Originalitatea Dreptului Comercial

Cuprins referat Cum descarc?

Dreptul comercial ca disciplina complexa 3
Istoria dreptului comercial 5
Autonomia dreptului comercial 6
Originalitatea dreptului comercial 8
Incheiere 10
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

DREPTUL COMERCIAL CA DISCIPLINA COMPLEXA
Cu privire la dreptul comercial exista niste intrebari, cum ar fi: Ce este dreptul comercial?, Cum si, mai ales, in ce conditii s-a construit si s-a dezvoltat dreptul comercial? si Care sunt raporturile dreptului comercial cu alte discipline?. Daca raspundem la aceste intrebari definim dreptul comercial si aflam despre originalitatea sa.
Denumirea de ,,drept comercial" sugereaza faptul ca, ea insasi, reprezinta o reglementare juridica, altfel spus un ansamlu de norme juridice ce priveste comertul. Dar pentru a putea intelege aceasta definitie trebuie sa precizam notiunea de ,,comert" cu diferite sensuri: etimologic, economic si juridic. 
,,Comertul", in sens etimologic, provine din limba latina de la ,,commercium", care de asemenea reprezinta o juxtapunere a cuvintelor ,,cum" si ,,merx" si inseamna ,,cu marfa". Altfel spus comertul reprezinta ,,operatiuni cu marfuri".
In sens economic, notiunea de ,,comert" se defineste ca o activitate care are ca scop circulatia si schimbul marfurilor de la producatori la consumatori. Din aceasta privinta putem spune: ,,comertul ar consta in operatiunile cuprinse in intervalul dintre momentul producerii marfurilor si intrarii lor in circulatie, pana in momentul ajungerii acestora la consumatori ". ,,Comerciantii", denumiti si negustori, realizeaza operatiunile. Acestia sunt agenti economi diferiti de ,,producatorii marfurilor".
Pornind de la acest sens, definim dreptul comercial ca fiind ansamblul normelor juridice ce priveste circulatia si interpunerea marfurilor de la producatori la consumatori.
,,Comertul", in sens juridic, este prezentat mai pe larg fata de notiunea definita in sens economic. In acest sens, cuprinde atat operatiuni de interpunere si circulatie a marfurilor, cat si operatiunile de producere a lor (le realizeaza fabricantii) si prestarea de servicii si executarea de lucrari (le efectueaza antreprenorii, prestatorii de seviciu, intreprinzatorii).
Luand in vedere conceptia larga a notiunii de ,,comert", dreptul comercial reglementeaza, prin sfera sa cuprinzatoare, productia, circulatia marfurilor si prestarile de servicii.
Notiunea de ,,drept comercial" se defineste pe baza Codului Comercial roman, conform art.3 care stabileste numai anumite acte juridice, operatiuni si fapte pe care le declara fapte de comert. Iar in art.7 din Codul Comercial apare calitatea de comerciant care ii este atribuita oricarei persoane fizice care savarseste fapte de comert, acestea avand caracter profesional si nu tin cont de natura activitatii.
Au fost emise numeroase formulari pentru definirea dreptului comercial, dar nici una nu a fost completa.
Una din definitii este: ,,dreptul comercial este o ramura a dreptului privat care s-a desprins din trunchiul acestui drept ".
Profesorul Cesare Vivante da definitia: ,,dreptul comercial este aceea parte a dreptului privat care in mod principal are ca obiect reglementarea relatiilor juridice care provin din exercitarea comertului intre persoane si intre acestea si bunuri ", iar aceasta definitie este cea mai completa.
In doctrina franceza dreptul comercial este definit ca ,,o tehnica de gestionare si organizare in serviciul scopurilor economice, sociale, politice si culturale ale intreprinderii ".
ISTORIA DREPTULUI COMERCIAL
Privind la evolutia si geneza dreptului comercial pe tot parcursul istoriei, putem scoate la lumina trasaturile sale in zilele noastre.
Dreptul comercial trece prin mai multe perioade: epoca antica, epoca medievala, epoca moderna.
Dreprul comercial are o istorie strans legata de cea a comertului si a dezvoltarii a insasi societatii omenesti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Originalitatea Dreptului Comercial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!