Taxa pe Valoarea Adaugata

Extras din referat Cum descarc?

1.1. DISPOZITII GENERALE
TVA care inlocuieste impozitul pe circulatia marfurilor, este impozitul indirect si unic care se aplica asupra marfurilor care se aplica etape a circuitului acestora calculandu-se numai asupra valorii adaugate pe fiecare veriga in parte. Aplicarea taxei pe valoarea adaugata a fost determinata de necesitatea alinierii tari noastre la sistemul comun de impozit a restabilit de Comunitatea Europeana prin Directiva a VI-a din anul 1977. TVA corespunde economiilor moderne si prezinta o seama de caractere care rezulta din prevederile legale prin care se reglementeaza, cum ar fi:
- caracterul universal, in sensul ca se aplica tuturor produselor si serviciilor din economie;
- caracterul neutru, in sensul ca elimina pe de o parte inegalitatile fiscale intre diferite circuite de desfacere a marfurilor, pe de alta parte conduce la eliminarea posibilitatilor eludare a raspunderii;
- caracter stimulativ, pentru agentii economici, deoarece acest impozit se calculeaza numai de la un anumit venit in sus si nu se calculeaza pentru produsele si serviciile de baza care au drept consumator populatia.
Taxa pe valoarea adaugata este un impozit direct care se stabileste asupra ope!ra!tiunilor privind transferul proprietatii bunurilor precum si asupra celor privind presta!rile de servicii.
Valoarea adaugata este echivalenta cu diferenta dintre vanzarile si cumpararile aceluiasi stadiu al circuitului economic.
Taxa se aplica asupra valorii adaugate la fiecare stadiu al circuitului economic si reprezinta un venit al bugetului de stat. 
1.2. REGLEMENTARI ALE TAXEI PE VALOAREA ADAUGATA IN ROMANIA
TVA a fost reglementata prin:
-Ordonanta Guvernului nr.3/1992 privind taxa pe valoarea adaugata ,aprobata prin Legea nr.130/1992
-Legea nr. 345/2002 publicata in MO 371din 01.06.2002 privind taxa pe valoare adaugata 
-Hotararea de Guvern nr.598/2002 pentru aprobarea normelor de aplicare a legii 345/2002
-Hotararea de Guvern nr.44 /2004 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal
-Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal
-Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr.338/2004 privind aprobarea metodologiei de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu operatiunea de rambursare.
-Ordonanta Guvernului nr .92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala
-Hotararea Guvernului nr.1574/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala 
-Ordinul nr.527/2004 pentru modificarea si completarea Ordinului Ministerului Finantelor Publice nr.1849/2003 privind personalizarea formularelor tipizate cu regim special comune pe economie si a Ordinului Ministerului Finantelor Publice nr.171/2004 pentru aprobarea unor formulare financiar contabile, comune pe economie privind TVA
-Ordinul nr.528/2004privind aprobarea Normelor privind restituirea de TVA cumparatorilor persoane fizice care nu sunt stabiliti in Romania.
-Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.138/2004 ,completata prin Legea nr.163/2005 
-Legea n.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale , 
1.3. SFERA DE APLICARE A TVA
1.3.1. OPERATIUNI IMPOZABILE
In sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata se cuprind operatiuni privind:
1. Livrari de bunuri mobile si prestari de servicii, efectuate in cadrul exercitarii activitatii profesionale.
Prin livrare se intelege totalitatea operatiilor prin care se realizeaza transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile corporale, indiferent de forma juri!dica prin care se realizeaza : vanzare, schimb, aport de bunuri pe baza unui contract cu clauza transferului proprietatii asupra bunurilor respective la o anumita data, predarea de catre agentii economici a unor bunuri cu titlu gratuit.
Prin prestarea de servicii se intelege orice activitate rezultata dintr-un contract prin care o persoana se obliga sa execute o munca manuala sau intelectuala in scopul obtinerii de profit si care nu reprezinta transfer al dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile sau livrare de bunuri mobile.
Prestarile de servicii pot avea ca obiect:
- lucrari de constructii-montaj;
- transport de persoane si marfuri;
- servicii de posta si telecomunicatii;
- inchiriere de bunuri;
- operatiuni de intermediere sau de comision;
- reparatii de orice natura;
- cesiuni de bunuri mobile necorporale, marci, brevete, licente;
- operatiuni de consultanta, consulting, studii, cercetari si expertize;
- operatiuni bancare, financiare, de asigurare sau reasigurare;
- operatiuni de leasing;
- orice alta munca fizica sau intelectuala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Taxa pe Valoarea Adaugata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!