Tipuri de Societati Comerciale

Extras din referat Cum descarc?

Proiect
I. INTRODUCERE - prezentarea societatilor comerciale
1. TIPURILE DE SOCIETATI COMERCIALE 
Conform Legii 31/1990 DIN 16 nov 1990 privind societatile comerciale, republicata in Monitorul Oficial numarul 33 din 29 ian 1998, societatile comerciale se vor constitui in una dintre urmatoarele forme:
a) Societate in nume colectiv;
b) Societate in comandita simpla;
c) Societate pe actiuni;
d) Societate in comandita pe actiuni;
e) Societate cu raspundere limitata;
a) Societatea in nume colectiv este o societate constituita prin asocierea, pe baza deplinei increderi, a doua sau mai multe persoane care pun in comun mai multe bunuri, pentru a desfasura o activitate comerciala, in scopul impartirii beneficiilor rezultate si in care asociatii raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile societatii.
Asociatii raspund nelimitat si solidar pentru actiunile pe care le desfasoara in numele societatii. Societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, care pot fi asociati sau ne-asociati, persoane fizice sau persoane juridice. Ei pot fi numiti prin actul constitutiv sau alesi de catre asociatii care reprezinta majoritatea capitalului social. In caz de opozitie a vreunuia dintre administratori deciziile vor fi luate de asociatii care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social. Pentru aprobarea bilantului contabil si pentru deciziile referitoare la raspunderile administratorilor este necesar votul acestor asociati. 
b) Societatea in comandita simpla se caracterizeaza prin prezenta a doua categorii de asociati: comanditati, care raspund pentru obligatiile sociale nelimitat si solidar, ca si asociatii societatii in nume colectiv, si comanditari, care raspund numai in limita aportului lor. Asociatii pot fi atat persoane fizice, cat si persoane juridice. Legea nu stabileste un numar minim de asociati, dar este obligatoriu sa existe cel putin un asociat comanditat si un asociat comanditar. Administratia societatii in comandita simpla se va incredinta unuia sau mai multor asociati comanditati.
c) Societatea pe actiuni este o societate constituita prin asocierea mai multor persoane care contribuie la formarea capitalului social prin actiuni, care prin modul de transmitere pot fi nominale sau la purtator. Actiunile se emit pentru desfasurarea unei activitati comerciale, in scopul impartirii beneficiilor (sub forma de dividende catre actionari sau a unor cote-parti din profit catre salariati), pentru care actionarii raspund numai in limita aportului lor. 
Prin actul constitutiv societatea pe actiuni se constituie prin aporturile asociatilor si prin subscriptie publica. Capitalul social al societatii pe actiuni trebuie sa fie de minim 25.000.000 lei si este reprezentat prin actiuni emise de societate. Valoarea nominala a unei actiuni nu va putea fi mai mica de 1000 lei.
Adunarile generale ale actionarilor pot fi ordinare si extraordinare. Adunarea ordinara se intruneste cel putin o data pe an, in cel mult 3 luni de la incheierea exercitiului financiar, iar adunarea extraordinara se intruneste ori de cate ori este nevoie. Societatea pe actiuni este administrata de unul sau mai multi administratori, temporari si permanenti. 
d) Societatea in comandita pe actiuni este o societate asemanatoare societatii in comandita simpla, deoarece cuprinde doua categorii de asociati: comanditati si comanditari. Deosebirea dintre ele consta in faptul ca, in cazul societatii in comandita pe actiuni, capitalul social este impartit in actiuni, ca si in cazul societatii pe actiuni dupa ale carei reguli este reglementata. Administrarea societatii este incredintata unuia sau mai multor asociati comanditati, care raspund nelimitat si solidar numai in limita aportului lor. Aceasta forma de societate se intalneste rar in practica, fiind preferata societatea pe actiuni.
e) Societatea cu raspundere limitata ca si in cazul societatii in nume colectiv, societatea cu raspundere limitata se bazeaza pe increderea asociatilor. Datorita acestui fapt, numarul asociatilor este limitat, iar partile sociale nu se pot vinde. Administrarea societatii se face de un administrator, iar conducerea este realizata de A.G.A. Societatea cu raspundere limitata se poate constitui prin aportul unui singur asociat, care va fi detinatorul tuturor partilor sociale. 
2. MAJORAREA CAPITALULUI SOCIAL
Majorarea capitalului social se face in conditiile prevazute de lege si se poate realiza prin urmatoarele forme:
1. Aport in numerar
2. Aport in natura
3. Emisiunea de noi actiuni, care prin vanzarea lor catre actionari genereaza aducerea de noi aporturi
4. Cresterea valorii nominale a actiunilor existente
5. Incorporarea rezervelor, primelor de capital, fondurilor proprii, beneficiilor sau a unor cote-parti din profitul obtinut in capitalul propriu
6. Dubla crestere simultana de capital
Daca majorarea se va face prin aport in natura, adunarea generala extraordinara va numi unul sau mai multi experti pentru evaluarea bunurilor aduse ca aport. Aporturile in creante nu sunt admise.
La S.C. Artech S.A. majorarea capitalului social se face prin incorporarea in capitalul social a valorii terenului. Valoarea terenului a fost stabilita o data cu atestarea dreptului de proprietate, in conformitate cu HG nr. 834/1991 si HG 500/1994. Aceasta majorare determina cresterea surselor de finantare a activelor societatii. Cand se va majora capitalul social (la sfarsitul anului 1999)cu valoarea terenului (1.749.595,113 mii lei), operatia contabila va produce urmatoarele modificari: creste capitalul social si concomitent scad subventiile pentru investitii. 
Majorarea capitalului social are ca efect cresterea capitalului propriu al societatii, adica cresterea capacitatii de finantare a activelor din pasive (surse permanente).
3. PIATA DE DESFACERE 
a.1. Piata interna
Cota de piata la intern a scazut brusc dupa 1996, de la 7,46% la 4,19% in 1997 apoi a inregistrat o evolutie fluctuanta nu prea mare de la an la an. In ceea ce priveste productia de tigle ceramice se remarca faptul ca nu exista nici un producator in zona sudica, desi pe piata exista cerere de astfel de materiale de constructie. Pentru anul 1999 S.C. ARTECH S.A. a avut la productia de tigle ceramice o cota de piata de 14,65% si se preconizeaza ca in anul 2001 sa aiba o cota de piata de aproximativ 15,30%. Se recomanda introducerea unei linii tehnologice de astfel de materiale care ar putea sa aduca beneficii importante societatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de Societati Comerciale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!