Activitatea notarială

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
1. Rolul notarului . ...3
1.1.Activitatiile desfasurate de acestia .. 3
1.2.Biroul notarial .3 1.3.Rolul activ ... 4
2. Competenta si organizarea activitatii notarilor publici .. .5
2.1. Competenta materiala . . .5
2.2. Competenta teritoriala . ..6
2.3. Conflictele de competenta 7
3. Drepturile si indatoririle notarilor publici .8
3.1. Drepturile notarilor publici . ...8
3.2. Obligatiile notarilor publici ...8 3.3.Raspunderea notarului public .9
4. Controlul activitatii notariale, arhiva si evidenta activitatii ...10 4.1. Activitatea notariala constituie monopol al notarilor publici . ...10
4.2. Controlul profesional al activitatii notariale ...11
Concluzie ...12


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Notarul este un liber profesionist aproape de cetatean, care prin siguranta juridica oferita prin serviciul sau in slujba legii contribuie la binele societatii din care face parte. Notarul indeplineste totodata un serviciu de interes public prin intocmirea actelor de autoritate publica.
Legea nr. 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale, stabileste ca "activitatea notariala asigura persoanelor fizice si juridice constatarea raporturilor juridice civile sau comerciale nelitigioase, precum si exercitiul drepturilor si ocrotirea intereselor." (art. 1).1
Actele incheiate in fata notarului public sunt de autoritate publica, fiind valabile pe tot teritoriul Romaniei. Activitatea notariala se realizeaza in aceeasi masura pentru toate persoanele, fara a face deosebire de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, opinie, apartenenta politica, avere sau origine sociala.
1. Rolul notarului
1.1. Activitatea notarului se concentreaza pe mai multe repere si anume:
- pe relatia dintre clienti, unde notarul se comporta ca un adevarat judecator al cauzelor deduse in fata sa
- pe relatia dintre clienti si autoritatile statului, unde notarul prin autoritatea cu care este investit indeplineste, in numele clientilor sai, proceduri prealabile, la diverse institutii ale statului, in vederea aplicarii corecte a prevederilor legale in actele pe care le instrumenteaza.
Pe langa responsabilitatile cu caracter profesional notarul are si o datorie speciala de loialitate si colaborare cu statul, superioara unui cetatean, el fiind cel care pune in aplicare si apara legea, fiind un garant al drepturilor cetatenilor si un liant intre cetateni si autoritatile statului.
Rolul notarului devine tot mai important deoarece, in afara autoritatii cu care este investit, acesta este si un aparator al intereselor cetatenilor.
1.2. Biroul Notarial
Nucleul de baza al activitatii notariale il constituie Biroul Notarial, asa cum este prevazut in Legea nr. 36 / 1995 (art. 14)2 : "activitatea notarului public se desfasoara in cadrul unui birou, in care pot functiona unul sau mai multi notari asociati, cu personal auxiliar corespunzator".
1 Legea 36/1995, Actualizata 2016, Legii notarilor publici si a activitatii notariale , MONITORUL OFICIAL nr. 237 din 19 martie 2018
2 Idem;
ACTIVITATEA NOTARIALA URSACHE ANDA-CRISTINA
Raporturile dintre notarii asociati sunt stabilite de art. 1 din Regulament, in sensul aplicarii dispozitiilor privitoare la contractul de societate civila, legea facand completarea ca prin asociere notarul public nu-si pierde dreptul la biroul notarial individual.
In cadrul activitatii notariale, titularul unui Birou Notarial nu poate indeplini singur toate sarcinile specifice ce le implica aceasta. Din aceasta cauza legea permite angajarea de personal de specialitate, care sa ajute notarul in indeplinirea atributiilor sale, precum si notari stagiari.
Datorita liberului schimb si a liberei circulatii a persoanelor, in numeroase cazuri, Notarul Public se confrunta cu acte sau persoane ce solicita redactarea unor acte intr-o limba straina. In cazul in care Notarul nu cunoaste in mod temeinic o alta limba decat cea romana si pentru cazurile in care nivelul limbilor straine cunoscute nu este suficient, pot fi angajati cu contract de munca sau in regim de conventie civila, traducatori autorizati. In cele mai frecvente dintre cazuri, aceasta solutie nu este agreata fiind mai costisitoare si neasigurand acoperirea intregului numar de limbi in care se poate solicita Notarului intocmirea unui act.
Nu in ultimul rand, ca orice activitate, si cea specific notariala implica pentru buna sa desfasurare, o eficienta administrare. Pentru aceasta in cadrul biroului notarial poate fi angajat personal administrativ si de serviciu.
Drept urmare a caracterului de serviciu public, programul de functionare al biroului notarial, trebuie sa cuprinda toate zilele lucratoare, in unele cazuri exceptionale activitatea notariala poate fi asigurata si in afara orelor de program.
1.3. Rolul activ al notarului se manifesta pe tot parcursul activitatii sale acesta fiind un participant la indeplinirea actului si nu un simplu constatator. Rolul activ se manifesta prin :
- deslusirea raporturilor reale dintre parti si explicarea acestora a consecintelor actelor juridice ce doresc a le incheia ;
- grija notarului ca in cuprinsul actului sa fie reprezentata vointa partilor si catre notarul public a principiului legalitatii in cadrul incheierii actelor juridice de catre parti.


Fisiere in arhiva (1):

 • Activitatea notariala.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- Doctrina - 
- V.M. Ciobanu - Tratat teoretic si practic de procedura civila - vol. I, Ed. National, Bucuresti 1996 ;
- I. Les - Procedura civila op.cit., Ed/ Allbeck, Bucuresti, 2000 ;
- A. Hilsenrad, D. Rizeanu, C. Zirea op. cit.;
- Legislatie - 
- Legea 36/1995, Actualizata 2016, Legea notarilor publici si a activitatii notariale ,
Monitorul Oficial nr. 237 din 19 martie 2018;
- Legea nr.2 din 16 februarie 1968, privind organizarea administrativa a teritoriului Romaniei, publicat in B.Of. nr. 17/17 feb. 1968;
- Legea nr.92 din 4 august 1992 pentru organizarea judecatoreasca, publicat in M.Of. nr. 197/13 aug. 1992;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!