Subiectul Raportului de Drept Comercial

Extras din referat Cum descarc?

Subiectele in dreptul comercial,in mod traditional,sunt participantii l aporturile juridice de drept comercial,fie ca sunt persoane fizice,fie ca sunt persoane juridice.Potrivit Codului comercial roman,subiecte ale raporturilor comerciale pot fi atat comerciantii,cat si necomerciantii.Codul comercial roma n are la baza sistemul obiectiv.1Reglementarea sa se aplica oricarei persoane care savarseste anumite fapte de comert obiective prevazute de Art.3 Cod Comercial ,astfel,prioritar,este caracterul faptelor savarsite ,si nu conditia ca persoana care le savarseste sa aiba sau nu calitatea de comerciant. 
In articolul 7 Cod comercial se prevede:"Sunt comercianti aceia care fac fapte de comert avand comertul ca profesiune obisnuita si societatile comerciale." Potrivit acestui articol comerciantii se impart in doua categorii:comerciantii persoane fizice si societatile comerciale.Desi acestea sunt principalele categorii de comercianti,in legea nr.26/1990,republicata si in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.76/2001 se include in categoria comerciantilor inca doua categorii de subiecte ale raporturilor de drept comercial:regiile autonome si organizatiile cooperatiste.
1. Comerciantii persoane fizice
Persoanele fizice au calitatea de comerciant in conditiile in care savarsesc fapte de comert cu caracter profesional.
Comerciantul persoana fizica poate fi definit ca acea persoana cetatean roman sau cetatean al statelor membre ale Uniunii Europene si ai celorlalte state apartinand spatiului economic european care,avand capacitatea juridica prevazuta de lege,savarseste in mod obisnuit ,un titlu de profesie,fapte de comert in nume propriu si pe riscul sau,obtinand in prealabil autorizatia prevazuta de lege si care raspunde in mod nelimitat pentru obligatiile asumate.
Persoana fizica dobandeste calitatea de comerciant daca indeplineste in mod cumulativ mai multe conditii:
a) Conditii referitoare la persoana
- capacitatea juridica prevazuta de lege;
- conditii necesare protejarii intereselor generale.
b) Conditii referitoare la activitate
- obtinerea autorizatiilor prevazute de lege;
- statutul juridic al comerciantului.
Legea instituie si anumite incompatibilitati,interdictii si decaderi din dreptul de a face comert,aceste limitari avand drept scop protectia interesului general,adica respectarea ordinei publice si a bunelor moravuri.
Incompatibilitati, decaderi
Prin definitie,activitatea comerciala are un caracter profitabil.Din acest motiv,ea nu poate fi exercitata de persoanele care au anunite functii sau exercita anumite profesiuni care sunt legate de interesele generale ale societatii,intrucat ar exista o incompatibilitate de interese.
Constitutia Romaniei prevede,in acest sens,ca functia de judecator(inclusiv de la Curtea Constitutionala) si cea de procuror sunt incompatibile cu orice alta functie publica sau privata,cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior(art.123,131 si 142).
Din aceleasi considerente,datorita functiei pe care o detin,nu pot exercita profesiunea de comercianti:diplomatii,functionarii publici,clericii,ofiterii.
In mod taditional,se considera ca exista incompatibilitate si in privinta acelora care exercita profesii liberale:avocatii,medicii,notarii,arhitectii,etc.
Singura sanctiune aplicabila celui care a incalcat legea pin care era instituita incompatibilitatea,nu este decat profesionala si disciplinara,persoana in cauza urmand a fi destituita din functia pe care o detine ori,dupa caz,sa fie exclusa din organizatia profesionala din care face parte.
Nu pot fi comercianti cei condamnati definitiv prin infractiunea prevazuta in art.281 din Codul penal si a altor infractiuni privind regimul legal stabilit pentru unele activitati economice sau a infractiunii de fals(art.4 din Legea nr.507/2002).


Fisiere in arhiva (1):

  • Subiectul Raportului de Drept Comercial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!