Societatea in Nume Colectiv

Extras din referat Cum descarc?

Societatea in nume colectiv (SNC)
Cel mai vechi tip de societate comerciala cunoscut. Fiecare asociat raspunde integral si solidar cu intregul sau patrimoniu personal pentru datoriile societatii. Contractul de societate in nume colectiv poate fi incheiat intre persoane fizice, persoane fizice si juridice sau numai intre persoane juridice. Creditorii societatii in nume colectiv sunt platiti in special din bunurile societatii dar au si un drept de gaj asupra averii oricarui asociat, chiar daca asupra acestor averi vin in concurs si creditorii proprii ai asociatilor.
SNC se infiinteaza prin incheierea unui contract si a unui statut intre asociati. S.N.C. este utilizata ca instrument juridic pentru implicarea in afaceri comerciale, atat de catre persoanele fizice, cat si de catre persoanele juridice.
a) Asociati persoane fizice 
In aceasta ipoteza, constituirea unei S.N.C. reprezinta optiunea catorva prieteni, colegi sau cunoscuti apropiati. Uneori, S.N.C. se infatiseaza ca o societate familiala, constituita intre membrii aceleasi familii (parinti si copii sau frati si surori ori rude de grad mai indepartat), iar alteori este uzuala in cadrul unei anumite profesiuni (caz in care se constituie cu participarea unor membri ai aceluiasi corp profesional).
Avantaje - simplitatea formalitatilor de constituire- simplitatea mecanismului de functionare 
Dezavantaje responsabilitatea nelimitata a asociatilor pentru datoriilesociale retinere de a-si asuma riscurile inevitabile pe care le implicaorice afacere comerciala 
b) Asociati persoane juridice 
O S.N.C. poate fi valabil infiintata chiar de catre asociatii persoane juridice.
Elementul intuitu personae, caracteristic S.N.C., nu este incompatibil cu entitatile juridice colective. O societate de societati comerciale are o personalitate juridica distincta de societatile asociat, iar capitalul sau social este format cu participare de capital de catre toate societatile asociat.
Legea nu cere un minim de asociati pentru constituirea societatii in nume colectiv, dar pentru ca nu reglementeaza posibilitatea ca o asemenea societate sa functioneze ca societate unipersonala rezulta ca pentru constituirea unei societati in nume colectiv sunt necesari cel putin doi subiecti de drept (asociati).
Constituirea societatii in nume colectiv 
SNC se constituie prin contract de societate incheiat in forma autentica. Contractul trebuie sa cuprinda:
-numele, prenumele, domiciliul si cetatenia, asociatilor persoane fizice si dupa caz denumirea, sediul si nationalitatea asociatilor pers. juridice;
-denumirea si sediul societatii;
-obiectul de activitate al societatii;
-capitalul subscris si cel varsat cu mentionarea fiecarui asociat. 
Aportul asociatilor poate fi: in numerar (obligatoriu),in natura sau in creante. Prestantele in munca nu pot constitui aport la formarea sau majorarea capitalului social.
Asociatii se pot obliga insa la prestatii in munca cu titlu de APORT SOCIAL in schimbul acestuia avand dreptul sa participe la impartirea beneficiilor si a activului social, ramanand insa obligati sa participe la pierderi. 
Daca aportul nu se varsa integral la data semnarii contractului se va mentiona in contract data calendaristica la care se va varsa integral capitalul social;
numele si prenumele asociatilor care administreaza si reprezinta societatea, cu stabilirea limitei puterilor lor; partea fiecarui asociat la beneficii si la pierderi;
localitatile in tara sau strainatate unde societatea isi infiinteaza filiale si sucursale:
filiala - are personalitate juridica proprie; sucursala - nu are personalitate juridica proprie; durata societatii; modul de dezvoltare si lichidare a societatii.
Partile contractului pot fi persoane fizice sau juridice.
Modificarea contractului in privinta asociatiilor unui SNC
Moartea unui asociat SNC cu 2 asociati se dizolva prin efectul legii, daca nu exista clauza de continuare cu mostenitorii. In lipsa unei astfel de clauze, e posibila incheierea unui contract de continuare a societatii, care consimte aceasta. In situatia in care societatea are mai multi asociati ea continua cu asociatii supravietuitori, iar mostenitorilor asociatului decedat, in lipsa clauzei de continuare cu acestia, li se vor plati cele cuvenite dupa ultimul bilant aprobat in termen de 3 luni de la notificarea decesului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Societatea in Nume Colectiv.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!