Abuzul de Putere - Abuzul de Serviciu

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere pag.3
Capitolul I Consideratii generale .pag.6
Capitolul II Analiza juridico-penala a abuzului de putere sau abuzului de serviciu pag.22
Capitolul III Aspecte comparative privind infractiunea de abuz de putere sau abuz de serviciu pag.61
Incheiere pag.89
Bibliografie pag.93
Anexe pag.96


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Societatea a acumulat in decursul dezvoltarii sale o anumita experienta, lucru care a dus la formarea unor reguli care sa-i asigure desfasurarea. Orice activitate sociala se desfasoara in baza unor reguli. Necesitatea acestora se impune in relatiile interumane, datorita faptului ca la realizarea unei activitati participa mai multe categorii de persoane, diferite la sex, virsta, profesie, etc., fiecare dintre acestea avind roluri diferite in buna reusita a actiunii respective. Pe de alta parte societatea a acumulat in decursul dezvoltarii sale o anumita experienta, lucru care a dus la formarea unor reguli care sa-i asigure desfasurarea.
Locul si rolul infractiunilor savirsite de persoane cu functii de raspundere in statistica penala nu este foarte mare, insa aceste infractiuni, totodata, prezinta un pericol social sporit pentru societate, deoarece se savirsesc in cercurile de conducere si atrag dupa sine deseori consecinte negative. Concomitent, numarul mic de infractiuni savirsite de persoane cu functii de raspundere, in masa generala a infractiunilor, dupa datele statistice, intr-o mare masura se explica prin faptul ca multe din ele ramin nedescoperite. Acest fapt a fost caracteristic perioadei anterioare socialiste de existenta a statului nostru cind, pe de o parte persoanele cu functii de raspundere erau desimulate de alte persoane cu functii de raspundere, iar pe de alta parte, infractiunile date se calificau doar ca delapidari. Totodata, necatind la procentul enorm de latentitate, chiar si in timpul mentionat se observa o crestere a acestui gen de infractiuni.
Cele spuse in masura de plina se refera si la abuzul de putere sau abuzul de serviciu.
Datele statistice ne vorbesc despre cresterea numarului savirsirii infractiunii date in prezent. Daca in 2004 au fost savirsite 201 asemenea infractiuni, atunci in 2005, conform Raportului anual al Procuraturii Generale-216. Totodata, o buna parte din persoanele ce au savirsit asa infractiuni au ramas si ramin nepedepsite. Toate acestea intimplate au nevoie de o intensificare a combaterii abuzului de putere sau abuzului de serviciu pentru ce este si necesara perfectionarea legislatiei si a practicii de aplicare a ei. In rezultatul neajunsurilor intilnite in legislatie si practica, deseori se intimpla cazuri de condamnare a persoanelor ce nu poseda drepturi aratate in lege si invers, persoanele cu functii de raspundere care au savirsit actiuni ce se incadreaza in componenta de infractiune examinata, sunt tras de numai la raspundere disciplinara. 
Un sir de neajunsuri sunt prezentate si in plan teoretic. Problemele raspunderii penale savirsirea abuzului de putere / abuzului de serviciu au fost oglindite mai minutios doar in epoca sovietica. Ne referim la lucrarile autorilor : ???????????? ?. ?.( "??????????? ????????????", ??????, 1956 si ,,??????????? ????????????", ??????, 1975) ???????? ?. ?. (" ??????????? ????????????", ??????, 1979), ????????? ?. ?. ("??????????????? ?? ??????????? ???????????? ?? ?????????? ?????????? ?????", ??????, 1956; "??????????????? ?? ??????????? ???????????? ?? ?????????? ?????????? ?????", ??????, 1959);???? ?????????? ?????????? ?????. ??? 4, ?????? 1971;???? ?????????? ?????????? ?????. ??? 6, ?????? 1971;????? ?. ?.( "??????????????? ??????????? ??? ?? ?????????? ?????????? ?????", ??????, 1972);??????? ?. ?.( " ??????????????? ?? ??????????? ????????????", ??????, 1956) s.a. De un real folos si valoare sunt lucrarile lui B. Zdravomislov si A. Saharov, monografii ce trateaza multilateral atit aspectele teoretice, de analiza juridica, a infractiunii, cit si realizeaza o delimitare a lor de alte infractiuni similare.Tot din epoca sovietica dateaza si lucrarea autorului roman Dobrinoiu V.,( Traficarea functiei si a influentei in dreptul penal, Bucuresti, 1983) lucrare ce realizeaza un scurt istoric al problemei.
Unele intrebari referitoare la excesul de putere s-au examinat si intr-un sir de lucrari despre infractiunile savirsite de persoane cu functii de raspundere. Ataman N., ( Obiectul juridic al infractiunii de abuz de putere sau abuz de serviciu //Revista nationala de drept, nr.7,2001,pag.65-97); Diaconescu H., ( Consideratii cu privire la infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi //Dreptul, V.6.).Pentru studiul comparativ al legislatiilor unor tari aprte ne-am condus de lucrarile : Petru N.P., (Infractiuni care aduc atingere unor activitati de interes public sau altor activitati reglementate de lege, Timisoara, 1997) ????????? ?., ( ????????? ??????????????? ?? ??????????????? ?????????????? ?????? (???????????), ??????, 2000), culegerile de documente ????????? ????????? ??????????, 1992,No 20; Buletinul Judecatoriei Supreme a Republicii Moldova, anii 1992 - 1997;Culegere de hotariri ale Plenului Judecatoriei Supreme a Republicii Moldova din 1990 - 1993. Chisinau, 1994 , comentariile ??????????? ? ?????????? ??????? ?????????? ????????, ?????,1994 etc.
Problemele date determina necesitatea actualei cercetari prezente. Lucrarea data are ca obiect aspectele sociale, penale, de drept ale combaterii abuzului de putere sau abuzul de serviciu.
Scopul lucrarii urmarit in lucrarea data este de a cerceta masurile penale, de drept ale luptei cu abuzul de putere sau abuzul de serviciu in baza materialelor studiate si a eficacitatii lor. Urmarind scopul indicat s-a efectuat o analiza teoretica juridica a continutului tuturor semnelor obiective si subiective ale abuzului de putere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Abuzul de Putere - Abuzul de Serviciu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!