Fuziunea si Divizarea Societatilor Comerciale

Extras din referat Cum descarc?

1. Sediul materiei. Definitii. 
Reglementarea de drept comun a fuziunii si divizarii societatilor comerciale este cu-prinsa in Titlul VI, Capitolul II al LSC. Actuala reglementare, dupa o evolutie marcata de de numeroase modificari ale fostului LSC, este inspirata din prevederile Directivelor Consiliului nr. 78/855/CEE din 9 octombrie 1978 privind fuziunile societatilor comerciale pe actiuni (A Treia Directiva) si nr. 82/891/CEE din 17 decembrie 1982 privind divizarea societatilor comerciale pe actiuni (A Sasea Directiva). Cele doua directive cuprind si definitii ale acestor operatiuni juridice, definitii care se indeparteaza de acceptiunea traditionala a formelor divi-zarii, astfel cum acestea au fost consecrate in doctrina juridica, dar si legislative, pana la modificarea LSC prin prevederile Legii nr. 441/2006 si, ulterior, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 82/2007 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 58/2008.
Fuziunea persoanei juridice, astfel cum este ea reglementata in dreptul civil, este re-alizabila pe doua cai: prin contopire sau prin absorbtie. Contopirea consta in reunirea a doua sau mai multor societati comerciale, care isi inceteaza existenta, pentru constituirea unei so-cietati comerciale noi. Absorbtia consta in aceea ca o societate comerciala inglobeaza una sau mai multe societati comerciale, cu consecinta ca societatile absorbite isi inceteaza existenta De remarcat ca operatiunea juridica a fuziunii priveste numai societatile comerciale In con-secinta, la o atare operatiune nu pot participa sucursalele unei societati comerciale sau un comerciant individual (persoana fizica) 
La randul ei, divizarea persoanei juridice imbraca, in mod traditional, doua forme: divizarea totala si divizarea partiala. Divizarea totala reprezinta impartirea intregului patri-moniu al unei persoane juridice intre alte doua sau mai multe persoane juridice, existente sau care iau astfel fiinta, operatiunea care conduce la disparitia juridica a persoanei juridice divi-zate. Divizarea partiala, reprezinta desprinderea si transmiterea uneia sau mai multor parti din patrimoniul persoanei juridice catre una sau mai multe persoane juridice, existente sau care luau astfel fiinta, personalitatea juridica a entitatii divizate subzistand acestei operatii care, insa, ii afecteza patrimoniul.
A) Definitia fuziunii
Actualele forme in care se poate realiza fuziunea societatilor comerciale sunt regle-mentate de art. 238 alin (1) LSC, care defineste fuziunea ca fiind operatiunea prin care: 
a) Una sau mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfer totalitatea patrimoniului lor unei alte societati in schimbul repartizarii catre actionarii societatilor absorbite de actiuni la societatea absorbanta si, eventual, a unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominal a actiunilor astfel reprezentate, sau
b) Mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera totalitatea patrimoniului lor unei societati pe care o constituie, in schimbul repartizarii catre actionarii lor de actiuni la societatea nou constituita si, eventual, al unei plati in numerar de maximul 10% din valoarea nominala a actiunilor repartizate.
In linii mari, cele doua forme ale fuziunii descriese mai sus se suprapun conceptelor de fuziune prin absorbtie (lit. a de mai sus) si fuziune prin contopire (lit. b de mai sus).
B) Definitia divizarii
Divizarea societatilor comerciale este reglementata de art. 238 alin(2) LSC ca fiind operatiunea prin care:
a) O societate, dupa ce este dizolvata fara a intra in lichidare, transfera mai multor so-cietati totalitatea patrimoniului sau, in schimbul repartizarii catre actionarii societatii divizate de actiuni la societatile beneficiare si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate;
b) O societate, dupa ce este dizolvata fara a intra in lichidare, transfera totalitatea patri-moniului sau mai multor societati nou constituite si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate.
Legea permite ca divizarea sa se realizeze si prin transmiterea patrimoniului, simultan, catre una sau mai multe societati existente si una sau mai multe societati care iau astfel fiinta - practic, o combinatie intre cele doua forme mentionate mai sus.
Se observa ca ambele forme descrise mai sus corespund conceptului de divizare totala a societatii comerciale, singura diferenta dintre ele privind beneficiarul, care este un grup de societati existente (lit. a de mai sus). O operatiune juridica asemanatoare divizarii partiale continua, insa sa fie reglementata prin prevederile art. 250 LSC, si se produce atunci cand doar o parte din patrimoniul unei societati se desprinde si este transferata ca intreg uneia sau mai multor societati existente ori unor societati care sunt astfel constituite, in schimbul alo-carii de actiuni sau parti sociale ale societatilor beneficiare, fie catre actionarii sau asociatii societatii care transfera activele (desprindere in interesul actionarilor sau asociatilor) fie catre societatea care transfera activele (desprindere in interesul societatii).
C) Forma juridica a societatilor implicate 
Atat fuziunea cat si divizarea se pot produce intre societati comerciale care imbraca forme juridice diferite; astfel, o societate pe actiuni poate fuziona cu o societate in nume colectiv, iar patrimonial unei societati in comandita simpla, supusa divizarii, poate sa fie transmis unei societati cu raspundere limitata existente si unei societati pe actiuni nou constituite. Desigur ca asemenea fuziuni sau divizari care implica un "metisaj" al formelor juridice, creeaza o serie de complicatii procedural si substantiale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fuziunea si Divizarea Societatilor Comerciale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!