Actul Constitutiv Al Societatii Comerciale

Extras din referat Cum descarc?

In expunerea de motive a legii de adoptare a O. U. G. 76/2001 privind simplificarea unor formalitati administrative pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor se manifesta cu urgenta adoptarii a unor reglementari este justificata de necesitatea stringenta a simplificarii procedurilor administrative pentru inregistrarea si autorizarea functiilor comerciantilor in scopul imbunatatirii mediului de afaceri, reducerii birocratiei si facilitatii procesului investitional. Consideram ca desi scopul propus este laudabil, prin procedura unica instituita se ajunge la o ingreunare a procedurii, atat in ceea ce priveste durata, dar ceea ce este mai grav, si in ceea ce priveste costurile acesteia.
Mai mult, consideram ca s-a pierdut o pretioasa ocazie de a corija unele carente ale O. U. G nr. 76/2001 intre care ne oprim doar asupra admiterii redactarii actului constitutiv si sub semnatura privata, dar cu data certa renuntandu-se astfel la formarea traditionala a actului autentic, care dadea valoare si autoritate vointei asociatiilor.
materia actului constitutiv al societatilor comerciale, admitand forma sub semnatura privata supune atentiei: solicitantilor, la cerere si pe cheltuiala acestora, se pot desfasura si in cadrul camerilor de comert si industria teritoriala, numai in structuri distincte ale Biroului Unic, inainte de depunerea cererii de inregistrare si autorizare. Pentru ca in enumerarea activitatilor de asistenta intra redactarea actelor constitutive si a actelor modificatoare ale acestora, darea de date certa sau, dupa caz, obtinerea autentificarii acestora (conform art. 4 alin. 2), ar trebui sa intelegem ca redactarea actelor constitutive si darea de data certa intra in competenta structurilor distincte de Biroul Unic din cadrul C. C. I. (camerelor de comert si industrie). Adica in competenta unor functionari. Dar, competenta materiala exclusiva a darii da data certa apartine notarilor publici.
In ceea ce priveste autentificarea actelor constitutive este respectata competenta materiala exclusiva a notarilor publici.
Art. 13 pastreaza continutul initial O. U. G. nr. 76/2001 conform caruia actele modificatoare ale actelor constitutive urmeaza regimul juridic stabilit de prezenta ordonantei de urgenta pentru actele constitutive. Aceasta dispozitie trebuie interpretata in corelatie cu situatia de fapt existenta la intrarea in vigoare a ordonantei, dar si cu principiile de drept in materia formei actelor juridice.
Astfel sunt posibile doua solutii: Societati comerciale constitutive anterior O. U. G. nr. 76/2001, care in temeiul ordonantei vor trebui sa solicite Biroului Unic preschimbarea actului certificat de inmatriculare si a codului fiscal cu noul certificat de inregistrare continand codul unic de inregistrare atribuit si-au autentificat actul constitutiv si, orice act modificator va trebui, chiar dupa intrarea in vigoare O. U. G. nr. 76/2001, sa imbrace tot forma autentica potrivit ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Actul Constitutiv Al Societatii Comerciale
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Revista - "Drept comercial", serie noua, anul XII, nr. 9/2000, Bucuresti, editura Lumea Lex.
Revista - "Dreptul privat al afacerilor", Bucuresti 2004, editura HG.


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!