Regimul Juridic al Antantelor in Dreptul Roman

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
INTELEGERILE SAU ANTANTELE IN DREPTUL COMUNITAR
1. Notiunea de ,,antanta" in dreptul comunitar 
Art. 101 (fost art. 81 al Tratatului privind Comunitatea Europeana - TCE) al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) se refera la ceea ce majoritatea autorilor si instantelor denumesc ,,antante", chiar daca acest termen nu figureaza in textul reglementarii de mai sus, insa este utilizat in altele.
Doctrina juridica si jurisprudenta comunitara au adoptat acest termen in ideea de a exprima sintetic orice intelegere formala sau informala, realizata inclusiv prin alinierea constienta la anumite practici, prin care se urmareste sau care au ca efect afectarea concurentei.
Definitia care intruneste toate elementele este aceea de ,,..orice intelegere intervenita intre doua sau mai multe intreprinderi, in calitate de agenti economici, exprimata in scris - indiferent de forma, titlul ori natura actului sau a clauzei ce o contine - sau tacita, explicita sau implicita, publica sau oculta." 
Textul art. 101 este in asa fel conceptut incat la baza lui sta temeiul interdictiei acordurilor restrictive de concurenta. Textul declara incompatibile cu piata comuna si interzise toate acordurile intre intreprinderi, toate deciziile asociatiilor de intreprinderi si toate practicile concertate care sunt susceptibile sa afecteze, sa restranga sau sa falsifice jocul concurentei in interiorul pietei comune. De asemenea, textul enumera exemplificativ categoria intelegerilor restrictive. Sanctiunile acestor interdictii nu sunt numai cu caracter administrativ, ci si civile, respectiv nulitatea edictata de art. 101 prg.2 din tratat. Prg. 3 al aceluiasi articol prevede ca acele intelegeri restrictive de concurenta pot fi exceptate, rascumparate sau salvate in conditiile in care acestea satisfac in mod cumulativ urmatoarele conditii: promovarea progresului tehnic, avantaje pentru consumatori, neeliminarea concurentei, restrictii proportionate cu satisfacerea acestor obiective. Exceptarile sau scutirile pot fi individuale sau impuse, pe categorii de acorduri, pe baza de regulament al Comisiei Europene.
Art. 101 prg.1 este regula generala comunitara de concurenta, fiind cea mai aplicata si cea mai invocata. Antantele sunt intr-adevar extrem de numeroase si diverse, implicand mari grupuri industriale, cat si intreprinderi mici si mijlocii, insa nu orice intelegere cade obligatoriu sub incidenta art. 101 prg.1. In cazul in care Comisia Europeana, pe baza analizei pe care o intreprinde, considera ca intelegerea nu poate intra sub incidenta art. 101, ea poate lua o decizie de atestare negativa. Ea mai poate sa emita o asa-zisa ,,scrisoare de clasare", a carei valoare juridica este mai mica si care are rolul de a indica aprecierea Comisiei ca nu este oportun sau justificat sa intervina.
In cazul in care Comisia Europeana refuza sa emita o atestare negativa, antanta va fi considerata ca fiind contrara dispozitiilor art. 101, si, in cele din urma ilicita, ceea ce nu inseamna ca trebuie sa fie si condamnata. Daca intreprinderile participante au notificat intelegerea in conditiile impuse prin reglementarile comisiei, existenta ei va putea fi salvata in baza art. 101 prg.3, pe calea unei decizii individuale de inaplicabilitate a art. 101 prg.1 .
Un exemplu elocvent de antanta ilegala este cea a producatorilor de bere din Franta . 
In 29 septembrie 2004 Comisia Europeana a luat o decizie impotriva celor doi producatori principali de bere din Franta, Brasseries Kronenbourg S.A. si Brasseries Heineken, datorita incheierii unui armistitiu in data de 12 martie 1996 intre acestea si companiile mama la acel moment, Groupe Danone, respectiv Heineken N.V.
Brasseries Kronenbourg S.A. este producatorul de bere principal de pe piata franceza din punctul de vedere al volumului vanzarilor. Prin intermediul sucursalei sale Kronenbourg Holding, anterior Elidis Holding, Brasseries Kronenbourg S.A. are o retea nationala de distributie en-gross care distribuie bere si alte bauturi, in special pe piata interna. Pana in iulie 2000 Brasseries Kronenbourg S.A. a fost detinuta in intregime de Danone, unul dintre liderii de pe piata internationala a produselor alimentare.
Brasseries Heineken, este cel de-al doilea producator ca marime pe piata franceza de bere. Brasseries Heineken este o sucursala detinuta in intregime de Heineken France. Aceasta controleaza de asemenea France Boissons S.A., ale carei sucursale distribuie bere si alte bauturi pe piata interna printr-o retea nationala de distributie en-gross.
Ca urmare a unei cereri de informatii trimisa de Comisia Europeana in cazul Interbrew + Alken Maes, Interbrew N.V. a informat Comisia ca anumite practici anticoncurentiale dintre Interbrew si Alken Maes de pe piata belgiana a berii au fost realizate pe baza unor practici similare dintre firmele Brasseries Kronenbourg S.A si Brasseries Heineken in Franta. Datorita acestui raspuns, pe 26 februarie 2000 Comisia Europeana a inceput o investigatie in conformitate cu art. 14 (3) din Regulamentul 17/1962 la sediile firmelor Danone si Heineken France din Paris si la sediul Brasseries Kronenbourg S.A. din Strasbourg. In timpul investigatiei Interbrew a transmis Comisiei mai multe scrisori in legatura cu practicile anticoncurentiale de pe piata franceza a berii.
Pe 22 si 23 martie 2000, la cererea Comisiei, Autoritatea de concurenta olandeza a inceput o investigatie in conformitate cu prevederile art.14 (3) din Regulamentul 17/1962 la sediul Heineken N.V. din Amsterdam.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regimul Juridic al Antantelor in Dreptul Roman.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!