Societatile Comerciale - Subiecte ale Dreptului Comercial International

Extras din referat Cum descarc?

Notiuni introductive 
Principalii participanti la viata comerciala internationala sunt societa!tile comerciale. Prin dimensiunile la care pot ajunge societatile comerciale, pot influenta in mod hotarator viata economica a unei tari si nu arareori chiar viata politica Societatile comerciale au cunoscut de-a lungul timpului moda!litati specifice de constituire si functionare, forme diferite de organizare, reglementari nationale si internationale privind activitatea lor In sistemul de drept german, regimul juridic al diferitelor societati comerciale este prevazut in mai multe legi.Astfel, pentru societatea in nume colectiv, in comandita simpla si in participatie se vor aplica dispozitiile Codului comercial (H.G.B.), iar pentru societatile pe actiuni si cele cu raspundere limitata se vor aplica doua legi specifice acestora. In dreptul englez, societatile comerciale sunt reglementate de acte normative diferite in functie de tipul de societate avut in vedere 
In dreptul romanesc reglementarea generala in materia societatilor co!merciale este cuprinsa in Legea nr. 31/1990. Aceasta lege reglementeaza cinci tipuri de societati si anume: societatea in nume colectiv, in comandita simpla, pe actiuni, in comandita pe actiuni si societatea cu raspundere limita!ta. Legea nr. 31/1990 cuprinde reguli generale aplicabile oricarei societati comerciale precum si reguli speciale privind fiecare forma juridica de societate comerciala. Legea se aplica si societatilor comerciale cu participare straina -reglementare care se completeaza cu dispozitiile Legii 35/1991, privind re!gimul investitiilor straine sub fotma societatilor comerciale, filialelor si su!cursalelor constituite cu capital integral strain sau in asociere cu persoane fi!zice sau juridice romane.
Printre celelalte reglementari speciale privind societatile comerciale putem aminti:
- Legea nr. 15/1990, pentru societatile constituite prin transformarea din unitati economice de stat;
- Legea nr. 33/1991, privind activitatea bancara;
- Legea 47/1991, privind constituirea, organizarea, si functionarea so!cietatilor comerciale din domeniul asigurarilor.
Reglementarea societatilor comerciale in conventiile internationale
Pana in prezent Romania nu este parte la nici o conventie interna!tionala care sa priveasca societatile comerciale in general. Asadar, aceasta materie este lipsita de un instrument unificat de reglementare, care ar fi fost un izvor specific al dreptului comertului international. Prevederi sporadice interesand aspecte particulare ale regimului juridic- al societatilor comerciale cu participatiune straina se intalnesc mai ales in unele acorduri bilaterale la care Romania este parte. 
Constituirea societatilor comerciale
Societatea civila si societatea comerciala
Societatea civila este un contract in temeiul caruia doua sau mai multe persoane (asociati) se inteleg sa puna in comun anumite bunuri pentru a desfasura impreuna o anumita activitate, in vederea realizarii si impartirii be!neficiilor care vor rezulta.
Societatea comerciala poate fi definita ca o grupare de persoane con!stituita pe baza unui contract de societate si care dobandeste personalitate ju!ridica, in cate asociatii se inteleg sa puna in comun anumite bunuri, pentru exercitarea unor fapte de comert, in scopul realizarii si impartirii beneficiilor realizate. Fiind vorba si intr-un caz si in celalalt de o societate, se intelege ca intre ele exista asemanari si deosebiri: 
Asemanari: 
1. Societatea civila si societatea comercialaau aceeasi esenta , fiecare reprezinta o grupare de persoane, si de persoane si de bunuri in scop economic si lucrativ.


Fisiere in arhiva (1):

  • Societatile Comerciale - Subiecte ale Dreptului Comercial International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!