Sistemul Bancar din România și Evoluția Acestuia după Aderarea la Uniunea Europeană

Cuprins referat

I. Sistemul bancar din Romania inainte de aderarea la UE.3
II. Sistemul bancar din Romania dupa aderarea la UE.6
Concluzii.13
Bibliografie.13


Extras din referat

I. Sistemul bancar din Romania inainte de aderarea la UE
Sistemul bancar include banca centrala, toate bancile comerciale, bancile de afaceri, de depozit, de credit, industriale, agricole si alte institutii de credit existente intr-o tara, diferentiate prin atributiile si particularitatile functionarii lor prin prerogativele conferite prin lege.
Sistemul bancar din Romania s-a constituit odata cu infiintarea Bancii Nationale a Romaniei (1880). Apoi au aparut banci mari si mijlocii avand capitaluri importante si posibilitatile de obtinere a creditelor, atat de la B.N.R, cat si de la mari banci din strainatate.
In perioada interbelica, sistemul bancar s-a dezvoltat ca urmare a patrunderii capitalului strain. Au aparut astfel Banca Italo - Romana , Anglo - Romana, Franco - Romana .
Dupa al doilea razboi mondial au aparut banci cu capital de stat care mobilizau mijloacele banesti disponibile din economia nationala si le dirijau sub forma de credite in sectoarele economiei la care erau arondate.
Structura sistemului bancar romanesc inainte de 1990 era in mare parte similara cu cea a celorlalte economii din Europa Centrala si de Est, totusi in anumite privinte era mai rigida si a avut un rol pasiv in economie. Sistemul bancar romanesc dinainte de reforma consta din Banca Nationala a Romaniei, care juca rolul atat de Banca Centrala cat si comerciala si din Bancile specializate pentru investitii , comert exterior, agricultura si economii.
Dupa 1990 sistemul bancar este considerat ca fiind cel mai fragil mecanism al unei economii, in sensul ca resimte cel mai puternic socurile induse in economie. Sistemul bancar romanesc, desi afectat de falimentul catorva banci private, s-a dovedit a avea cea mai buna evolutie, prestatia Bancii Nationale influentand hotarator atat bancile comerciale cat si evolutia economiei in ansamblu . 
Reforma sistemului bancar romanesc a inceput in 1991 prin crearea unui sistem pe doua nivele, in care Banca Nationala isi pierde caracterul de banca comerciala (prin desprinderea din BNR a BCR) si, domeniul se deschide noilor operatori bancari. In perioada scursa din 1990, in ciuda unor sincope ale catorva banci, receptate negativ de catre populatie, sistemul bancar romanesc este vizibil mai stabil si mai bine reglementat decat restul economiei in ansamblul prin: prezenta unor banci straine alaturi de bancile cu capital mixt roman-strain , cerinte de capital minim stabilit de BNR, crearea Bursei de Valori, reglementari prudentiale cum ar fi maximul imprumutului pe un singur client, plasamentele in societatii nebancare, cumpararea pachetelor de actiuni ce depasesc 5 % din capital; asigurarea depozitelor populatiei la banci, cerinte de rezerve minime obligatorii, constituirea fondului de rezerva si a provizioanelor specifice de risc deductibile fiscal, infiintarea sistemului de decontari interbancare prin intermediul Casei de Compensatie, reglementari in domeniul valutar.
In anii '90 a inceput o perioada de reforme si crize bancare, anii 1990-2000 purtand amprenta urmatoarelor aspecte:
vidul de legislatie - in mod special de legislatie contabila. In anul 1997 a fost
aprobata aplicarea incepand cu ianuarie 1998 a noului plan de conturi pentru societatile comerciale bancare care a ridicat probleme de natura tehnica pentru informaticieni si contabili si a adus noutati care vor influenta in mod direct profitabilitatea bancilor:
o obligativitatea calculului si inregistrarii pe contul de profit si pierderi a
creantelor si datoriilor atasate - aceasta regula apropia contabilitatea romaneasca de nivelul standardelor de contabilitate internationala;
o obligativitatea determinarii profitului/pierderii numai in moneda nationala - 
regula contrara standardelor de contabilitate internationala;
evolutii spectaculoase pe piata interbancara (de ex. in perioada ianuarie-februarie 
1997 cursul leu/dolar comunicat de catre BNR a evoluat de la 4035 leu/dolar la data de 01.01.1997 la 7744 leu/dolar la mijlocul lunii februarie 1998);
prabusirea burselor din Asia de Sud-Est si criza ruseasca, a contribuit la crearea 
situatiei de criza din 1999, cand asupra Romaniei a plutit intrebarea daca va intra sau nu in incetare de plati, daca va rambursa sau nu la termen volumul mare de rate si de dobanzi scadente;
criza Bancorex;
decapitalizarea societatilor bancare;
acordarea fara discernamant a creditelor bancare - desi au cunoscut perioade de
evolutie favorabile, datorita creditelor neperformante, banci precum Dacia Felix, Credit Bank, Columna, Albina, Bankcoop, Bancorex, Banca Internationala a Religiilor, Banca Turco-Romana - au ajuns in situatii critice, fara posibilitati reale de miscare si redresare;
lipsa de profesionalism a managementului majoritatii bancilor comerciale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar din Romania si Evolutia Acestuia dupa Aderarea la Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest referat

Bibliografie

www.bnr.ro
www.zf.ro
http://www.ibr-rbi.ro/
http://www.ghiseulbancar.ro
www.wall-street.ro
Raportul asupra stabilitatii financiare , Banca Nationala a Romaniei


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!