Actul Constitutiv Al Societății Comerciale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In expunerea de motive a legii de adoptare a O. U. G. 76/2001 privind simplificarea unor formalitati administrative pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor se manifesta cu urgenta adoptarii a unor reglementari este justificata de necesitatea stringenta a simplificarii procedurilor administrative pentru inregistrarea si autorizarea functiilor comerciantilor in scopul imbunatatirii mediului de afaceri, reducerii birocratiei si facilitatii procesului investitional. Consideram ca desi scopul propus este laudabil, prin procedura unica instituita se ajunge la o ingreunare a procedurii, atat in ceea ce priveste durata, dar ceea ce este mai grav, si in ceea ce priveste costurile acesteia.

Mai mult, consideram ca s-a pierdut o pretioasa ocazie de a corija unele carente ale O. U. G nr. 76/2001 intre care ne oprim doar asupra admiterii redactarii actului constitutiv si sub semnatura privata, dar cu data certa renuntandu-se astfel la formarea traditionala a actului autentic, care dadea valoare si autoritate vointei asociatiilor.

materia actului constitutiv al societatilor comerciale, admitand forma sub semnatura privata supune atentiei: solicitantilor, la cerere si pe cheltuiala acestora, se pot desfasura si in cadrul camerilor de comert si industria teritoriala, numai in structuri distincte ale Biroului Unic, inainte de depunerea cererii de inregistrare si autorizare. Pentru ca in enumerarea activitatilor de asistenta intra redactarea actelor constitutive si a actelor modificatoare ale acestora, darea de date certa sau, dupa caz, obtinerea autentificarii acestora (conform art. 4 alin. 2), ar trebui sa intelegem ca redactarea actelor constitutive si darea de data certa intra in competenta structurilor distincte de Biroul Unic din cadrul C. C. I. (camerelor de comert si industrie). Adica in competenta unor functionari. Dar, competenta materiala exclusiva a darii da data certa apartine notarilor publici.

In ceea ce priveste autentificarea actelor constitutive este respectata competenta materiala exclusiva a notarilor publici.

Art. 13 pastreaza continutul initial O. U. G. nr. 76/2001 conform caruia actele modificatoare ale actelor constitutive urmeaza regimul juridic stabilit de prezenta ordonantei de urgenta pentru actele constitutive. Aceasta dispozitie trebuie interpretata in corelatie cu situatia de fapt existenta la intrarea in vigoare a ordonantei, dar si cu principiile de drept in materia formei actelor juridice.

Astfel sunt posibile doua solutii: Societati comerciale constitutive anterior O. U. G. nr. 76/2001, care in temeiul ordonantei vor trebui sa solicite Biroului Unic preschimbarea actului certificat de inmatriculare si a codului fiscal cu noul certificat de inregistrare continand codul unic de inregistrare atribuit si-au autentificat actul constitutiv si, orice act modificator va trebui, chiar dupa intrarea in vigoare O. U. G. nr. 76/2001, sa imbrace tot forma autentica potrivit ...

Bibliografie:

Revista - "Drept comercial", serie noua, anul XII, nr. 9/2000, Bucuresti, editura Lumea Lex.

Revista - "Dreptul privat al afacerilor", Bucuresti 2004, editura HG.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Actul Constitutiv Al Societatii Comerciale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 066 cuvinte
Nr caractere:
5 670 caractere
Marime:
11.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
acte, societate comerciala
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!