Abuzul de Pozitie Dominanta pe Piata Concurentiala

Extras din referat Cum descarc?

De la inceputul secolului al XX-lea, reglementarile in domeniul concurentei au cautat sa asigure un echilibru intre beneficiile economice generate de colaborarea dintre firme si riscurile politice si economice pe care aceasta le implica.
Conform reglementarilor comunitare, politica in domeniul concurentei nu este privita ca un scop in sine, ci ca o conditie necesara realizarii pietei interne.
Normele de drept intern referitoare la abuzul de pozitie dominanta sunt de dubla inspiratie - comunitara si franceza. Sanctionarea comportamentelor abuzive constituie una din cheile de reglare atat a mecanismelor economice ale pietei, cat si a actiunii universal a principiilor echitatii si bunei-credinte .
Vizand protectia pietei libere ne referim si la controlul echilibrului comercial, prin protectia partii mai slabe, chiar daca, in acest caz s-ar pune in discutie securitatea juridica civila bazata pe respectul datorat contractului .
Articolul 101 din Tratatul U.E. introduce principiul interzicerii acelor acorduri intre firme, decizii si practici concertate, care au ca obiect, fie impiedicarea, restragerea concurentei, fie denaturarea acesteia in interiorul spatiului comunitar si care pot afecta comertul intre statele membre.
Intelegem ca Tratatul U.E. nu interzice pozitia dominanta decat in masura in care abuzul de aceasta pe o piata determinata poate afecta comertul intre statele membre.
In principiu, detinerea unei pozitii dominante nu este condamnata, insa, daca o intreprindere isi foloseste puterea penru a inabusi concurenta, aceasta este o practica anti-concurentiala, calificata abuz. Spunem ca o intreprindere are o pozitie dominanta cand puterea sa economica ii permite sa opereze pe piata fara sa tina cont de reactia concurentilor sai, a consumatorilor intermediari si finali. Ca urmare, o astfel de intreprindere poate sa abuzeze de pozitia sa dominanta pentru a-si creste veniturile si pentru a-si consolida pozitia pe piata, atat prin slabirea sau eliminarea concurentilor, cat si prin interzicerea accesului pe piata a unor noi competitori .
Potrivit dispozitiilor tratatului, pozitia dominanta se apreciaza in ansamblul pietei comunitare sau al unei parti substantiale a acesteia.
Tratatul nu defineste abuzul de pozitie dominanta. El se limiteaza la enumerarea a cateva exemple de practici abuzive:
? Impunerea, direct sau indirect a unor preturi de cumparare sau de vanzare a unor conditii de tranzactie inechitabile;
? Limitarea productiei, a pietelor de deafacere sau a dezvoltarii tehnice in dauna consumatorilor;
? Aplicare unor conditii inegale la prestatii echivalente fata de partenerii comerciali, creandu-le astfel, un dezavantaj concurentilor;
? Conditionarea incheierii contractelor de acceptarea de catre parteneri a unor prestatii suplimentare care, nu au nicio legatura cu obiectul acestor contracte .
In jurisprudenta Curtii s-a stabilit ca, in analizarea existentei unei pozitii dominante, trebuie verificate elemente ca: usurinta cu care un nou producator sau vanzator poate intra pe piata respectiva, relatiile agentilor aflati in pozitii de furnizor sau client, gradul de dependenta a afacerilor acestora cu agentul dominant, absenta unei solutii echivalente din punct de vedere economic .


Fisiere in arhiva (1):

  • Abuzul de Pozitie Dominanta pe Piata Concurentiala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!