Actiunea Penala

Cuprins referat Cum descarc?

1. Actiunea penala: notiune
2. Obiectul actiunii penale
3. Subiectii actiunii penale
4. Trasaturile actiunii penale
5. Punerea in miscare a actiunii penale


Extras din referat Cum descarc?

Actiunea penala
1. Actiunea penala: notiune 
Actiunea penala este mijlocul procesual prin care o persoana care a savarsit o infractiune este adusa in fata organului judiciar penal in vederea tragerii la raspundere penala.
"Prin intermediul actiunii penale, in cadrul procesului penal, se realizeaza aplicarea normelor penale privitoare la infractiuni si pedepse, se valorifica dreptul statului de a-l trage la raspundere penala pe infractor. Tot prin intermediul actiunii penale se constata infractiunea savarsita, se stabileste periculozitatea si vinovatia faptuitorului, in vederea aplicarii unei pedepse corespunzatoare. In unele cazuri, prin intermediul actiunii penale se constata inexistenta infractiunii sau nevinovatia celui supus judecatii, ori se constata existenta vreunei cauze care inlatura sau exclude aptitudinea functionala a actiunii penale (fapta nu exista sau nu este prevazuta de legea penala, a intervenit amnistia, prescriptia ori decesul faptuitorului)" 
In literatura de specialitate notiunea de actiune, in general, este discutata sub doua aspecte, cel al dreptului material (substantial) si cel al dreptului formal (procesual).
Sub aspect material, actiunea penala constituie expresia dreptului de a trage la raspundere penala pe faptuitor, dreptul statului de a promova actiunea penala nascuta din incalcarea normei juridice de incriminare. 
Sub aspect procesual, actiunea penala este instrumentul juridic prin intermediul caruia se deduce in fata organelor judiciare raportul conflictual de drept penal in vederea dinamizarii procesului penal si a realizarii scopului sau.
"Actiunea penala este deci mijlocul juridic prin care se realizeaza in justitie tragerea la raspundere penala si pedepsirea inculpatului, precum si a persoanei juridice" 
Prin folosirea in rem a actiunii penale se declanseaza activitatea procesuala, iar prin efectuarea actelor procesuale, cu privire la folosirea in personam si la exercitarea ei, se dinamizeaza activitatea organelor judiciare pana la rezolvarea definitiva a cauzei penale.
Cele doua aspecte ale notiunii de actiune se confunda de multe ori, desi actiunea in sens procesual se pune in miscare si se exercita numai pe baza dreptului la actiune in sens material. Deosebirea dintre cele doua aspecte explica de ce poate sa existe dreptul la actiune, in sens material, fara insa a se putea pune in miscare actiunea penala in sens procesual (nu sunt indeplinite conditiile impuse de normele dreptului procesual).
Actiunea penala este conditia necesara ca o instanta sa exercite atributiile sale jurisdictionale. Actiunea traseaza in acelasi timp limitele in care se exercita aceste atributiuni, ele fiind in mod obisnuit determinate de actul procesual prin care s-a facut cererea in justitie. 
Promovarea actiunii penale are drept scop sesizarea instantei care odata investita este obligata sa judece. Instanta nu poate judeca o cauza decat in masura in care se exercita impotriva inculpatului o actiune penala.
In ceea ce priveste definirea actiunii penale este de remarcat faptul ca unii autori au pornit de la terminologia folosita in codurile de procedura penala in vigoare. Asa s-a ajuns intr-un timp la parerea majoritara potrivit careia actiunea penala se naste din infractiune. Din terminologia folosita de aproape toate codurile de procedura penala moderne (mai ales cele europene) rezulta, aproape invariabil, aceeasi concluzie. 
Asemanator s-a exprimat si legiuitorul nostru atat in cazul codului de la 1864, art. 1: "Orice infractiune a legii penale da nastere la o actiune publica si poate produce si o actiune privata", cat si al celui din anul 1936, art. 1: "Orice infractiune da nastere la o actiune penala si poate da loc totodata la o actiune civila". Ambele au la baza ideea ca actiunea penala se naste din infractiune.
De altfel formularea impartasita de unii autori, ca actiunea penala izvoraste automat si invariabil din faptul penal savarsit, fara nici o exceptie, a fost mentinuta in continuare si de Codul de procedura penala din 1936, cu toate modificarile ce i-au fost aduse pana in anul 1960.


Fisiere in arhiva (1):

  • Actiunea Penala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!