Activitatea Consiliului Europei

Cuprins referat Cum descarc?

I.Cadrul istoric
II.Activitatea Consiliului
A.Istoria in scoli
B.Activitati desfasurate in baza conventiilor
1.Conventia europeana a drepturilor omului
2.Carta sociala europeana
3.Conventia Europeana Pentru Prevenirea Torturii
4. Conventia-Cadru Pentru Protectia Minoritatilor Nationale
C. Activitati in domeniul drepturilor omului care nu sunt guvernate de conventii
1.Lupta impotriva rasismului si intolerantei
2.Politia si drepturile omului
3.Egalitatea intre femei si barbati
4.Mass-media si democratia
III. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

I.Cadrul istoric
Consiliul Europei este intemeiat in 1946 fiind o organizatie internationala avand 46 de state-membre din regiunea europeana. Poate obtine statutul de membru orice stat european care accepta principiul suprematiei legii si care garanteaza cetatenilor lui drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Unul dintre principalele succese ale Consiliului a fost Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care reprezinta baza Curtii Europene a Drepturilor Omului (C.E.D.O.). Sediul Consiliului Europei se afla la Strasbourg, la granita franco-germana. Initial intrunindu-se la Palatul Universitar din Strasbourg, in prezent Consiliul se reuneste la Palatul Europei, aflat in centrul orasului. 
Consiliul Europei nu trebuie confundat cu Consiliul Uniunii Europene sau cu Consiliul European, pentru ca institutia despre care vorbim este o organizatie separata, nefiind parte a Uniunii Europene. Consiliul Europei a fost fondat in urma unui discurs tinut de Winston Churchill la Universitatea din Zurich, la data de 19 septembrie 1946. Acest discurs cerea, in lumina evenimentelor celui de-al doilea razboi mondial, intemeierea unor ,,State Unite ale Europei'' , asemenea Statelor Unite ale Americii.
Consiliul a fost intemeiat in mod oficial la 5 mai 1949, prin intermediul Tratatului de la Londra, cand cei zece membri initiali au semnat statutul de la Westminster. Acest tratat este in prezent cunoscut drept Statutul Consiliului Europei. Articolul 1 (a) al Statutului afirma: ,,Telul Consiliului Europei este de a obtine o mai mare unitate intre membrele sale, in scopul salvgardarii si al realizarii idealurilor si a principiilor care reprezinta mostenirea lor comuna, cat si de a facilita progresul lor economic si social. Consiliul se concentreaza pe urmatoarele activitati: protectia democratiei si a suprematiei legii; protectia drepturilor omului, mai ales a drepturilor sociale, prin Carta sociala europeana, a drepturilor lingvistice, prin Carta europeana pentru limbi regionale sau minoritare; promovarea identitatii si diversitatii culturale in Europa; solutionarea problemelor pe care le infrunta societatea europeana, referitoare la discriminare, xenofobie, degradarea mediului, SIDA, droguri si crima organizata; incurajarea stabilitatii democratice prin intermediul reformelor. 
Institutiile Consiliului Europei sunt: Secretariatul, Comitetul de Ministri, Adunarea Parlamentara, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Comisarul pentru drepturile omului. Exista de asemenea o Comisie pentru democratie prin intermediul legii, cunoscuta mai bine sub denumirea de Comisia de la Venetia. In 1955, Consiliul Europei a creat celebrul drapel european, cu cele 12 stele aurite asezate in cerc pe un fond albastru.
Imnul european instituit tot de Consiliul Europei in 1972 este bazat pe Oda Bucuriei, ce face parte din Simfonia a IX-a a lui Ludwig van Beethoven. In 1964, ziua intemeierii sale oficiale (5 mai 1949), a devenit Ziua Europei. Intre timp, ziua Europei a fost mutata pe 9 mai. Pentru a evita confuzia cu Uniunea Europeana, care utilizeaza acelasi drapel, deseori Consiliul foloseste o versiune modificata, ce prezinta un ,,e" stilizat in centrul stelelor de pe drapel. 
In prezent, Consiliul Europei are 46 de state-membre, incluzand aproape toate statele europene. La intemeierea sa oficiala, din 5 mai 1949, Consiliul avea zece membri: Belgia, Danemarca, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda si Suedia. Romania a fost admisa in Consiliul Europei la 7 octombrie 1993.
II.Activitatea Consiliului 
A. Istoria in scoli
Timp de aproape 50 de ani Consiliul Europei a initiat si sprijinit intalniri periodice ale expertilor ce se ocupa de predarea si invatarea istoriei in scoli, proveniti din fiecare tara de pe continent. Luate laolalta, rapoartele acestor intalniri constituie astazi o colectie importanta a punctelor de vedere ale tuturor celor preocupati de predarea si invatarea istoriei in Europa.
Prezentul studiu incearca sa prezinte concluziile si recomandarile esentiale ce se desprind din toate aceste rapoarte privind istoria predata in scoala.
Istoria predata in scoala s-a bucurat intotdeauna de un loc important in programele
Consiliului Europei privind educatia. De la inceput s-a considerat ca modul in care istoria este predata si invatata in scoala influenteaza cunostintele, intelegerea si perceptia pe care elevii le dobandesc atat asupra propriei lor tari, cat si asupra celorlalte.
Inca din 1950, la un an de la infiintarea Consiliului Europei, Comitetul Ministrilor a ridicat problema revizuirii manualelor. La prima conferinta pe aceasta tema, desfasurata la Calw (Olanda), in 1953, au participat reprezentanti din 15 tari. Activitatea a demarat in conditiile de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, pornindu-se de la idea ca manualele de istorie, daca sunt elaborate de catre echipe independente de experti alesi din toata Europa, ar putea fi imbunatatite prin eliminarea stereotipurilor, a prejudecatilor, sau a erorilor grosolane in ceea ce priveste celelalte tari. Rezultatul, se spera, ar fi putut contribui la o pace stabila si la o intelegere mai profunda, mai ales intre tarile din Europa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatea Consiliului Europei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!