Abuzul în serviciu

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I- Aspecte generale si comune ale infractiunilor de serviciu sau in legatura cu serviciul
Capitolul II- PURTAREA ABUZIVA
2.1 CONTINUT LEGAL SI CARACTERIZARE
2.2 OBIECTUL INFRACTIUNII
2.3 SUBIECTII INFRACTIUNII
2.4 SANCTIUNI 
2.5 PURTAREA ABUZIVA IN VIITOAREA REGLEMENTARE
Spete 
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I
Aspecte generale si comune ale infractiunilor de serviciu sau in legatura cu serviciul
Autorii Codului Penal au cuprins in Titlul VI al partii speciale, infractiunile care aduc atingere unor activitati de interes public sau altor infractiuni reglementate de lege. 
Caracteristic infractiunilor incluse in continutul acestui titlu este faptul ca prin savarsirea lor se vatama relatii sociale de aceeasi natura, adica relatii care se constituie si se dezvolta in jurul unor valori importante pentru societate cum sunt: 
- buna desfasurare a activitatii institutiilor publice sau de interes public,
- infaptuirea justitiei, 
- siguranta circulatiei pe caile ferate, 
- regimul stabilit pentru unele activitati reglementate de lege. 
Acest element comun si fundamental uneste toate aceste infractiuni justificand tratarea lor unitara in cadrul aceluiasi titlu al partii speciale .
Prin savarsirea lor, se aduce atingerea unor relatii sociale de aceeasi natura, relatii care privesc activitatea de serviciu sau regimul stabilit pentru anumite activitati reglementate de lege .
La adoptarea Codului penal au fost incriminate in cadrul acestei grupe urmatoarele fapte: abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor; abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi; abuzul in serviciu contra intereselor obstesti; neglijenta in serviciu; purtarea abuziva; divulgarea unor secrete privind interesele obstesti; neglijenta in pastrarea secretului de stat; luarea de mita; darea de mita; traficul de influenta; primirea de foloase necuvenite.
Ceea ce caracterizeaza infractiunile de serviciu sau in legatura cu serviciul este valoarea sociala aparata si anume: bunul mers al activitatii organelor sau institutiilor de stat sau publice si,implicit, apararea intereselor legale ale persoanelor particulare .
Capitolul II
Purtarea abuziva
2.1 Continut legal si caracterizare
Purtarea abuziva este incriminata in art. 250 C. pen., intr-o varianta tip si patru variante agravante.
Varianta tip (art.250, alin.1 C.pen.) consta in intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o persoana, de catre un functionar public in exercitiul atributiilor de serviciu.
Prima varianta agravanta (art.250, alin.2 C.pen.) consta in amenintarea savarsita de catre un functionar public in exercitiul atributiilor de serviciu.
A doua varianta agravanta (art.250, alin.3 C.pen.) consta in lovirea sau alte acte de violenta savarsite in aceleasi conditii ca si in cadrul variantei tip.
A treia varianta agravanta (art.250 alin.4 C.pen.) exista in cazul comiterii infractiunii de vatamare corporala de catre un functionar public in exercitiul atributiilor de serviciu
A patra varianta agravanta (art.250 alin.5 C.pen.), vatamarea corporala grava savarsita de catre un functionar public in exercitiul atributiilor de serviciu.
Functionarii publici, precum si toti ceilalti functionari trebuie sa aiba o comportare corecta si respectuoasa fata de persoanele cu care intra in legatura in exercitarea atributiilor de serviciu. Folosirea unor violente de limbaj sau a unor violente fizice impotriva unei persoane de catre un functionar public sau de catre un alt functionar aflat in exercitiul functiei este incompatibila cu buna desfasurare a activitatii de serviciu .


Fisiere in arhiva (1):

 • Abuzul in serviciu.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Doctrina:
- Gheorghe Diaconescu, Constantin Duvac, "Tratat de drept penal.Partea speciala", Editura "C.H.Beck", Bucuresti, 2009;
- Mirela Gorunescu,Ilie Pascu, "Drept penal.Partea speciala", Editura "Hamangiu", 2008;
- Valerica Lazar, Ilie Pascu, "Drept penal.Partea speciala", Editura "Lumina Lex", Bucuresti, 2003;
- Gheorghe Nistoreanu, Alexandru Boroi, Ioan Molnar, Ilie Pascu, Valerica Lazar , "Drept penal.Partea speciala" , Editura "Europa nova", Bucuresti, 1999;
- Octavian Loghin, Tudorel Toader, "Drept penal.Partea speciala", Casa de editura si presa "Sansa", Bucuresti, 1996;
- Alexandru Boroi,Gheorghe Nistoreanu, "Drept penal.Partea speciala", Editura "All Beck", Bucuresti, 2005.
Legislatie:
- Codul Penal in vigoare;
- Noul Cod Penal;
- Codul de procedura penala.
Jurisprudenta:
- Judecatoria Pitesti ,sentinta penala nr.307 din 23 februarie 1980, Revista Romana de Drept, nr.6/1981
- Tribunalul militar Iasi,sentinta penala nr. 149 din 30 ianuarie 1993 (nepublicata).


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!