Publicitatea Comparata

Extras din referat Cum descarc?

In ceea ce priveste publicitatea comparativa ea este definita in mod explcit in Lege nr. 148/2000 privind publicitatea. In art. Lit. c, al acestei legi se precizeaza ca prin publicitea comparativa se intelege "orice publicitate care indentifica explicit sau implicit un concurrent sau bunuriile, ori serviciile oferite de acesta".
De remarcat la acesta definitie este faptul ca ea este in deplina concordanta, cu normele de drept in domeniul comunitar de mediu. Definitia publicitatii comparative cupinsa in legea mai sus mentionata reda in detaliu definitia enuntata in Directiva CE nr. 97/55, din 6 octombrie 1997, care vizeza armonizarea legislatiilor nationale ale statelor membre in materie de publicitate comparativa. Este vorba de "orice publicitate" asa cum se exprima Legea nr. 148/2000, iar prin publicitate aceasi lege intelege: "orice forma de prezentare a unei activitati comerciale, industriale, artinazanale, sau liber profesionista avand ca scop promovare vanzarii de bunuri si servicii, de drepturi si obligatii".
Trebuie amintit ca inainte de aparitia acestei legi, publicittea comparativa era privita ca o forma de manifestare a denigrarii, cazand sub incidenta art. 4, lit. G, lege nr. 11/1991, privind combaterea concurentei neloiale care sanctioneaza comunicarea sau raspandirea de catre un comerciant de afirmatii mincinoase asupra unui concurent sau marfuriilor sale, afirmatii de natura sa dauneze bunului mers a intreprinderii.
S-a apreciat ca publicitatea comparativa este o forma mai sofisticata de a deprecia un rival de pe piata. Aceasta calificare a fost intalnita si in doctrina si jurisprudenta europeana (Italia, Franta, Spania, Belgia, Austria). In acest sens in jurisprundenta franceza si belgiana s-a ajuns la concluzia ca reclama comparativa creeaza o prezumtie de denigrare care deschide calea actiunii in concurenta neloiala. Aceasta tendinta a fost insa treptat abandonata stabilindu-se prin reglementari speciale anumite conditii si restrictii.
Tendinta noua de admitere ca fiind licita a reclamei comparative s-a bazat pe doua argumente: 
1) S-a aratat ca publicitatea comparativa nu face altceva decat sa dezvolte concurenta intre agentii economici, riscul unei comparatii publice pune fiecare agent economic in situatia de a fi cat mai competitive sub aspectul calitatii si cat mai atractiv sub aspectul preturiilor;
2) Publicitatea comparativa veridica poate furniza consumatoriilor mai mute informatii decat prin mijloace clasice de publicitate.
Desi ea este admisa, publicitatea comparative, se utilizeaza putin deoarece iau nastere o multime de procese.
Conditii pentru a fi licita. Cazuriile in care publicitatea comparativa este interzisa.
Legea nr. 148/2000, privind publicitaea stabileste doua categorii de conditii pe care publicitatea comparative trebuie sa le indeplineasca pentru a fi licita:
1) Conditiile prevazute in articolul cinci la legii de mai sus citate. Publicitatea trebuie sa fie decenta, corecta sis a fie elaborata in spiritul responsabilitatii sociale; 
2) Conditii prevazute in art. 8 al aceleasi legi unde se prevad cazuriile in care publicitatea comparative este interzisa, stabilindu-se practic conditiile speciale pe care publicitatea comparative trebuie sa le indeplineasca pentru a fi licita.


Fisiere in arhiva (1):

  • Publicitatea Comparata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!