Organizarea și funcționarea autorităților centrale, teritoriale sau locale - Model de organizare a unei autorități sau instituții publice

Cuprins referat Cum descarc?

1. NOTIUNI DE ORGANIZARE 3
2. ORGANIZAREA PROCESUALA IN AUTORITATILE SI INSTITUTIILE PUBLICE 4
3. ORGANIZAREA STRUCTURALA IN AUTORITATILE SI INSTITUTIILE PUBLICE 4
4. TIPURI DE STRUCTURI ORGANIZATORICE IN AUTORITATILE SI INSTITUTIILE PUBLICE 6
5. MODEL - ORGANIGRAMA PRIMARIEI SUCEAVA 8
6. CONCLUZII 10
7. BIBLIOGRAFIE 11


Extras din referat Cum descarc?

- NOTIUNI DE ORGANIZARE
Organizarea in managementul public reprezinta un ansamblu de procese prin care, potrivit cadrului legislativ, se delimiteaza elementele componente ale sistemului administrativ in ansamblu si ale fiecarei institutii publice in parte, se precizeaza atributiile, sarcinile si competentele care revin componentelor acestuia, precum si relatiile care se stabilesc intre ele in cadrul si in afara sistemului in vederea satisfacerii eficiente a interesului public.
Sunt doua persective de abordare a notiunii de organizare intr-o institutie publica:
- organizarea ca ansamblu de procese de munca fizica si intelectuala clar delimitate si/sau combinate prin care se realizeaza obiectul de activitate, misiune social-economica si creste gradul de satisfacre a intereselor publice
- organizarea ca ansamblu de functionari publici, de subdiviziuni organizatorice si de relatii intre acestia, determinate si delimitate astfel incat sa asigure premisele organizatorice adecvate realizarii misiunii social-economice a institutiei publice si implicit cresterea gradului de satisfacere a intereselor publice.
Tipuri de abordari fundamentale cu privire la organizarea institutiilor publice
- Abordarea lui Max Weber (1864-1920)
Weber considera ca, in general, procesele administrative evolueaza in progresie geometrica spre rationalismul tehnologic, ceea ce inseamna ca pe masura evolutiei, ideile castiga in coerenta si devin sistematice. Prin urmare, Weber sustinea ca birocratia este un element major in aceasta evolutte complexa.
- Abordarea Frederick Taylor (1856-1915)
Taylor si-a derulat cercetarile intr-o perioada in care ineficienta, imoralitatea politica si exploatarea resurselor naturale ale Americii descriau o faza premergatoare problemei mai largi a eficientei nationale.
- ORGANIZAREA PROCESUALA IN AUTORITATILE SI INSTITUTIILE PUBLICE
Abordarea organizarii dintr-o asemenea perspectiva este absolut necesara daca se ia in considerare complexitatea proceselor de munca fizica si intelectuala implicate in realizarea si furnizarea diferitelor categorii de servicii publice.
Prin intermediul organizarii procesuale se poate stabili o delimitare clara a domeniilor de activitate dintr-o institutie sau autoritate publica si modul de integrare a acestora in procesele de realizare a obiectului de activitate si a obiectivelor managementului public.
Organizarea reprezinta un mijloc de realizare a obiectivelor unei institutii publice si nu un scop in sine, asa cum este perceput de multe ori in sectorul public din Romania.
Realizarea fiecarui obiectiv al sistemului de obiective al unei institutii sau autoritati publice implica un ansamblu de activitati necesare. Acestea sunt omogene, complementare, specifice si au o finalitate clar stabilita prin obiective.
Principalele domenii de activitate care se identifica intr-o institutie/ /autoritate publica sunt:
- cercetare-dezvoltare;
- comercial;
- realizarea si furnizarea serviciului public;
- resurse umane;
- financiar-contabil.
Domeniul cercetare-dezvoltare reuneste ansamblul activitatilor care se desfasoara in cadrul institutiei publice prin care noile abordari, modele, metode, tehnici si proceduri moderne de management public sunt identificate si integrate in procesele de realizare si furnizare de servicii publice, prin care se urmareste cresterea gradului de satisfacere a interesului public. Domeniul cercetarii are implicatii majore asupra tuturor activitatilor desfasurate in institutia publica.


Fisiere in arhiva (1):

 • Organizarea si functionarea autoritatilor centrale, teritoriale sau locale - Model de organizare a unei autoritati sau institutii publice.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- Profiroiu Alina, Popescu Irina, Bazele administratiei publice, Editia a treia, Editura Economica, Bucuresti 2005;
- Ioncica, Maria, Padurean, Mihaela, Schiopu, Andreea, Tala, Madalina, Economia serviciilor, Editura Economica, Bucuresti 2005;
- Lector Univ.Dr. Petruta Scutariu , Management Public-Curs pentru invatamant la distanta


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!