Titluri de Credit

Extras din referat

Titlurile de credit reprezinta o categorie de valori care consta in inscrisuri sau documente care incorporeaza dreptul patrimonial prevazut in ele, astfel incat persoana care le detine este si titulara dreptului.
Deoarece creditul implica un decalaj in timp intre doua prestatii - prestatia creditorului (actuala) si prestatia celui creditat de mai tarziu, titlurile de credit mai sunt definite in literatura juridica, ca documente ce constata creante comerciale care amana in timp plata datoriei si care pot circula usor, fiind negociabile. 
In dreptul comun, inscrisurile sunt necesare fie pentru dovedirea, probatiunea unor operatii economico-juridice, fie pentru validitatea lor, deci pentru existenta valabila.
In primul caz, cand inscrisul se cere ad probationem raportul juridic se formeaza si produce efecte independent de acest inscris. In caz de litigiu se cere insa dovedirea operatiunii juridice numai prin inscrisuri, fiind excluse celelalte probe (cu martori, prezumtii etc.). Acestea se admit numai in masura in care exista un inceput de dovada scrisa.
In cel de-al doilea caz, cand forma scrisa este ceruta ad validitatem, inscrisul este necesar pentru insasi incheierea valabila a operatiunii economico-juridice. Conexiunea dintre inscris si dreptul pe care il constata este numai originara, deoarece, din momentul incheierii operatiei in mod valabil, cele doua elemente, inscrisul pe de o parte si dreptul patrimonial pe de alta parte, devin independente.
In cazul titlurilor de credit insa, intre dreptul patrimonial si inscris exista o relatie necesara indisolubila nu numai in momentul nasterii dreptului dar si pentru existenta lui ulterioara, inscrisul incorporand dreptul, fiind indisolubil pentru valorificarea lui.
Asadar, posesorul unui titlu de credit are dreptul la prestatia aratata in el in temeiul prezentarii sale, daca intocmeste toate conditiile prevazute de lege.
Titlurile de credit au urmatoarele caracteristici :
- formalitatea
- literalitatea
- autonomia
Titlurile de credit sunt formale deoarece nasterea, existenta, circulatia, executarea sau valorificarea drepturilor patrimoniale depind de existenta inscrisului ce le incorporeaza care se mai numeste si document sau titlu. 
Titlurile de credit sunt literale deoarece continutul si limitele dreptului ce rezulta din titlu sunt determinate de ceea ce este prevazut in document fara nicio influenta asupra raportului juridic fundamental care a ocazionat emiterea titlului si fara posibilitatea de a fi interpretat sau completat prin alte inscrisuri. Literalitatea confera posesorului titlului de credit un drept cert.
Titlurile de credit au caracter autonom deoarece cel care a emis titlul este obligat numai in virtutea acestui titlu si nu al raportului fundamental care l-a generat. Titlurile de credit circula ( se transmit independent de raportul juridic care a stat la baza emiterii lor ). De exemplu, actiunile se transmit independent de contractul de societate care a stat la baza emiterii lor.
Aceste insusiri ale titlurilor de credit justifica rolul pe care-l au : mijloc de plata si de garantie in relatiile de colaborare dintre comercianti. 

1.2 Clasificarea titlurilor de credit 
Dupa continutul lor, titlurile de credit sunt :
- reprezentative ale marfurilor, care incorporeaza un drept real asupra unor bunuri determinante aflate in depozite, magazii ( de exemplu, recipisele de gaj, conosamente) ;
- titlurile care dau dreptul la o anumita prestatie din partea debitorului (de exemplu, cambiile, biletele la ordin ). Posesorul este indreptatit la o suma de bani sau ordinul in producte la primirea unei cantitati de marfuri.
- titlurile care incorporeaza drepturi complexe, drepturi ce rezulta din actiunile unei societati comerciale, drepturi patrimoniale (de a participa la impartirea beneficiilor, restituirea cotei de participare la capitalul social in caz de dizolvare) sau drepturi nepatrimoniale (de a participa la adunarea generala, la alegerea organelor de conducere).

Dupa modul de circulatie, titlurile de credit sunt :
- nominative, persoana beneficiarului este nominal determinata in chiar cuprinsul titlului, iar transmiterea lui se face numai cu concursul emitentului care trebuie sa inscrie numele noului dobanditor in registrul sau sa-l mentioneze pe titlu (de exemplu actiunile, obligatiunile etc.) ;
- la ordin, care se transmite in afara oricarei colaborari a emitentului, printr-un gir facut pe dosul titlului. Posesorul unui astfel de titlu isi poate valorifica dreptul prin prezentarea titlului unit cu un sir neintrerupt de giruri care ajung pana la el ;
- la purtator, beneficiarul dreptului nu este mentionat, prestatia la care este indreptatit urmand a fi efectuata in mainile persoanei care la scadenta il va detine. Transmiterea lui se face fara concursul emitentului, prin simpla remitere materiala a documentului. Posesorul de buna-credinta al unui titlu la purtator este aparat impotriva oricarei revendicari iar buna sa credinta este prezumata.

Dupa cum au sau nu legatura cu un act de comert exista titluri sau efecte comerciale :
- care au in mod obligatoriu drept cauza un act de comert ;
- titlurile financiare servind drept rambursare creditului acordat de o banca sau alta institutie de credit, clientilor. De exemplu, o banca care acorda credit clientului sau isi trage asupra acestuia o cambie sau pretinde sa-i subscrie un bilet la ordin pentru rambursarea la scadenta a creditului.
In relatiile comerciale, interne si internationale, o importanta deosebita prezinta, datorita modului usor de a circula, titlurile de credit la ordin si, in primul rand, cambiile, biletul la ordin si cecul. 
Cambia este un titlu de credit girabil, formal si complet prin care o persoana, numita tragator, da ordin altei persoane, numita tras, de a plati unei alte persoane, numita beneficiar, o suma de bani la scadenta sau la ordinul acesteia.
Biletul la ordin este un titlu de credit girabil, formal si complet care cuprinde obligatia neconditionata a emitatorului in favoarea caruia a fost emis.


Fisiere in arhiva (1):

  • Titluri de Credit.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!