Actionari si obligatari in societatile comerciale

Extras din referat Cum descarc?

Obligatiunile sunt titluri de valoare emise de societate in schimbul sumelor de bani imprumutate, care incorporeaza indatorirea societatii de a rambursa aceste sume si de a plati dobanzile aferente. Societatea cu raspundere limitata nu poate emite obligatiuni, in timp ce societatea pe actiuni are aceasta posibilitate cu respectarea conditiilor din Lege.Valoarea nominala a unei obligatiuni nu poate fi mai mica de 2,5 lei fiind emise in forma materiala, pe suport hartie, sau in forma dematerializata, prin inscriere in cont.Subscriptia obligatiunilor va fi facuta pe exemplarele prospectului de emisiune.Valoarea nominala a obligatiunilor convertibile in actiuni va trebui sa fie egala cu cea a actiunilor. Obligatiunile se ramburseaza de societatea emitenta la scadenta.
Ca natura juridica, obligatiunile sunt calificate ca fiind titluri de credit, ele fiind parti ale unui singur imprumut efectuat de catre societatea pe actiuni, in scopul finantarii unor proiecte aprobate de catre actionari. Obligatiunile se clasifica dupa trei criterii: modul de circulatie (nominative sau la purtator), natura dreptului conferit posesorului (dupa drepturile pecuniare obtinute la stingerea obligatiunilor si dupa convertibilitatea acestora in actiuni), locul emiterii (obligatiuni nationale, obligatiuni straine, euro-obligatiuni).
In privinta emiterii obligatiunilor, art. 113 lit. l) din Legea nr. 31/1990 statueaza ca adunarea generala extraordinara este competenta sa decida emiterea de obligatiuni de catre o societate de capitaluri. Din aceeasi lege rezulta ca singura modalitate de emitere este prin oferta publica, iar valoarea nominala minima este de 2,5 lei. De asemenea, tot in Legea societatilor se prevede ca detinatorii de obligatiuni se pot intruni in adunarea generala, pentru a delibera asupra intereselor lor. Autorul subliniaza ca, desi in lege nu se face referire, doctrina sustine ca la adunarea obligatarilor nu pot participa decat obligatarii care au subscris obligatiuni din aceeasi emisiune. La art. 172 alin. (1) din Legea societatilor sunt reglementate atributiile adunarii obligatarilor.
Ca urmare a subscrierii obligatiunilor, obligatarii dobandesc anumite drepturi, care se clasifica in drepturi personal-nepatrimoniale si drepturi patrimoniale. Drepturile personal nepatrimoniale sunt: dreptul de a participa la adunarile generale ale obligatarilor, personal sau prin reprezentare (participare fizica sau prin mandatar, altul decat administratorii, directorii, membrii directoratului, ai consiliului de supraveghere, cenzorii, functionari ai societatii); dreptul de vot, drept exercitat in cadrul adunarii generale sau anterior acesteia, prin intermediul institutiei votului prin corespondenta (necesar a fi execitat cu buna-credinta); dreptul de a alege si dreptul de a fi ales in cadrul structurilor societare aferente detinatorilor de obligatiuni reglementate de art. 172 din Legea nr. 31/1990; dreptul de informare referitor la activitatea societatii si la drepturile derivate din calitatea de proprietar al obligatiunilor emise de catre aceasta (astfel, obligatarii intra in posesia cunostintelor necesare pentru evaluarea gestiunii societatii in ceea ce priveste imprumutul obligatar); dreptul de a ataca in justitie a hotararilor adunarii generale ale detinatorilor de obligatiuni (de catre cei care nu au participat la adunare sau, daca au participat, au votat contra).
Referitor la stingerea obligatiunilor, ele pot fi rambursate in numerar sau prin conversia lor in actiuni. Cea din urma ipoteza are ca urmare majorarea capitalului social, obligatarii devenind actionari
Societatea pe actiuni este o societate de capital, elementul essential il reprezinta cota de capital investita de actioner- intuitu pecuniae. Societatea pe actiuni este societatea al carei capital social este impartit in actiuni, iar obligatiile sociale sunt garantate cu patrimonial social; actionarii raspund numai in limita aportului lor. Societatile pe actiuni au un regim special in ceea ce priveste aspectele legate de administrare pentru ca actionarii au posibilitatea sa opteze intre doua sisteme de administrare : fie sistemul unitar, fie sistemul dualist, fara a putea alege ambele sisteme concomitent.
Sistemul unitar se caracterizeaza prin faptul ca exista un singur nivel de administratre si anume cel exercitat de administratorul unic sau consiliul de administratie, iar delegarea puterilor de conducere catre unul sau multi director este prevazuta in mod exceptional.
Sistemul dualist are un mecanism bine structurat de conducere si monitorizare, impartit pe doua niveluri de competente : directoratul si consiliul de supraveghere.
SA este administrata de unul sau mai multi administratori, numarul acestora fiind totdeauna impar. Totusi, societatile a caror situatii financiare fac obiectul unei obligatii legale de auditare sunt obligate sa fie administrate de minimum 3 administratori. Cand sunt mai multi administratori, ei constituie un consiliu de administratie.Pentru validitatea deciziilor consiliului de administratie este necesara prezenta a cel putin jumatate din numarul membrilor, daca prin actul constitutiv nu se prevede un numar mai mare.Deciziile in cadrul consiliului de administratie se iau cu votul majoritatii membrilor prezenti. 
Consiliul de administratie reprezinta societatea in raport cu tertii si in justitie. In lipsa unei stipulatii contrare in actul constitutiv, consiliul de administratie reprezinta societatea prin presedintele sau.Conform prevederilor Legii, Consiliul de administratie poate delega conducerea societatii unuia sau mai multor directori, nefiind impus un numar minim sau maxim de directori. Directorii pot fi numiti dintre administratori sau din afara consiliului de administratie. Atunci cand ne aflam in prezenta unei pluralitati de directori, consiliul de administratie are obligatia de a numi pe unul dintre ei director general. Functia de director general poate fi exercitata chiar si de presedintele consiliului de administratie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Actionari si obligatari in societatile comerciale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!