Functionarea societatilor in comandita simpla

Cuprins referat Cum descarc?

I. Notiunea si caracteristicile societatii in comandita simpla 3
1. Definitia societatii in comandita simpla 3
2. Caracterele societatii in comandita simpla 4
II. Constituirea societatii in comandita simpla 5
III. Functionarea societatii in comandita simpla 7
1.Comanditari si comanditati  7
2.Luarea deciziilor asociatilor  8
3.Administrarea si controlul societatii in comandita simpla 9
4. Drepturile si obligatiile asociatilor societatii in comandita simpla 10
5.Raspunderea pentru obligatiile societatii in comandita simpla 17
6. Cesiunea partii de interes. Retragerea si excluderea asociatului 18
BIBLIOGRAFIE  21


Extras din referat Cum descarc?

Societatea in comandita simpla este definita in art. 2 lit.b din Legea nr.31/1990. Este societatea comerciala ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspundere nelimitata si solidara a asociatilor comanditati. Comanditarii raspund numai pana la concurenta aporturilor lor.
Societatea in comandita a aparut in Evul Mediu, intr-o perioada cand detinatorii de capitaluri (clericii, nobilii si militarii) au cautat o solutie de a le investi in mod profitabil. Dreptul canonic si pozitia lor sociala nu le permiteau sa aiba calitatea de comerciant ori sa imprumute bani cu dobanda. Pentru a investi sumele de bani de care dispuneau, persoanele respective au apelat la contractul de commenda. Conform acestui contract, detinatorii de capitaluri puneau anumite sume de bani la dispozitia unor negustori sau capitani de corabii pentru a fi folosite in afaceri si a imparti beneficiile, fara a pune in pericol rangul, pozitia si averea lor. Ei riscau sa piarda numai sumele de bani incredintate, iar riscul afacerilor apartinea comerciantilor specializati.
Societatea in comandita se bazeaza pe incredere; comanditarii, care au bani si vor sa-i investeasca fara sa riste o raspundere nelimitata, incredinteaza sumele de bani comanditatilor, care nu au suficient capital, dar au initiativa si vor sa desfasoare o activitate comerciala in scopul obtinerii unui profit.
1. Definitia societatii in comandita simpla
Pe baza dispozitiei art. 3 din Legea nr. 31/1990 si a definitiei generale a societatii comerciale, doctrina comerciala a definit societatea in comandita simpla ca fiind ,,o societate constituita prin asociere, pe baza deplinei increderi, a doua sau mai multor persoane, care pun in comun anumite bunuri, pentru a desfasura o activitate comerciala, in scopul impartirii profitului si in care raspund pentru obligatiile sociale, dupa caz, nelimitat si solidar (asociatii comanditati) sau in limita aportului lor (asociatii comanditari)".
2. Caracterele societatii in comandita simpla
Pe baza definitiei date au fost stabilite urmatoarele caractere ale acestei forme juridice de societate comerciala:
a) asocierea se bazeaza pe increderea deplina a asociatilor comanditati si comanditari; societatea in comandita simpla, ca si socie tatea in nume colectiv, are un caracter ,,intuitu personae".
b) capitalul social al societatii este divizat in parti de interes, care nu sunt reprezentate prin titluri;
c) raspunderea asociatilor pentru obligatiile sociale este diferita; asociatii comanditati raspund nelimitat si solidar (au acelasi statut ca si asociatii din
societatea in nume colectiv) iar asociatii comanditari raspund in limita aportului lor la capitalul societatii in comandita simpla.
Exceptand regulile speciale prevazute de Legea nr. 31/1990 pentru aceasta forma de societate, societatea in comandita simpla este guvernata in cea mai mare parte de aceleasi reguli si principii ca si societatea in nume colectiv.
- Aspecte particulare
- specificul societatii in comandita simpla consta in reunirea a doua categorii distincte de asociati: comanditarii si comanditatii.
- asocierea are la baza increderea reciproca deplina dintre asociati, ceea ce confera contractului de societate un caracter intuitu personae.
- calitatea de administratori intr-o societate in comandita simpla nu poate fi detinuta decat de catre asociatii comanditati.
- capitalul social se imparte in parti de interes, care nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile
- asociatii comanditati raspund solidar si nelimitat pentru obligatiile sociale, raspunderea lor fiind subsidiara; asociatii comanditari raspund numai pana la concurenta capitalului social subscris.
- actul constitutiv al societatii este contractul de societate care trebuie incheiat in forma autentica.
- firma societatii in comandita simpla trebuie sa cuprinda numele a cel putin unuia dintre asociatii comanditari, cu mentiunea ,,societate in comandita" scrisa in


Fisiere in arhiva (1):

  • Functionarea societatilor in comandita simpla.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- conf. univ.dr. POPA CARMEN TEODORA - Curs de drept, Oradea 2014
- http://www.projurista.ro/societatea-in-comandita-simpla/
- Carpenaru S.D. : ''Drept comercial roman'' , Editura All Beck , Bucuresti , 2002
- Georgescu I.L. : ''Drept comercial roman'' ,Editura All Beck , Bucuresti , 2002
- http://www.qreferat.com/referate/economie/Functionarea-societatilor-in-c445.php
- http://www.rasfoiesc.com/educatie/istorie/SOCIETATEA-IN-COMANDITA-SIMPLA76.php
- http://www.calificativ.ro/referate/referat-Societatea_in_comandita_simpla-rid1519.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!