Actiunile de Carte Funciara

Extras din referat Cum descarc?

Actiunile de carte funciara
Actiunile de carte funciara sunt acele actiuni in justitie care au ca obiect inscrierile in cartea funciara.
Prin actiunile de carte funciara se asigura inscrierea drepturilor reale imobiliare sau a drepturilor personale transmise, constituite, modificate sau, dupa caz, stinse, precum si altor situatii juridice, in cazul in care cel obligat sa consimta la efectuarea acestor inscrieri, refuza sa predea inscrierile trebuitoare pentru incuviintarea inscrierii de catre registratorul de carte funciara.
Actiunile de carte funciara sunt mijloace juridice specifice prin care se asigura sanctionarea celor care sunt tinuti sa tolereze inscrierea stramutarii, constituirii, modificarii sau stingerii unui drept tabular, in cazul in care acestia refuza sa predea, pe cale amiabila, inscrisurile necesare efectuarii inscrierilor corespunzatoare
Actiunile de carte funciara sunt de 2 feluri: actiunea in prestatie tabulara si actiunea in rectificare.
1. Actiunea in prestatie tabulara
Actiunea in prestatie tabulara este acea actiune prin care dobanditorul unui drept real imobiliar solicita instantei obligarea paratului sa predea inscrisul necesar pentru intabularea in cartea funciara, iar in caz contrar, sa dispuna inscrierea in cartea funciara.
Sediul materiei: Reglementarea initiala - Decretul-Lege nr. 115/1938. Reglementarea actuala - art. 25 din Legea nr. 7/1996, republicata, modificat prin Legea nr. 247/2005.
Caractere juridice. Actiunea in prestatie tabulara este o actiune:
- personala, deoarece apara un drept personal, iar nu unul real; dreptul reclamantului de a pretinde paratului sa-i predea inscrisurile trebuitoare inscrierii in cartea funciara este un drept personal;
- principala, intrucat nu poate fi promovata decat pe cale principala;
- in realizare, deoarece reclamantul urmareste obligarea paratului sa predea inscrisul trebuitor pentru intabularea sau inscrierea provizorie;
- imprescriptibila exctinctiv, intrucat dreptul la actiunea in prestatie tabulara este imprescriptibil contra antecesorului tabular si avanzilor sai cauza.
In comparatie cu vechea reglementare cuprinsa in Decretul-lege 115/1938 (art. 22-25), domeniul de aplicare a actiunilor in prestatie tabulara intemeiate pe art. 27 din Legea 7/1996 este mult mai intins, deoarece, pe de o parte, in prezent instrainarea terenurilor cu sau fara constructii, precum si constituirea de alte drepturi reale asupra acestora, prin acte incheiate intre vii, se face numai in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute, iar pe de alta parte, in cazul actiuniii indreptate contra tertilor achizitori a fost suprimata conditia ca dobanditorul anterior sa fi fost in posesiune la data cand a contractat tertul dobanditor, in timp ce tertul achizitor cu titlu gratuit poate fi nu numai acela care dobandeste dreptul real prin donatie, ci si cel care a dobandit un drept real printr-un legat cu titlu particular, intrucat legea nu distinge.
Drepturile reale dobandite sau modificate asupra imobilelor, in temeiul unor acte juridice valabil incheiate, devin opozabile tertilor numai de la data inscrierii lor in cartea funciara, insa nu pot fi stinse decat prin radierea lor din cartea funciara.
Nici in sistemul cartilor funciare, actele juridice nu sunt si nu pot fi complet lipsite de efecte juridice inainte de inscrierea in cartea funciara, deoarece acestea sunt obligatorii celui care a consimtit irevocabil la instrainarea, grevarea, modificarea sau stingerea dreptului tabular, fiind tinut sa tolereze inscrierea in cartea funciara, sa predea toate inscrisurile necesare intabularii, sa predea lucrul instrainat, sa ceara radierea unor drepturi deja stinse. 
Inainte de inscriere, actul juridic produce efecte limitate, respectiv transferul, constituirea sau modificarea dreptului real opereaza numai intre partile contractante, iar nu si fata de terti si deci, cu alte cuvinte, actul juridic ramane cantonat in sfera raporturilor obligationale, intrucat fata de terti dreptul real nu se poate transmite, naste sau modifica decat prin efectul inscrierii in cartea funciara. Cel care s-a obligat la stramutarea, constituirea sau modificarea unui drept real imobiliar este obligat sa predea inscrisurile necesare pentru inscrierea dreptului, iar daca este vorba de stingerea unui asemenea drept, sa predea toate actele necesare pentru radierea lui din cartea funciara.
Actiunea in prestatie tabulara este admisibila daca sunt intrunite urmatoarele trei cerinte, dintre care numai primele doua sunt generale, iar cea de-a treia este doar speciala:
- Sa existe o conventie prin care antecesorul tabular s-a obligat sa transmita, sa constituie un drept real imobiliar in folosul altuia, valabil incheiata.
- Debitorul sa refuze sa predea inscrisurile necesare pentru inscrierea dreptului in cartea funciara in folosul dobanditorului.
- Tertul dobanditor sa fi dobandit imobilul cu titlu gratuit sau sa fi fost de rea-credinta la data incheierii actului, in cazul in care, intre timp debitorul a instrainat altuia imobilul iar acesta s-a inscris in cartea funciara.
1. Existenta unui contract avand ca obiect stramutarea, constituirea sau modificarea unui drept tabular. Aceasta prima conditie este temeiul juridic al actiunii in prestatie tabulara si consta in orice act juridic (contract) al carui obiect direct si mijlocit este imobilul sau, dupa caz, un alt drept tabular.
2. Nepredarea de catre antecesorul tabular a inscrisurilor necesare inscrierii dreptului. Daca antecesorul tabular refuza sa predea inscrisurile necesare pentru inscrierea in folosul succesorului tabular a dreptului real dobandit sau, dupa caz, modificat, cel indreptatit va putea intenta actiunea in prestatie tabulara. Inscrisurile necesare sunt altele decat inscrisul original care dovedeste obligatia antecesorului tabular de a stramuta, constitui sau modifica un drept tabular. In aceasta categorie de inscrisuri suplimentare se incadreaza urmatoarele:
- inscrisurile originale doveditoare a actelor juridice anterioare prin care mai multe persoane si-au cedat succesiv una celeilalte dreptul real asupra unui imobil, iar inscrierile nu s-au facut in mod regulat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Actiunile de Carte Funciara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!