Procedura arbitrajului

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere

I. Tribunalului arbitral.
1. Conventia arbitrala
2. Conditii referitoare la arbitri.
3. Numirea, revocarea sau inlocuirea arbitrilor
4. Efectele conventiei arbitrale

II. Solutionarea litigiului de catre tribunalul arbitral
1. Sesizarea tribunalului arbitral.
2. Procedura arbitrala.
3. Hotararea arbitrala.
4. Cheltuielile arbitrale.
5. Comunicarea hotararii arbitrale.

III. Desfiintarea hotararii arbitrale
1. Calificarea actiunii in anulare.
2. Cazurile de nulitate a hotararii arbitrale.
3. Termenul de introducere a actiunii in anulare si instanta competenta material si teritorial sa solutioneze actiunea in anulare.
4. Recursul impotriva hotararii date de instanta actiunii in anulare.


Extras din referat Cum descarc?

Arbitrajul este considerat o forma de justitie adaptata in mod special litigiilor dintre comercianti datorita trasaturilor acestuia. Avantajele arbitrajului fata de justitia statala traditionala, sunt multiple. Astfel, printre acestea, pot fi amintite posibilitatea alegerii arbitrilor, in functie de competenta, pregatirea sau reputatia profesionala a acestora, caracterul lipsit de publicitate al litigiilor deduse solutionarii tribunalului arbitral, posibilitatea solutionarii litigiului in echitate etc.
Arbitrajul are o natura juridica mixta, avand atat caracter jurisdictional, cat si un caracter contractual. Acesta din urma este dominant deoarece partile sunt libere sa recurga sau nu la arbitraj, iar in cazul in care ele opteaza pentru un astfel de mijloc de solutionare a litigiilor dintre ele au posibilitatea de a-l organiza astfel cum considera mai potrivit. Singura limitare este cea impusa de art. 5 Cod Civil care prevede ca nu se poate de3roga de la legile care intereseaza ordinea publica si bunele moravuri prin conventii particulare.
Caracterul contractual contribuie la alegerea acestei forme de solutionare a litigiilor de catre cei interesati. Acestia au posibilitatea sa stabileasca normele privind constituirea tribunalului arbitral, numirea, revocarea si inlocuirea arbitrilor, termenul si locul arbitrajului, normele de procedura pe care tribunalul arbitral le va urma in judecarea litigiului precum si alte norme privind buna desfasurare a arbitrajului.
Pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei functioneaza Curtea de Arbitraj Comercial International, ca institutie permanenta de arbitraj, care are un Regulament propriu de functionare. Camerele de Comert si Industrie teritoriale care s-au infiintat au adoptat si ele Regulamente proprii de functionare. Se poate observa ca Regulamentele mentionate anterior contin dispozitii aproximativ identice cu dispozitiile in materie cuprinse in Codul de procedura civila. Cu toate acestea, am cautat in lucrarea de fata sa exemplificam si cu prevederile cuprinse in Regulamentele acestor institutii. 
Bogata practica judiciara, atat in ceea ce priveste problemele legate de organizarea arbitrajului, cat si cele de natura comerciala solutionate de instantele de arbitraj si instantele judecatoresti investite cu o cerere de anulare a hotararii arbitrale, dovedesc larga utilizare in practica a acestei modalitati de solutionare a litigiilor.

1. Tribunalul arbitral.

1. Conventia arbitrala
2. Conditii referitoare la arbitri.
3. Numirea, revocarea sau inlocuirea arbitrilor
4. Efectele conventiei arbitrale

1. Conventia arbitrala

In conformitate cu prevederile art. 341 alin. 1 C. proc. civ., arbitrajul se organizeaza si se desfasoara potrivit conventiei arbitrale. Ea se incheie, sub sanctiunea nulitatii, in scris, fie sub forma unei clauze compromisorii, inscrisa in contractul principal, fie sub forma unei intelegeri de sine statatoare, care poarta denumirea de compromis. Totodata, se precizeaza ca, sub rezerva respectarii ordinii publice si a bunelor moravuri, precum si a dispozitiilor imperative ale legii, partile pot stabili, fie prin conventia arbitrala, fie prin act scris incheiat ulterior, fie direct, fie prin referire la o anumita reglementare avand ca obiect arbitrajul, normele privind constituirea tribunalului arbitral numirea, revocarea si inlocuirea arbitrilor, termenul si locul arbitrajului, normele de procedura pe care tribunalul arbitral trebuie sa le urmeze in judecarea litigiului, inclusiv procedura unei eventuale concilieri prealabile, repartizarea intre parti a cheltuielilor arbitrale, continutul si forma hotararii arbitrale si, in general, orice alte norme privind buna desfasurare a arbitrajului.

Prin clauza compromisorie se intelege un acord de vointa incheiat intre parti prin care acestea stabilesc ca litigiul ce s-ar naste eventual intre ele in viitor in legatura cu un anumit contract sa fie solutionat pe cale arbitrala. Clauza compromisorie are caracter de act preparator, partile inserand aceasta clauza in contractul incheiat intre ele sau pot sa o adauge chiar ulterior incheierii contractului, dar intotdeauna inainte de ivirea litigiului.
Indiferent daca este inserata in contractul principal ca o stipulatie distincta a acestuia sau este consacrata printr-un inscris separat, clauza compromisorie trebuie redactata astfel incat sa nu lase indoiala cu privire la vointa partilor de a supune eventualele lor litigii unui anumit arbitraj, fie ad-hoc, fie institutional . Formularea clauzei compromisorii este la latitudinea partilor. In acest sens, intr-o speta s-a constat ca un contract, care facea obiectul litigiului, nu a fost semnat de reprezentantii legali ai societatii parate. Cu toate acestea, parata nu a contestat existenta obligatiilor partilor, adica livrarea marfii si plata pretului, temeiul acestor obligatii constituindu-l o nota de comanda a reclamantei, executata de parata in termenele cuvenite. Aceasta a contestat insa valabilitatea clauzei compromisorii, considerand ca aceasta nu a existat de vreme ce contractul nu a fost valabil incheiat. Reclamanta a sustinut ca, din derularea raporturilor dintre parti a rezultat recunoasterea acestuia de catre parata, care, prin intampinare, si-a desemnat arbitrul, ceea ce ar constitui, de asemenea, o recunoastere a clauzei compromisorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura Arbitrajului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!