Noțiuni privind dreptul european al concurenței

Cuprins referat Cum descarc?

1. Aspecte generale ..3
2. Definitia dreptului concurentei. Dreptul european ..3
3. Diferenta dintre concurenta neloiala si practicile monopoliste 3
4. Caracterele juridice ale dreptului concurentei ..6
5. Relatia dintre Dreptul concurentei si Dreptul consumatorului .7
6. Principiile dreptului concurentei ...7
7. Concluzie ..8
8. Bibliografie ...9


Extras din referat Cum descarc?

Aspecte generale
Una dintre conditiile de baza pentru existenta unei economii de piata functionale, alaturi de libertatea de miscare a bunurilor, persoanelor, serviciilor si capitalului, o reprezinta un mediu concurential nedistorsionat. Astfel, profesionistii, fie la nivel national, fie la nivel european, trebuie sa interactioneze pe cat posibil in mod liber, fara influente negative din partea intreprinderilor puternice sau aflate in situatii privilegiate, asociatiilor de intreprinderi sau a statului. Intr-o economie de piata functionala, respectarea normelor privind concurenta asigura progresul economic, apararea interesului consumatorilor si competitivitatea produselor si serviciilor in cadrul economiei respective, dar si fata de produsele de pe alte piete. Mediul concurential poate fi afectat negativ de activitatile anticoncurentiale care reprezinta obiectul sau efectul intelegerilor sau al practicilor concertate intre intreprinderi, de abuzul de pozitie dominanta a unor intreprinderi puternice; de asemenea, concurenta poate fi distorsionata prin subventiile acordate de stat unor intreprinderi, ceea ce le creeaza o pozitie avantajoasa fata de ceilalti concurenti pe piata respectiva.
Avand in vedere necesitatea crearii unui mediu concurential, Constitutia prevede ca economia Romaniei este economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta. De asemenea, statul este obligat sa asigure libertatea comertului, protectia concurentei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de productie
Definitia dreptului concurentei. Dreptul european.
Dreptul concurentei este in general definit in doctrina din tara noastra ca fiind ansamblul de reglemantari menite sa asigure, in raporturile de pe piata interna si internationala, existenta si exercitiul normal al competitiei dintre agentii economici, in lupta lor pentru castigarea, extinderea si pastrarea clientelei. 1 . In alte cuvinte putem defini dreptul concurentei ca fiind acea ramura de drept constituita din ansamblul reglementarilor care asigura existenta concurentei, a competitiei economice, prin reprimarea practicilor monopoliste, si exercitarea loiala a concurentei, in lupta pentru castigarea, extinderea si pastrarea clientelei. 2 . Dreptul concurentei cuprinde la randul sau mai multe sub-diviziuni sau sub-ramuri. Cele mai importante sunt: dreptul anti-monopol si dreptul concurentei neloiale. Desi aparent distinctiile dintre cele doua categorii de norme sunt usor de facut (practicile monopoliste afecteaza o piata relevanta sau a o parte a ei si, in consecinta, pe toti agentii economici de pe acea piata, in mod nedistinct, in timp ce practicile de concurenta neloiala afecteaza numai unul sau cativa agenti economici determinati), in realitate sunt multe cazuri cand aceeasi fapta poate fi caracterizata si ca fapta monopolista, si ca fapta de concurenta neloiala. Mai mult, intre unele din elementele definitorii care diferentiaza cele doua categorii de norme nu exista practic deosebiri. 
In ceea ce priveste normele dreptului Uniunii Europene, Tratatul privind functionarea Uniunii Europene2 (TFUE) prevede ca activitate esentiala a Uniunii Europene crearea unui sistem care sa asigure un mediu concurential nedistorsionat in cadrul pietei interne.
In acest sens art. 101 si 102 din acelasi Tratat interzic intelegerile si practicile concertate care au ca obiect sau efect restrictionarea sau denaturarea concurentei pe piata europeana, precum si abuzurile de pozitie dominanta. Conditia comuna pentru a fi aplicabile aceste norme europene este ca activitatile sau inactivitatile respective sa afecteze comertul intre statele membre. In cazul in care, spre exemplu, o intelegere care are ca efect restrangerea concurentei intr-un stat membru, dar nu aduce atingere comertului cu alte state membre, atunci situatia respectiva va intra sub incidenta reglementarilor nationale in cauza, fara a fi aplicabil art. 101 TCE3 . Art. 108 si 109 TFUE reglementeaza ajutorul de stat, iar art. 106 prevede norme aplicabile intreprinderilor publice (ex. regii autonome, societati comerciale la care participarea statului este majoritara etc.), care sunt obligate sa respecte regulile specifice mediului concurential, avand in vedere faptul ca se afla in situatii speciale, privilegiate. In baza acestor prevederi ale Tratatului, conform art. 103 TFUE, Consiliul Uniunii Europene a adoptat legislatia secundara in vederea punerii in aplicare a normelor respective. Intre cele mai importante se distinge Regulamentul nr. 1/20034 , in vigoare din mai 2004. Principalele modificari aduse de acest regulament, care va fi prezentat in ultima sectiune, vizeaza inlocuirea sistemului centralizat, in care rolul cel mai important revenea Comisiei Europene, cu un sistem bazat pe aplicarea descentralizata a normelor privind concurenta, competente esentiale fiind transferate autoritatilor nationale de concurenta, inclusiv instantelor judecatoresti, potrivit normelor procedurale specifice fiecarui stat membru. In urma prezentarii celor doua seturi de acte normative, este important sa analizam relatia intre acestea, pentru a intelege necesitatea cunoasterii dreptului european, in paralel cu cel national, si mai ales a modului de aplicare a acestuia, in interpretarea institutiilor europene, cu precadere cea stabilita de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiuni privind dreptul european al concurentei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. O. Capatana, Dreptul concurentei comerciale. Partea generala, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1998.
2. E. Mihai, Dreptul concurentei, Editura All Beck, Bucuresti, 2004.
3. J. Azema, Dreptul concurentei, Paris, 1989.
4. Maria Dumitru, Dreptul concurentei, Editura Institutului European, Iasi, 2011.
5. Ionel Didea, Dreptul european al concurentei, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2014.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!