conformism si sper ca nimeni niciodata nu va mai da glas teroriei.
Desi traim in secolul 21, un secol al vitezei, al performantelor si idealurilor moderne, inca se resimt grave accente rasiste, care fara sa ne dam seama influenteaza in mod negativ caracterul unor persoane nevinovate. In viata cotidiana, intalnim reale exemple ale discriminarii, care incep de la copii, continua la adulti si ajung pana la varstnici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Adevar si Valoare in Teoria si Practica Dreptului - Discriminarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!