Somatia de Plata

Extras din referat Cum descarc?

In scopul imbunatatirii functionarii justitiei, prin degrevarea instantelor de numeroase cauze, a fost adoptata de catre Guvernul Romaniei procedura somatiei de plata. S-a avut in vedere situatia economica si sociala existenta in societatea romaneasca, cand costurile unui proces sunt din ce in ce mai greu suportate de justitiabil, iar proiectul se inscrie in cadrul masurilor impuse de dezideratul de a oferi creditorilor o procedura rapida si mai putin costisitoare pentru obtinerea titlurilor executorii in vederea realizarii creantelor prin executare silita. 
Ordonanta privind procedura somatiei de plata reglementeaza o modalitate simpla, operativa de obtinere a titlului executoriu dupa modelul reglementarii din Codul francez, cunoscuta sub numele "injoctiunii de plata". O asemenea procedura exista si in Codul german de procedura civila. Sediul materiei este Ordonanta 5/2001, modificata prin Legea nr. 295/2002 si prin Legea195/2004. Astfel, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 5/2001 privind procedura somatiei de plata, s-a introdus in dreptul romanesc procedura somatiei de plata, inspirata direct din ceea ce, in dreptul francez, se numeste ,,procedure d'injonction de payer", iar in dreptul german ,,Mahnverfahren". Bineinteles ca la elaborarea acestei ordonante, pe langa modelul legislativ mentionat, au fost avute in vedere realitatile autohtone actuale.
Procedura somatiei de plata este o procedura speciala, deci derogatorie de la dreptul comun, de solutionare a cererilor prin care se solicita obligarea debitorului la plata unei sume de bani, in masura in care sunt indeplinite anumite conditii si are ca obiect obtinerea titlului executoriu intr-un cadru procesual caracterizat prin celeritate. Procedura somatiei de plata este cea mai simpla si mai uzuala procedura care s-a elaborat ca urmare a necesitatii simplificarii procedurii de recuperare a creantelor de la debitori, legiuitorul dorind sa puna la dispozitia creditorului o actiune prin care acesta sa-si poata valorifica dreptul de creanta intr-un timp scurt si fara parcurgerea altor etape, care sunt necesare pe calea dreptului comun. Aceasta procedura, care a devenit aplicabila in fata instantelor romanesti incepand cu data de 15 august 2001, este menita sa permita creditorului unei obligatii care consta in plata unei sume de bani, sa obtina rapid un titlu executoriu, fara insa ca, astfel, sa fie nesocotite drepturile debitorului. Legiferarea acestei noi proceduri speciale, prealabile si neobligatorii, reliefeaza interesul legiuitorului pentru intregirea cadrului legislativ cu o procedura care sa asigure creditorilor posibilitatea obtinerii titlului executoriu in conditii de celeritate si cu un efort financiar mai redus. Astfel, prin reglementarile aduse de Legea nr. 295/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 5/2001 privind procedura somatiei de plata, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a urmarit inlocuirea procedurii de drept comun privind recuperarea createlor certe, lichide si exigibile, printr-o procedura mult simplificata. Practica a demonstrat ca procedura de judecata prin care creditorii ajung sa li se recunoasca drepturile de creanta si sa poata cere urmarirea si executarea debitorilor este, de cele mai multe ori, descurajanta. In cazul neplatii produselor livrate, foarte multe societati au fost nevoite sa se adreseze instantelor de judecata comerciale, solicitand obligarea cumparatorilor la plata produselor livrate. In mod sistematic, acestea s-au confruntat cu probleme legate de taxele de timbru mari, termenele lungi acordate de instante, durata mare a timpului de redactare a hotararilor, si, in general, cu birocratia specifica procedurilor judecatoresti.
Daca la aceste probleme mai mult sau mai putin formale se adaugau si chestiuni controversate de fond, privind insasi existenta vanzarii, valoarea acesteia, calitatea bunurilor sau serviciilor, atunci in mod cert comerciantul urma sa se afle in fata unui proces dificil, cu un deznodamant incert, in care trebuia sa investeasca bani, timp si resurse semnificative.
Tocmai datorita acestui fapt s-a impus o noua reglementare, in materie civila si comerciala, luandu-se in calcul faptul ca foarte multe dintre procesele aflate pe rolul instantelor si care vizeaza realizarea unor creante parcurg procedura de drept comun, desi nu toate fazele si etapele acesteia sunt necesare. Prin urmare, instituirea unei modalitati care s-a dorit a fi mai rapida, care sa permita creditorului sa-si realizeze creanta intr-un timp mai scurt si printr-o procedura simplificata, nu poate decat sa duca la o imbunatatire a eficientei actului de justitie si chiar la cresterea securitatii circuitului comercial si civil.
Scopul procedurii este enuntat in art. 1 al Ordonantei Guvernului nr. 5/2001 si consta in realizarea de bunavoie ori prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile.
Avantajele emiterii unei ordonante privind somatia de plata sunt multiple. In primul rand, in ceea ce priveste taxa de timbru aferenta introducerii unei astfel de cereri, este de mentionat ca taxa de timbru aferenta acestui tip de cerere este una fixa, de 39 RON, indiferent de cuantumul creantei, ocolindu-se astfel timbrajul la valoare, intemeiat pe dispozitiile Legii 146/1997, care poate ajunge la sume considerabile, in functie de marimea creantei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Somatia de Plata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!