Structura si Continutul Contractului de Vanzare-Cumparare Internationala

Cuprins referat Cum descarc?

Principalele clauze in contractele de vanzare-cumparare internationala 3
1. Introducere. Anexe 4
1.1 Partea introductiva 4
1.2 Anexele 5
2 Clauzele esentiale 6
2.1 Partile 6
2.1 Bunul 6
2.3 Pretul 7
2.4 Continutul contractului 7
2.5 Vanzatorul 7
2.6 Obligatiile cumparatorului 8
3 Clauzele de executare 10
3.1 Intrarea in vigoare 10
3.2 Neexecutarea 10
3.3 Clauzele asiguratorii 11
Clauzele asiguratorii 11
3.3.1 Clauza de impreviziune 11
3.3.2 Clauza de forta majora 12
3.3.3 Clauza compromisorie 13
Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

Fiecare tranzactie internationala are un anumit specific :parti, obiect, mod de derulare,ceea ce se transpune in plan juridic prin contracte particulare, prezentand caracteristici proprii.
Contractele comerciale internationale,in special contractul de vanzare internationala,prezinta o serie de trasaturi comune in ceea ce priveste continutul lor si clauzele pe care le cuprind.
Principalele clauze in contractele de vanzare-cumparare internationala
- Preambulul;
- Identificarea partilor;
- Descrierea bunurilor;
- Pretul si conditiile de plata;
- Termenele si conditiile de livrare;
- Verificarea bunurilor ;
- Variatiile cantitative si calitative aduse la bunurile livrate;
- Rezerva proprietatii (a titlului) si transferul dreptului de proprietate;
- Transferul riscurilor;
- Garantiile vanzatorului si reclamatiile cumparatorului;
- Despagubirile si penalitatile;
- Clauza de forta majora;
- Solicitarea ca amendamentele sau modificarile sa fie facute in scris;
- Stabilirea limbii oficiale a contractului;
- Legea aplicabila;
- Mecanismul solutionarii litigiilor.
In cele mai multe cazuri, contractele prezinta o structura formata din mai multe parti:
- partea introductiva, 
- clauzele esentiale, 
- clauzele care reglementeaza durata de viata contractului si modul de solutionare a diferendelor;
- anexele.
1. Introducere. Anexe
Introducerea si anexele sunt, de regula, componente ale contractelor complexe, de valoare ridicata sau pe termen lung. In contractele internationale ele au, insa , functii importante si trebuie sa fie avute in vedere, chiar daca nu orice contract necesita o abordare extinsa a acestora.
1.1 Partea introductiva cuprinde mai multe elemente: titlul si subtitlurile, preambulul, glosarul de termeni.
Titlul si subtitlurile care apar in contract nu au valoare contractuala, ci doar un caracter explicativ sau orientativ. Ele pot servi pentru orientare in ceea ce priveste structura relatiei contractuale si modul un care s-a manifestat vointa partilor.
Titlurile pot genera astfel anumite consecinte juridice ,permitand calificarea anumitor aspecte legate de exprimarea intentiilor partilor. Instantele de judecata nu sunt, insa, tinute sa respecte calificarea data de catre parti unui act juridic.
Preambulul constituie, in general, o expunere de motive, prin care partile definesc "filosofia" contractului spiritul acestuia. El poate indeplini doua functii: una contractuala si una "politica" (de pozitie).
Utilitatea contractuala a preambulului sta in faptul ca arata cadrul general in care s-a realizat acordul de vointa. In preambul se trec in revista diferitele etape ale negocierii, se mentioneaza documentele anterioare sau conexe si se expune, in termeni generali, obiectivul contractual al partilor. El poate fi utilizat ca instrument de interpretare a vointei , precum si a obiectivelor partilor.
Utilitatea "politica" a preambulului consta in faptul ca acesta constituie o declaratie generala a vointei partilor de a contracta si de a face afaceri impreuna, in beneficiul tarilor implicate si al cooperarii internationale.
Deoarece acordul de vointa exprimat in contract reprezinta consacrarea rezultatului final al negocierilor si constituie in continuare legea partilor, este important ca in documentul respectiv sa se precizeze ca acesta contine integralitatea angajamentelor partilor in legatura cu obiectul tranzactiei, el anuland si inlocuind orice angajamente sau dispozitii anterioare.
Glosarul prezinta principalii termeni din contract a caror inteles trebuie sa fie precizat si explica sensul pe care-l adopta partile in cuprinsul contractului. El are rolul unei "clauze lingvistice" si are o importanta functie contractuala, in sensul ca faciliteaza interpretarea clauzelor contractuale.
1.2 Anexele au, in unele contracte, un volum considerabil si o importanta deosebita. Ele pot indeplini trei functii:
- de ordin contractul, deoarece anexele, facand parte din contract, pot servi atat la cunoasterea cu exactitate de catre parti a obligatiilor ce le revin, cat si la interpretarea corecta a vointei partilor;
- de ordin redactional, in sensul ca preiau o serie de detalii tehnice, financiare sau juridice, pastrandu-se in contract numai clauzele ca atare (precizarea detaliilor fiind realizata in documentele anexate la contract);
- de ordin lingvistic, in sensul ca documentele trecute in anexe nu trebuie, de regula, sa fie redactate in limba contractului (de exemplu, limba nationala impusa de lege); ele pot fi redactate in limba originara, uneori fara traducere, ceea ce asigura un plus de precizie si economie de efort.


Fisiere in arhiva (1):

  • Structura si Continutul Contractului de Vanzare-Cumparare Internationala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!