Accesul la libera circulație a persoanelor fizice în statele membre UE

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I -  Uniunea Europeana si integrarea Romaniei -  repere istorice 3
1.1. Evolutia istorica a Uniunii Europene 4
Capitolul II - Libera circulatie a persoanelor 6
2.1. Libera circulatie a persoanelor 6
2.1.1. Cadrul legal in Romania 6
2.1.2. Cadrul legal la nivelul Uniunii Europene 8
2.1.3. Scurt istoric privind legislatia liberei circulatii a persoanelor 9
2.1.4. Ingradirea dreptului la libera circulatie a persoanelor 12
2.1.5. Dreptul de acces si sejur 12
2.2. Legislatie interna armonizata privind libera circulatie a persoanelor 12
Capitolul III - Studiu de caz - Hotararea CEDO in Cauza Rosengren impotriva Romaniei Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 83 din 08/02/2010 13
Capitolul IV - Concluzii 18
Capitolul V - Bibliografie : 20


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In 50 de ani, Europa s-a schimbat mult - la fel ca intreaga lume.
Astazi, mai mult ca niciodata, intr-o lume in evolutie constanta, Europa trebuie sa faca fata unor noi provocari: globalizarea economiei, evolutia demografica, schimbarile climatice, nevoia de surse durabile de energie si noile amenintari la adresa securitatii. Iata provocarile secolului al XXI-lea.
Iar acestea nu tin cont de frontiere. Statele membre nu mai sunt in masura sa faca fata singure tuturor acestor probleme. Pentru a gasi solutii si a raspunde preocuparilor cetatenilor, este necesar un efort colectiv la nivel european. Europa trebuie sa se modernizeze, sa dispuna de instrumente eficiente si coerente, adaptate nu numai la functionarea unei Uniuni extinse de la 15 la 27 de state membre, ci si la transformarile rapide prin care trece lumea de astazi. Prin urmare, regulile care stau la baza cooperarii dintre tari trebuie revizuite.
Acesta este obiectivul tratatului semnat la Lisabona, la 13 decembrie 2007. Liderii europeni au convenit asupra unor noi reguli tinand cont de schimbarile politice, economice si sociale si dorind, in acelasi timp, sa raspunda aspiratiilor si sperantelor europenilor. Tratatul de la Lisabona stabileste care sunt competentele UE si mijloacele pe care aceasta le poate utiliza si modifica structura institutiilor si modul de functionare a acestora. In consecinta, caracterul democratic si valorile fundamentale ale Uniunii sunt consolidate.
Tratatul este rezultatul negocierilor intre statele membre, reunite in cadrul unei conferinte interguvernamentale, la lucrarile careia au participat Comisia Europeana si Parlamentul European. Toate cele 27 de state membre l-au ratificat urmand proceduri variate, in functie de constitutia nationala.
Piata unica este componenta esentiala a integrarii economice internationale si, totodata, mijlocul principal de realizare a scopurilor comune tarilor care o compun. Piata unica se concretizeaza in: lichidarea tarifelor vamale in interiorul comunitatiilor integrate, libera circulatie a capitalurior si fortei de munca.
Libera circulatie a persoanelor si eliminarea controalelor la frontierele interne constituie o parte a acestui concept larg de piata interna -  ce nu poate fi realizata in conditiile existentei unor frontiere interne si a restrictionarii circulatiei indivizilor.
Lucrarea de fata isi propune sa analizeze evolutia Comunitatii Economice Europene de la originea sa pana la forma actuala de organizare a Uniunii Europene, urmarind cu precadere una din cele mai importante libertati fundamentale ale omului, si anume libera circulatie a persoanelor, tratand din punct de vedere juridic implicatiile care le are aceasta si urmarind, in principal, efectele economice, sociale, politice si culturale care le emana la nivelul Uniunii Europene, ca intreg, si in secundar, implicatiile la nivelul Romaniei, ca stat membru.
Capitolul I -  Uniunea Europeana si integrarea Romaniei -  repere istorice
Uniunea Europeana -  familia de tari europene democratice care s-au angajat sa colaboreze pentru pace, stabilitate si prosperitate -  s-a impus, in ultimii ani, ca o forta importanta in lume, iar activitatile sale influenteaza din ce in ce mai mult viata cetatenilor.
Statele member ale Uniunii Europene au pus bazele unor institutii comune carora le-au delegat partial autoritatea pentru ca hotararile de interes comun sa fie luate in mod democratic la nivel European.
1.1. Evolutia istorica a Uniunii Europene
Tentative de unificare a notiunilor europene au existat inca dinaintea aparitiei statelor nationale moderne. Acum trei mii de ani, Europa era dominata de alti, iar mai tarziu a fost cucerita si condusa de Imperiul Roman, centrat in Mediterana. Aceste Uniuni timpurii au fost create cu forta. Imperiul franc al lui Carol cel Mare si Sfantul Imperiu Roman au unit zone intinse sub o singura administratie pentru sute de ani. Uniunea vamala a lui Napoleon si mai recentele cuceriri ale Germaniei naziste din anii `40 au avut doar o existenta tranzitorie.
Inceputul celei mai importante constructii economice, sociale si juridice ale Europei si anume Uniunea Europeana, a constat in "Declaratia din 9 mai 1950 a lui Robert Schuman" , ministrul francez al afacerilor externe, care prezenta planul pe care il elaborase in vederea unificarii industriei europene a carbunelui si otelului. Era, cu adevarat, o initiativa istorica in favoarea unei "Europe organizate si vii", care este "indispensabila civilizatiei" si fara de care "pacea in lume nu ar putea fi salvata". Acest plan a devenit o realitate odata cu incheierea tratatului ce a instituit Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CEDO), semnat la 18 aprilie 1951 la Paris.
Planul CEDO presupunea o autoritate tutelara, un organism supranational care sa detina un oarecare control direct al industriilor carbunelui, fierului si otelului din statele membre. 
Marea Britanie a fost invitata sa adere la CEDO insa a refuzat. La mijlocul anilor '50, aceasta era preocupata de administrarea si dezvoltarea Commonwealth-ului, comertul britanic era orientat spre coloniile sale, iar guvernul punea accent pe relatiile cu Statele Unite. 
Primele succese ale CEDO au determinat ministrii de externe ai celor sase tari fondatoare sa opteze pentru continuarea procesului de integrare in domeniul economic, unde pasiunile nationale erau mai putin intense si sansele de gasire a unui teren de interese comune erau mai mari.
Reuniunea de la Messina din iunie 1955 a ministrilor de externe ai "Celor sase" a avut ca scop proiectarea unei piete comune deschise economiei si energiei nucleare. Raportul pe aceasta tema, prezentat de ministrul Belgian de externe Paul Henry Spaak, in 1956, a servit drept baza de negociere a Tratatului Comunitatii Europene a Energiei Atomice (Euratom) semnat in 1957. In acelasi an, s-a semnat la Roma, Tratatul de Constituire a Comunitatii Economice Europene (CEE sau Piata Comuna). Acestea au intrat in vigoarea la 1 ianuarie 1958. 
Cele trei comunitati: CEDO, Euratom si CEE au fuzionat la 1 iulie 1967 (dupa semnarea, in 1965 la Bruxelles, a Tratatului de uniune a executivelor acestora), fiind cunoscute sub denumirea de Comunitatea Europeana.
In primii ani dupa 1958, Comunitatea Europeana a cunoscut o evolutie impresionanta, pe fondul intelegerii franco-vest-germane, al cresterii economice inregistrate de toate cele sase state membre si al incurajarii din partea Statelor Unite ale Americii. Astfel comertul comunitar a crescut anual, in primii zece ani cu 28% fata de cresterea cu numai 10% in cazul altor tari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Accesul la libera circulatie a persoanelor fizice in statele membre UE.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Rudareanu Mariana -  " Drept Comunitar -  Note de curs ", Editura Fundatia Romania de maine, Bucuresti, 2007;
-  Voicu Marin, Sabau Mirela Georgiana -  " Drept comunitar general ", Editura Fundatia Romaniei de Maine, Bucuresti, 2009;
-  Tinca Ovidiu -  " Drept comunitar general " -  Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2005
-  Voiculescu Nicolae -  " Drept commercial al muncii " -  Editura Wolters Kluwer, Bucuresti, 2009;
-  Weber Florentina Iuliana -  " Elemente de drept comunitar ", Editura Paralela 45, Pitesti, 2007;
- ** Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene ( actualizata la zi );
Constitutia Romaniei;
Droit materiel communitaire, editia a VIII-a, Editura Armand Collin, Paris, 2001;
Monitorul Oficial al Romaniei;
Tratatul de aderare al Romaniei la UE;
Tratatele constitutive (CECO; CEE, CEEA), Tratatele de la Maastricht, Amsterdam, Nisa, Tratatul Constitutional, Tratatul de la Lisabona.
- *** www.mie.ro
www.infoeuropa.ro
www.juristprudentaCEDO.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!