Actele Preparatorii in Spiritul Dreptului Penal

Extras din referat Cum descarc?

Notiune
Prin actele pregatitoare intelegem acele acte efectuate in vederea realizarii laturii obiective a infractiunii pe care subiectul a hotarat sa o comita.
Referindu-se la pregatire Cicero spunea: "In orice intreprindere, inainte de a incepe, trebuie o pregatire facuta cu grija". Spusele lui Cicero pot fi transpuse si in Deptul Penal avand in vedere faptul ca inainte de savarsirea multor infractiuni faptuitorul trebuie sa execute o serie de actiuni ce pot fi incadrate ca fiind acte pregatitoare.
Cu actele preparatorii care pregatesc executarea propriu-zisa a infractiunii, faptuitorul intra intr-o faza noua, externa, de desfasurare a activitatii infractionale.
In principiu, orice infractiune intentionata, pentru a fi comisa in conditii optime, presupune o pregatire prealabila care poate consta in diferite activitati in functie de natura si imprejurarile in care se savarseste infractiunea.
Modalitatile actelor pregatitoare
Codul penal nu defineste actele pregatitoare si nu arata, in curpinsul partii generale, care sunt modalitatile acestora, o face numai partial in anumite texte ,din partea speciala a Codului Penal ori cuprinse in unele legi penale speciale.
Potrivit acestor dispozitii, in fapt, actele pregatitoare se pot infatisa sub una din urmatoarele modalitati: procurarea, producerea sau adaptarea mijloacelor ori instrumentelor necesare savarsirii infiractiunii (de exemplu: cumpararea unei arme in vederea savarsirii unui omor, confectionarea unui speraclu in vederea comiterii unui furt, modificarea unei chei pentru a patrunde in locuinta femeii pe care subiectul si-a propus sa o violeze), culegerea de date sau informatii de natura sa faca posibila ori sa usureze savarsirea infractiunii (de exemplu, cu privire la locul unde se afla obiectul material pe care subiectul vrea sa-1 distruga, ori cu privire la timpul in care posesorul unui bun ce urmeaza a fi furat lipseste de acasa),luarea de masuri in vederea ingreunarii descoperirii faptei ce se va comite sau in vederea asigurarii folosului ce va rezulta din infractiune (de exemplu: aducerea unui autovehicul in apropierea locului unde se va comite omorul, in vederea transportarii imediate a cadavrului, cautarea de favorizatori ori tainuitori). 
In literatura juridica se considera ca, dupa natura lor, actele de pregatire sunt materiale si morale. 
Cele dintai constau in crearea de conditii materiale favorabile pentru savarsirea faptei (de exemplu: producerea sau procurarea mijloacelor pentru realizarea actiunii constitutive, asigurarea mijloacelor de transport si a locului de refugiu dupa comiterea faptei, inlaturarea unor obstacole materiale din calea savarsirii acesteia); cel de-al doilea ar consta in crearea de conditii psihice sau morale favorabile savarsirii faptei (de exemplu culegerea de informatii necesare executarii, atragerea de complici, studierea locului si a mijloacelor cu care ar urma sa fie comisa fapta etc.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Actele Preparatorii in Spiritul Dreptului Penal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!