Activitatea Manageriala in Cadrul Ministerului Public

Extras din referat Cum descarc?

I.CONSIDERATII GENERALE
Rolul Ministerului Public in activitatea judiciara este unul deosebit de complex si consta in reprezentarea intereselor generale ale societatii , apararea ordinii de drept ,precum si a drepturilor si libertatilor cetatenesti si este indeplinit de procurori constituiti in parchete , potrivit legii .
In vederea indeplinirii rolului stabilit prin legea fundamentala , procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiilor legalitatii , impartialitatii si controlului ierarhic , sub autoritatea ministrului justitiei, autoritate ce presupune numai o subordonare de ordin administrativ, deoareceprocurorii sunt independenti in desfasurarea urmaririi penale si in adoptarea solutiilor .
Functia de procuror este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata , exceptand functiile didactice din invatamantul superior .
Potrivit prevederilor Legii303 /2004republicata , privind statutul judecatorilor si procurorilor , acestia beneficiaza de un statut special ce rezulta din drepturile si obligatiile ce le revin , modul de numire si revocare din functie , incompatibilitati , formarea profesionala continua , modul de evaluare si promovare , delegare , detasare , transfer, si angajarea raspunderii disciplinare .
In activitatea manageriala procurorul trebuie privit atat ca manager de caz independent inderularea activitatii de urmarire penala si adoptarea solutiilor , cat si ca salariat cu drepturi speciale aflat in subordinea managerului .
Potrivit principiului controlului ierarhic orice act sau masura procesuala contrare legii sau date cu incalcarea acesteia sunt supuse controlului de management realizat de procurorul ierarhic superior , control ce se materializeaza in acte de dispozitie de natura jurisdictionala ce urmeaza o anumita procedura judiciara .
Astfelconducatorul parchetului de pe langa tribunal este un manager care isi subordoneaza operational numai procurorii din cadrul unitatii de parchet al carui conducator este si procurorii de la parchetele de pe langa judecatorii aflate in circumscriptia sa teritoriala ,subordonandu-se la randul sau procurorului general al parchetului curtii de apel in a carei circumscriptie teritoriala se afla .
Atributiile managerului parchetului de pe langa tribunal rezulta din principiile legii fundamentale si ale legii organice , acesta indeplinind un rol complex si special .
In domeniul interpersonal managerul reprezinta parchetul al carui conducator este si procurorii din subordine in raporturile cu celelalte puterii , cu societatea civila si indeplineste rolul agentului de legatura in afara parchetului .
Eficienta activitatii manageriale este data de modul in care reuseste sa-si motiveze subordonatii pentru indeplinirea obiectivelor stabilite prin functia de prevedere .
In cadrul relatiilor interumane , prim procurorul parchetului de pe langa tribunal stabileste contacte de ordin functional , cu omologii , superiorii si subordonatii sai.
In domeniul decizional managerul unui parchet de pe langa tribunalindeplineste rol de intreprinzator , manuitor de disfunctii, distribuitor de resurse si negociator , pozitia sa fiind majora si complexa la adoptarea deciziilor, deoarece trebuie sa tina contside punctul de vedere al procurorilor din subordine .Acesta trebuiesa practice un management de tip participativ , cu consecinta directa a acceptarii deciziei de catreexecutanti in actul de implementare .
Avand in vedere cele de mai sus se poate concluziona ca nu poate fi conceput un obiectiv pe termen mediu atata timp cat nu se identifica cauzele care l-au generat , inlesnit sau favorizat , sau nu se discuta cu procurorii si lucratorii de politie judiciara si nu se stabilesc modalitati concrete de abordare .


Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatea Manageriala in Cadrul Ministerului Public.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!