Actul Juridic de Drept International Privat

Cuprins referat Cum descarc?

1.Norma conflictuala privind actul juridic 2
1.1. Generalitati 2
1.2. Principiul autonomiei de vointa 2
1.3. Lex voluntatis 3
1.4. Principiul accesorium sequitur principale 5
1.5. Lex contractus si retrimiterea 5
2. Domeniul de aplicare a legii actului juridic cu referire speciala asupra contractului 7
2. 1. Conditii de fond 7
2.2. Conditii de forma 8
2.3. Interpretarea contractului 9
2.4. Data si locul incheierii contractului 9
2.5. Efectele contractului 10
2.6. Executarea contractului 10
2.7. Raspunderea contractuala 10
2.8. Stingerea obligatiilor contractuale 11
Bibliografie 12
Legislatie 12


Extras din referat Cum descarc?

Actul juridic de drept international privat
1.Norma conflictuala privind actul juridic
1.1. Generalitati
Prin conditii de fond ale actului juridic intelegem aspectele de fond care se refera la incheierea actului juridic, efectele, executarea, transmiterea si stingerea raportului juridic. Conditiile de fond ale actului juridic sunt supuse legii actului (lex actus), iar daca este vorba de contracte, legii contractului (lex contractus). Asa cum s-a subliniat, legea competenta pentru a reglementa conditiile de fond si efectele contractului se numeste lex contractus. Vom retine ca lex contractus cuprinde totalitatea normelor de drept material ale sistemului de drept ales, dar nu si normele sale conflictuale. Lex contractus este intr-un fel antiteza regulii locus regit actum. 
De regula, lex actus sau lex contractus este aleasa de parti prin clauza ellectio juris si este desemnata prin notiunea de lex voluntatis. Daca partile nu recurg la o astfel de alegere, legea aplicabila fondului actului va fi determinata in cadrul unui sistem de drept in functie de criterii obiective. Asadar, lex contractus poate fi lex voluntatis sau o alta regula determinata de lege. 
1.2. Principiul autonomiei de vointa
Se admite - de majoritatea sistemelor de drept - ca partile sa desemneze ele insele, in mod direct, legea aplicabila anumitor raporturi juridice; si aceasta chiar si atunci cand dreptul material ar fi complet si imperativ (exceptie, ordinea publica). 
Asadar, autonomia de vointa - in dreptul international privat - este acea facultate rezervata partilor unui act juridic de a inlatura dreptul intern normal aplicabil, substituindu-l cu alt drept pozitiv; ea nu reprezinta doar o posibilitate de a acoperi lacunele dreptului intern sau de a deroga de la normele sale dispozitive apeland la norme imprumutate dintr-un drept strain. 
Transpusa pe plan international, autonomia de vointa este de fapt o regula conflictuala subiectiva. 
Principiul autonomiei de vointa se justifica deoarece: 
- un raport juridic trebuie sa fie supus legii locului cu care are cele mai stranse legaturi. Ori, partile sunt cele mai in masura sa indice cu ce lege contractul lor este cel mai intim legat; 
- dreptul intern al unor state este adesea neadaptat relatiilor internationale, caz in care un drept strain poate fi administrat mai comod, mai lesnicios; 
- el raspunde nevoii de previzibilitate a hotararilor si prin aceasta securitatii dreptului; 
- acela care intra in mod frecvent in relatii cu elemente de extraneitate, are interesul de a supune raporturile sale juridice unui drept determinat, de obicei acelasi. 
In sustinerea principiului autonomiei de vointa, in doctrina, de regula, se aduc, urmatoarele argumente:
- partile actului juridic sunt cel mai in masura sa indice legea cu care acesta prezinta cele mai intime legaturi;
acest principiu se poate constitui intr-un veritabil corectiv al legii normal competente care, insa nu prevede, adica este lacunara sau este ambigua;
raspunde nevoii de previzibilitate si de securitate a drepturilor nascute din actele juridice civile;
- aceasta posibilitate este in acord cu faptul ca, in cea mai marea lor parte, normele juridice din domeniul actelor juridice sunt norme juridice dispozitive sau supletive. 
1.3. Lex voluntatis
Aceasta notiune nu reprezinta altceva decat aplicarea in dreptul international privat a principiului autonomiei de vointa care guverneaza conditiile de fond ale actului juridic civil. Potrivit acestui principiu partile actului pot sa determine nu numai continutul sau, dar pot sa aleaga si sistemul de drept care se va aplica actului lor ca lex causae. 
In conceptia Legii nr. 105/1992, lex voluntatis se aplica atat actelor unilaterale cat si celor bilaterale. In adevar, art. 69 alin.1 din lege stabileste: ,,conditiile de fond ale actului juridic unilateral sunt stabilite de legea aleasa de catre autorul sau", iar art. 73: ,,contractul este supus legii alese prin consens de parti". 
Alegerea legii aplicabile contractului trebuie sa fie expresa ori sa rezulte neindoielnic din cuprinsul acestuia sau din circumstante. Intelegerea privind incidenta legii aplicabile contractului poate fi modificata prin acordul partilor. Aceasta modificare convenita ulterior datei incheierii contractului are efect retroactiv (ex tunc); ea insa nu va putea - asa cum statueaza art. 76 alin. 2: 
a) sa infirme validitatea formei acestuia, sau 
b) sa aduca atingere drepturilor dobandite intre timp de terti. 
Trebuie precizat ca vointa partilor nu se poate manifesta valabil decat in limitele pe care insasi legea le permite; ele, prin vointa lor, nu pot sa creeze efecte juridice peste lege sau in afara legii. 
Partile insa au posibilitatea sa-si aleaga legea aplicabila si printr-o intelegere
constatata printr-un inscris separat de contractul propriu-zis. Clauza contractuala prin care partile aleg legea aplicabila contractului lor principal se numeste pactum de lege utenda (clauza de alegere) sau clauza (conventie) de electio juris. Clauza de alegere a legii aplicabile este ea insasi un contract. In acest sens art. 81 alin.1 statueaza: ,,existenta si validitatea de fond a consimtamantului partilor referitor la legea aplicabila contractului sunt determinate de insasi legea pe care au ales-o". Aceasta inseamna ca validitatea clauzei de alegere va fi apreciata de organul jurisdictional in raport de legea pe care partile au desemnat-o pentru a fi aplicabila contractului lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Actul Juridic de Drept International Privat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!