Societatea pe acțiuni

Cuprins referat Cum descarc?

I.Societatea pe actiuni si trasaturile sale
II.Statutul juridic al societatii
III. Modul de constituire a unei societati pe actiuni
IV. Conducerea si organele unei societati pe actiuni
VI. Capitalul social al societatii pe actiuni
VII.Lichidarea societatii pe actiuni


Extras din referat Cum descarc?

I.Societatea pe actiuni si trasaturile sale
Societatea pe actiuni este forma cea mai complexa si, totodata, cea mai evoluata a societatii comerciale.
In aceasta forma de societate conteaza mai mult aporturile asociatiilor decat calitatile acestora. Datorita importantei aporturilor la formarea capitalului social si a estomparii calitatilor personale ale asociatiilor, societatea pe actiuni mai este cunoscuta si sub denumirea de societate anonima.
Trasaturile:
- Societatea este formata dintr-un numar minim de asociati, denumiti actionari; 
- Capitalul social este constituit din actiuni, care sunt titluri negociabile si transmisibile; 
- Responsabilitatea asociatilor pentru obligatiile sociale este limitata; 
- Actionarii raspund numai pana la concurenta capitalului social subscris.
II.Statutul juridic al societatii
Conform art.3 aliniat din Legea privind societatile pe actiuni:
(1) Societatea este persoana juridica care isi desfasoara activitatea in temeiul prezentei legi, altor acte legislative si statutului societatii.
(2) Durata societatii este nelimitata, daca statutul nu prevede altfel.
(3) Societatea poseda cu drept de proprietate bunuri care sint separate de bunurile actionarilor si se trec in bilantul ei independent.
(4) Fata de actionarii sai societatea are obligatii in conformitate cu prezenta lege, cu alte acte legislative si cu statutul societatii.
(5) Societatea poate in numele sau sa dobindeasca si sa exercite drepturi patrimoniale si drepturi nepatrimoniale personale, sa aiba obligatii, sa fie reclamant si pirit in instanta judecatoreasca.
(6) Societatea este in drept sa desfasoare orice activitati neinterzise de legislatie. Anumite activitati, al caror nomenclator este stabilit de legislatie, societatea este in drept sa le desfasoare numai in baza licentei.
(7) Societatea are dreptul sa deschida conturi bancare pe teritoriul Republicii Moldova si in strainatate.
(8) Societatea este in drept sa aiba stampile cu antet si blanchete cu denumirea sa, precum si marca comerciala (marca de serviciu) inregistrata si alte mijloace de identificare vizuala a societatii. Orice act si orice scrisoare care provine de la societate va cuprinde denumirea ei, forma juridica de organizare, sediul, numarul inregistrarii de stat, marimea capitalului social si numele conducatorului.
III. Modul de constituire a unei societati pe actiuni
Calitatea de fondator al unei societati pe actiuni revine persoanelor care au luat decizia de a o infiinta. Insusirea de actionar presupune,posesiunea unor actiuni.
In Republica Moldova, atat persoanele fizice, cat si a persoanele juridice, inclusiv cele de nationalitate straina si apatride pot infiinta o societate pe natiuni. 
Numarul fondatorilor societatii pe actiuni nu este limitat. Nu pot fi fondatori persoanele declarate incapabile sau persoanele condamnate pentru escrocherie, sustragere de bunuri din avutul proprietarului prin insusire, delapidare sau abuz de serviciu, inselaciune sau abuz de incredere, fals, depozitie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum si pentru alte infractiuni prevazute de legislatie, dar care nu si-au ispasit definitiv pedeapsa. 
Denumirea societatii
- Societatea isi desfasoara activitatea sub o anumita denumire.
- Denumirea intreaga a societatii va cuprinde:
o cuvintele "societate pe actiuni" sau initialele "S.A.";
o numele concret al societatii, care permite a o deosebi de celelalte organizatii.
- Denumirea intreaga a societatii poate sa cuprinda si alte date care nu sint in contradictie cu legislatia.
- Societatea va folosi denumirea sa, inclusiv prescurtata, numai in acea formulare cum a fost inscrisa in Registrul de stat al persoanelor juridice.
Sediul societatii
- Sediu al societatii este considerat sediul organului sau executiv, indicat in statutul societatii.
- Adresa juridica a societatii este adresa sediului ei. Societatea poate avea si alte adrese postale pentru corespondenta.
- Societatea va anunta creditorii, actionarii sai, precum si autoritatile


Fisiere in arhiva (1):

 • Societatea pe actiuni.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=111764&lang=ro
2. Codul civil al Republicii Moldova 11.06.2002 nr.1107/2002//Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 82-86/661 din 22.06.2002;
3. Legea Republicii Moldova cu privire la antreprenoriat si intreprinderi, nr. 845-XII din 03.01.1992 // Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 2/33 din 28.02.1994;
4. Legea Republicii Moldova cu privire la inregistrarea de stat a persoanelor juridice si a intreprinzatorilor individuali nr. 220-XVI din 19.10.2007//Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.184-187/711 din 30.11.2007;
5. Legea Republicii Moldova privind societatile pe actiuni, nr. 1134-XIII din 02.04.1997 // Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 38-39/332 din 12.06.1997;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!