Actul Unic European

Extras din referat Cum descarc?

Actul Unic European a fost semnat la Luxemburg la 17 februarie 1986,de noua tari ( Franta, Germania, Belgia, Olanda, Spania, Irlanda, Anglia, Luxemburg si Portugalia ) iar la Haga la 28 februarie 1986 de catre celelalte trei state ( Italia, Grecia si Danemarca care au organizat un referendum in acest scop ). A.U.E. marcheaza o noua etapa in procesul de realizare a pietei interioare Comunitare si a relansat actiunea comunitara, constituind un moment foarte important al istoriei U.E. El evidentiaza politicastatelor membre de a pune capat stagnarii constructiei comunitare, conciliind cele doua curente care s-au evidentiat in procesul constructiei europene - cooperare interstatica si actiunea supranationala - prefigurand U.E. Dar pana la semnarea Actului Unic European au avut loc mai multe actiuni in aceasta directie, printre care cele mai importante au fost :
Raportul Davignon, adoptat in 1970 de catre ministrii de externe la Luxemburg, care prevedea cooperarea politica a celor sase state in scopul informarii si consultarii regulate cu privire la cele mai importante probleme internationale. Comisia Comunitatilor Europene primea dreptul de a da avize in situatiile in care lucrarile ministrilor de externe antrenau efecte asupra activitatii Comunitatilor.
Intalnirea la nivel inalt de la Copenhaga din 14-15 decembrie 1973 a adoptat o declaratie asupra identitatiieuropene, in cadrul careia statele membre incercau sa defineasca liniile politice directoare si responsabilitatea Europei in viata internationala.
Consiliul European de la Haga din decembrie 1976 a stabilit ca obiectiv al cooperarii elaborarea unei politici externe comune, subliniind ca aceasta era limitata la sectoarele in care statele membre erau de acord sa-si exercite suveranitatea de o maniera convergenta.
Raportul de la Londra din 1981 a consacrat prezenta Comisiei la toate nivelurile de cooperare politica si a stabilit o procedura de criza .
Comunicatul final al intalnirii sefilor de state si guverne de la Paris din 21- 22 octombrie 1972 a proclamat vointa participantilor de a transforma relatiile lor politice si economice intr-o Uniune Europeana.
Intalnirea la nivel inalt de la Paris din 10 -11 decembrie 1974 a institutionalizat sub denumirea de Cosiliul European, conferintele la nivel inalt, care, reunindu-se de cel putin trei ori pe an a devenit o instanta aflata deasupra tuturor institutiilor comunitare avand vocatia de a trata ansamblul problemelor europene . La aceeasi conferinta s-a adoptat principiul alegerii Parlamentului European prin sufragiu universal direct, principiu concretizat prin adoptarea de catre Consiliul Comunitatilor, la 20 septembrie 1976, a Actului relativ la alegerea Parlamentului European si care a fost pus in aplicare pentru prima oara la alegerile din 1979 . Sefii de state si guverne au decis la aceeasi Conferinta sa se introduca cat mai curand votul majoritar la adoptarea hotararilor de catre Cosiliu . Tot la Paris, in 1974, primul ministru belgian Tindemans a fost insarcinat sa redacteze un raport in care sa defineasca conceptul Uniunii Europene. Prezentat la 29 decembrie 1975, acest raport a fost considerat de unele state ca fiind prea prudent, iar de altele ca mergand direct pe conceptia federalista.
Incepand cu 1975, Comunitatea a lansat o politica de ajutorare a regiunilor mai putin dezvoltate


Fisiere in arhiva (1):

  • Actul Unic European.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!