Legea Model UNCITRAL privind Insolventa Transfrontaliera

Cuprins referat Cum descarc?

1. Aspecte introductive pag.2
2. Aspecte generale privind insolventa transfrontaliera pag.3
3. Avantajele Legii model in raport cu Conventia Internationala pag.5
4. Domeniul de aplicare al Legii model UNCITRAL pag 6
5. Interpretarea legii pag.6
6. Accesul reprezentantilor si al creditorilor straini la instantele competente din statul care a adoptat Legea model pag.7
7. Recunoasterea unei proceduri straine in statul care a adoptat legea model- pag.8
8. Cooperarea cu instante si reprezentantii straini pag.9
9. Coordonarea procedurilor concurente pag.10
10. Definitii pag.11
11. Concluzii pag.14
12. BIBLIOGRAFIE pag.16


Extras din referat Cum descarc?

1.Aspecte introductive
Dezvoltarea fara precedent a comertului pe plan mondial, adus in mod proportional la multiplicarea falimentelor internationale (insolventa transfrontaliera) in ipoteza in care subiectii raportului juridic de comert international isi desfasoara activitatea in mai multe state dar si in ipoteza cand relatiile de afaceri ale acestora se realizeaza cu parteneri straini. Pentru solutionarea unor astfel de situatii, pe plan mondial a fost creata Legea model referiotoare la insolventa transfrontaliera adoptata de Comisia Natiunilor Unite pentru Dreptul comertului international (UNCITRAL), in anul 1997, iar in spatiul comunitar s-a nascut Regulamentul Consiliului Uniunii Europene numarul 1346/2000 cu privire la procedurile de insolventa ambele tratate anterior de catre noi. 
Pentru solutionarea unor astfel de situatii, pe plan mondial a fost creata Legea model referitoare la insolventa transfrontaliera adoptata de Comisia Natiunilor Unite pentru Dreptul comertului international (UNCITRAL), in anul 1997, iar in spatiul comunitar s-a nascut Regulamentul Consiliului Uniunii Europene numarul 1346/2000 cu privire la procedurile de insolventa.
In cuprinsul Legii nr. 637/2002 privind reglementarea raporturilor de drept international privat in domeniul insolventei, exista un titlu separat intitulat raporturile cu statele membre. Astfel, in Titlul II al legii mentionate, vom regasi prevederile Regulamentului Consiliului Uniunii Europene nr. 1346/2000, potrivit carora aplicarea lor este restransa numai in teritoriile statelor membre ale Comunitatii Europene iar raporturile dintre acestea si statele terte urmand a fi reglementat prin legislatia nationala. Pana in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, solutionarea cauzelor privind insolventa transfrontaliera era prevazuta in dispozitiile care reglementau raporturile cu statele straine in general care prelua si adapta dispozitiile Legii model a UNCITRAL.
2. Aspecte generale privind insolventa transfrontaliera
Legea model este astfel conceputa astfel incat sa puna la indemana statelor care o adopta un instrument modern de abordare a situatiilor de insolventa transfrontaliera. Aceste situatii includ, de regula, cazuri in care bunurile din averea debitorului sunt amplasate pe teritoriul mai multor state sau cazuri in care unii dintre debitori sau creditori nu apartin statului in care se desfasoara procedura. 
Extinderea activitatilor de afaceri in plan international a generat, pe langa rezultate pozitive si unele consecinte negative, intre care, dintre cele mai grave,multiplicarea cazurilor de insolventa transnationala. In acest context, interesul pentru dezvoltarea strategiilor globale destinate solutionarii crizei insolventei transfrontaliere este in crestere.Falimentul sau reorganizarea unei companii multinationale care intampina dificultati financiare poate prezenta aspecte extrem de complexe din punct de vedere al legislatiei internationale. Problemele de insolventa transfrontaliera nu se limiteaza la esecul marilor afaceri internationale. In forma cea mai simpla, insolventa transnationala poate presupune o procedura de insolventa intr-o tara, cu creditori localizati in strainatate. In cazul cel mai complex, poate sa implice sucursale, bunuri, operatiuni si creditori in numeroase alte state. Elaborarea unei abordari universale privind solutionarea dificultatilor societare este o incercare dificila. In parte, aceasta se datoreaza diferentelor dintre legislatiile falimentului, care reflecta deosebiri fundamentale in abordarea lichidarii si in atitudinea fata de redresarea financiara. Aceste deosebiri nu sunt usor sesizabile, deoarece legislatiile falimentului tind sa impartaseasca aceleasi principii: protejarea intereselor creditorilor si gasirea cailor de a-i tine uniti. Totusi, practica judiciara variaza in adoptarea celor mai potrivite mijloace pentru atingerea acestor scopuri cu anumiti parametri de risc. Astfel, ordinea de preferinta pentru distributie cunoaste diferite grade in diverse jurisdictii. In unele jurisdictii se aplica conceptul subordonarii echitabile, ceea ce poate afecta considerabil starea bilanturilor contabile. Criteriile de deschidere a procedurii insolventei si raspunderea directorilor variaza de la un stat la altul, ca si statutul angajatilor si conducerea afacerii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Legea Model UNCITRAL privind Insolventa Transfrontaliera.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!