Actiunea Civila

Fisiere in arhiva (1):

  • Actiunea Civila.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Actiunea civila ca mijloc de stabilire a dreptului subiectiv incalcat
Mijlocul practic de restabilire a incalcarii unui drept subiectiv civil al unei persoane, este actiunea civila, care declanseaza procesul civil. Prin ,,drept subiectiv civil" se intelege posibilitatea recunoscuta de legea civila subiectului activ, persoana fizica ori persoana juridica, in virtutea careia acesta poate, in limitele dreptului si moralei, sa aiba o anumita conduita, sa pretinda o conduita corespunzatoare, sa dea, sa faca ori sa nu faca ceva, de la subiectul pasiv si sa ceara concursul fortei coercitive a statului, in caz de nevoie. 
Legatura dintre dreptul subiectic si actiune, face ca actiunea sa imprumute din natura si caracteristicile dreptului dedus judecatii , astfel incat natura dreptului subiectiv pretins va determina o anumita calificare a actiunii, reala sau personala, mobiliara sau imobiliara, prescriptibila sai imprescriptibila extinctiv.
Notiune. Elemente
Conform prevederilor articolului 29 Cod de procedura civila, actiunea civila este ansamblul mijloacelor procesuale prevazute de lege pentru protectia dreptului subiectiv pretins de catre una dintre parti sau a unei alte situatii juridice, precum si pentru asigurarea apararii partilor in proces.
Orice actiune civila presupune existenta a trei elemente si anume, parti, obiect si cauza.
Partile actiunii sunt titularul dreptului subiectiv incalcat sau contestat sau cel despre care se pretinde ca l-a impiedicat pe titular in exercitiul normal al dreptului. De asemenea, aceasta calitate de parte o are si cel care a declansat actiunea civila pentru a obtine protectia sau valorificarea unei situatii juridice si cel impotriva caruia este pornita actiunea.
Avand in vedere definisia data actiunii civle, se constata ca obiectul actiunii este insasi protectia unui drept sau a unor interese, pentru realizarea carora calea justitiei este obligatorie, precum si asigurarea partilor in proces. In momentul in care se recurge la actiune, practic la unul dintre mijloacele din continutul saa, obiectul actiunii civile se individualizeaza in functie de elementul procesual folosit.
Cauza actiunii este scopul urmarit de acela care apeleaza la actiune, fie pentru a pretinde, fie pentru a se apara. 
Actiunea civila in procesul penal
Conform articolului 14 cod de procedura penala, actiunea civila are ca obiect tragerea la raspundere civila a inculpatului, precum si a partii responsabile civilmente.
Astfel, s-a aratat ca mijlocul juridic care serveste la aducerea raportului de drept civil in fata organelor judiciare este actiunea in justitie, care poarta denumirea de actiune civila , sau ca mijlocul legal prin care persoana pagubita material sau moral cere sa-i fie reparat prejudiciul cauzat, este actiunea civila. 
Conditiile exercitarii actiunii civile in procesul penal sunt urmatoarele : infractiunea sa fi cauzat un prejudiciu material sau moral; intre infractiunea savarsita si prejudiciul cerut sa existe o legatura de cauzalitate; prejudiciul sa fie cert; prejudiciul sa nu fi fost reparat; in cazul persoanelor cu capacitate deplina de exercitiusa existe cererea de constituire ca parte civila in cadrul procesului penal. Aceste conditii trebuie intrunite cumulativ.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!