Tratatul de la Lisabona, cunoscut in faza de proiect sub numele de Tratatul de Reforma este un tratat destinat sa inlocuiasca tratatul constitutional european, proiect abandonat ca urmare a respingerii, prin referendum, de catre Olanda si Franta. Noul Tratat a fost semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007 de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE).Prin acest tratat , UE dobandeste: - personalitate juridica avand capacitate de reprezentare pentru toate statele , - se extind atributiile Parlamentului European - se stabileste creearea functiei de inalt oficial pe probleme de securitate. Este primul tratat al Uniunii semnat de Romania in calitate de stat membru UE. Documentul amendeaza tratatele actuale in vigoare, fara a le inlocui. Numele sau oficial este Tratatul de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeana si a Tratatului de instituire a Comunitatii Europene. Documentul este rezultatul unui proces mai indelungat prin care s-a urmarit reformarea cadrului legal al Uniunii. Tratatul a fost semnat la 13 decembrie 2007 si ratificat de Romania in anul 2008 (prin Legea nr.13/2008), aceasta fiind al patrulea stat membru al Uniunii Europene care a incheiat procedura de ratificare parlamentara, dupa finalizarea acestui proces in Ungaria, Slovenia si Malta. Dupa ratificarea celorlalte state membre, rezultat al vointei comune si a demersurilor conjugate ale actorilor politici, documentul a intrat in vigoare la 01 decembrie 2009, fiind menit sa asigure raspunsul Uniunii Europene la noile provocari globale si la problemele care conteaza cel mai mult pentru cetateni, aducand Europa mai aproape de acestia . Potrivit prevederilor art.1 alin.(4) din acest Tratat , obiectivele acestuia urmaresc: - formarea unei Uniuni mai democratice si mai transparente; - crearea unei Uniuni mai eficiente, cu metode de lucru si reguli de vot simplificate, cu institutii moderne pentru o Uniune Europeana cu 27 de membri, capabila sa actioneze mai bine in domenii de prioritate majora; - construirea unei Europe a drepturilor, libertatii, solidaritatii si sigurantei, care promoveaza valorile Uniunii, introduce Carta Drepturilor Fundamentale in dreptul primar european, prevede noi mecanisme de solidaritate si asigura o mai buna protectie a cetatenilor europeni; - promovarea Europei ca actor pe scena internationala - instrumentele de politica externa de care dispune Europa vor fi regrupate atat in ceea ce priveste elaborarea, cat si adoptarea noilor politici;
1. Institutul European din Romania - ,,Glosar privind Tratatul de la Lisabona", 2009 2. Ministrul Afacerilor Externe , ,,Principalele inovatii ale Tratatului de la Lisabona", Bucuresti, 2009 3. Tratatul de la Lisabona, (http://eurlex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2007:306:SOM:RO:HTML) 4. Tratatul privind Uniunea Europeana (https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:2bf140bf-a3f8-4ab2-b506-fd71826e6da6.0001.02/DOC_1&format=PDF) 5. Tutuianu Ion , Drept comunitar- suport de curs , Bacau ,2018.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).