Fuziunea Societatilor Comerciale

Extras din referat Cum descarc?

Precizari
Fuziunea, alaturi de divizare, sunt cele doua procedee tehnico-juridice de restructurare a societatilor comerciale.
Din punct de vedere juridic, cele doua operatiuni, impreuna cu dizolvarea, sunt reglementate de Titlul VI din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale.
Prevederile Legii speciale au in vedere fuziunea si divizarea societatilor pe actiuni, dar sunt aplicabile si celorlalte forme juridice ale societatilor comerciale.
Reglementari legale
In Romania, reglementari speciale privind fuziunea societatilor comerciale se gasesc cuprinse in:
- Codul Comercial;
- Legea 31/1990 republicata privind societatile comerciale; 
- Legea 36/1991 privind societatile agricole;
-Ordonanta Guvernului nr. 49/1994 privind regimul juridic aplicabil unor societati comerciale constituite in temeiul Legii 15/1990, care se restructureaza prin divizare sau fuziune.
Definitie
Fuziunea reprezinta ansamblul de operatiuni prin care doua sau mai multe societati comerciale hotarasc separate transmiterea elementelor de active, datorii si capitaluri proprii la una dintre societati sau constituirea unei noi societati comerciale in scopul comasarii activitatilor.
Fuzionarea propriu-zisa este actul juridic si economic prin care doua sau mai multe societati hotarasc unirea patrimoniului si punerea in comun a activelor lor.
Modalitati de realizare a fuziunii
Conform art. 238 din Legea 31/1990, fuziunea este operatiunea prin care:
a) Una sau mai multe societati se dizolva fara intrarea in lichidare si transfera intregul lor patrimoniu unei alte societati, in schimbul repartizarii de actiuni la societatile beneficiare si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate;
b) Mai multe societati sunt dizolvate fara sa intre in lichidare si transfera intregul lor patrimoniu unei societati pe care o constituie, in schimbul repartizarii catre actionarii lor de actiuni la societatea nou-constituita si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor repartizate.
Fuziunea se realizeaza si intre societati de forme diferite. De asemenea, ea se poate efectua chiar daca societatile dizolvate sunt in lichidare, cu conditia ca acestea sa nu fi inceput inca distribuirea intre asociati a activelor ce li se cuvin in urma lichidarii. Fuziunea este permisa nu doar societatilor de capital, ci si societatilor de persoane, ea putand avea loc intre societatile de capital si societatile de persoane. 
Ca modalitate juridica, fuziunea reprezinta un procedeu prin care se realizeaza regruparea intreprinderilor. Motivatia acestui fapt vine din necesitatea de a-si consolida o anumita pozitie pe piata si de a obtine avantaje din punct de vedere fiscal. Aceasta operatiune este o alternativa viabila pentru societatile aflate in incapacitate de plata, reprezentand una dintre modalitatile juridice si economice care sa le permita redresarea financiara prin continuarea activitatii.
Datele la care are loc fuziunea sunt considerate:
a) In cazul constituirii unei societati noi, la data inmatricularii in registrul comertului a noii societati;
b) In celelalte cazuri, la data inscrierii in registrul comertului a mentiunii privind majorarea capitalului social al societatii absorbante.
Daca, prin fuziune, se infiinteaza o noua societate, aceasta se constituie in conditiile prevazute de prezenta lege pentru forma de societate convenita. 
Clasificarea fuziunii


Fisiere in arhiva (1):

  • Fuziunea Societatilor Comerciale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!