Accesul Persoanelor Fizice pe Teritoriul Statelor UE - Componenta a Liberei Circulatii a Persoanelor

Cuprins referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE PG 1
2. PREVEDERILE CARTEI PG 2
3. TEMEIUL LEGAL AL LIBEREI CIRCULATII A PERSOANEI PG 5
4. ACCESUL PERSOANELOR FIZICE PE TERITORIUL STATELOR UE PG 7
5. SITUATIA ROMANILOR SI RROMILOR IN UE- CAZUL ITALIA PG 9
6. IN LOC DE CONCLUZIE: PARLAMENTUL EUROPEAN ADOPTA DIRECTIVA PRIVIND RETURNAREA IMIGRANTILOR ILEGALI - 18.06.2008 PG 11


Extras din referat Cum descarc?

In decembrie 2007, la Strasbourg a fost semnata Carta drepturilor fundamentale ale 
Uniunii Europene de catre Presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si Presedintele in exercitiu al Consiliului Uniunii, Jose Socrates, in cadrul unei ceremonii oficiale. Premierul portughez, Presedinte in exercitiu al Consiliului, Jose Socrates, si-a inceput discursul prin a preciza: "Astazi este o zi fundamentala in istoria Europei. Aceasta ceremonie este probabil cea mai importanta la care am participat in toata cariera mea politica. Sunt onorat ca proclamam aceasta Carta in timpul Presedintiei Portugheze a Uniunii". El a explicat ca procesul lung care a dus la semnarea Cartei a inceput in 2000, sub Presedintia Portugheza a Uniunii. "Este o onoare pentru tara mea sa fie asociata unui moment atat de important in istoria Europeana".
Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene a fost proclamata in mod 
solemn in decembrie 2000 la Nisa, de catre Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene si Comisia Europeana, textul fiind inclus ca parte a II-a a Constitutiei Europene. Conform preambulului Cartei ,, Popoarele Europei, stabilind intre ele o uniune tot mai stransa, au hotarat sa impartaseasca un viitor pasnic intemeiat pe valori comune. Constienta de patrimoniul sau spiritual si moral, Uniunea este intemeiata pe valorile indivizibile si universale ale demnitatii umane, libertatii, egalitatii si solidaritatii; aceasta se intemeiaza pe principiile democratiei si statului de drept. Uniunea situeaza persoana in centrul actiunii sale, instituind cetatenia Uniunii si creand un spatiu de libertate, securitate si justitie. ,, . 
1. ,,Orice cetatean sau orice cetateana a Uniunii Europene are dreptul de a se deplasa si de a-si stabili resedinta in mod liber pe teritoriul statelor membre".
2. ,,Libertatea de circulatie si de sedere poate sa fie acordata, in conformitate cu Tratatul instituind Comunitatea Europeana, cetatenilor unor tari terte care domiciliaza legal pe teritoriul unui stat membru.'' 
Presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso referitor la semnarea Cartei in decembrie 2007: "Ceremonia de astazi reafirma angajamentul asumat in decembrie 2000", cand Carta a fost proclamata pentru prima oara. Totusi, a spus el, proclamarea de astazi reprezinta "un pas crucial inainte: in 2000, Carta nu a fost obligatorie, asa cum au fost tratatele". Daca Tratatul de la Lisabona va fi ratificat, Carta va avea acelasi statut legal. Carta aduce "progrese concrete pentru cetatenii Europeni", a spus Barroso. El a accentuat ca pana acum, aceste drepturi au fost recunoscute de Curtea Europeana de Justitie, pe baza cazurilor individuale, si ca noul text va furniza un cadru legal corect pentru asigurarea respectarii lor.
Presedintele Comisiei a mai declarat ca textul Cartei include si drepturi economice si sociale. Mai mult, include ceea ce Barroso a denumit "drepturile secolului 21", in special dreptul la protectia datelor personale si la o buna administrare. Uniunea trebuie sa respecte toate aceste drepturi in toate politicile sale, cum ar fi imigrarea si lupta impotriva terorismului, a adaugat Presedintele Comisiei. 
2. PREVEDERILE CARTEI
Carta Europeana pentru Drepturile Fundamentale stabileste, intr-un singur text, o serie de drepturi civile, politice, economice, sociale pe care le au cetatenii Europeni si toate persoanele cu rezidenta pe teritoriul Uniunii Europene - drepturi definite ca valori comune ale Uniunii. Obiectivul Cartei consta in asigurarea unei vizibilitati sporite a acestor principii, in vederea consolidarii protectiei drepturilor fundamentale, dupa schimbarile din societate, progresele sociale si evolutiile stiintifice. Previziunile Cartei se aplica institutiilor, agentiilor Europene si Statelor Membre doar cand aplica legea comunitara. Carta nu stabileste prerogative noi pentru Uniune.
Conform Cartei drepturile cetatenilor europeni sunt urmatoarele: 
1) Demnitate: demnitatea umana, dreptul la viata, dreptul la integritate, interzicerea torturii si a tratamentelor degradante sau inumane, interzicerea sclaviei si a muncii fortate; 
2) Libertate: dreptul la libertate si securitate, respectarea vietii private si de familie, protectia datelor personale, dreptul la casatorie si la formarea unei familii, libertatea de gandire, de exprimare, de apartenenta religioasa, dreptul la informare, libertatea de asociere, libertatea artelor si a stiintelor, dreptul la educatie, libertatea de a alege o ocupatie si de a munci, libertatea de a incepe o afacere, dreptul la proprietate, dreptul la azil, protectie in caz de expulzare sau extradare; 
3) Egalitate: egalitate in fata legii, nediscriminare, egalitate culturala, religioasa si lingvistica, diversitate, egalitate intre barbati si femei, drepturile copiilor, drepturile persoanelor in varsta, integrarea persoanelor cu disabilitati. 
4) Solidaritate: drepturile lucratorilor la informare si consultare, dreptul la actiuni colective, dreptul la acces la serviciile de plasare, protectie in caz de demitere nejustificata, conditii corecte de munca, interzicerea folosirii copiilor pe piata muncii, protectia tinerilor la locul de munca si in viata profesionala si de familie, securitate si asistenta sociala, protectia consumatorilor, protectia mediului inconjurator, acces la servicii de sanatate si interes general. 
5) Drepturile Cetatenilor: dreptul la vot si la participarea in alegerile pentru Parlamentul European, in alegerile municipale, dreptul la o buna administratie, la acces la documente, la Mediatorul European, la petitii, libertatea de miscare si de rezidenta, protectie consulara si diplomatica;
6) Justitie: dreptul la un proces corect, la prezumtia de nevinovatie, dreptul la aparare, dreptul la legalitate si proportionalitate in dosarele penale, dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de doua ori pentru aceeasi crima.


Fisiere in arhiva (1):

  • Accesul Persoanelor Fizice pe Teritoriul Statelor UE - Componenta a Liberei Circulatii a Persoanelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!