Formalitatile Legate de Constituirea unei Societati Comerciale

Cuprins referat Cum descarc?

BIBLIOGRAFIA 2
1. NOTUNI GENERALE 3
1.1 Precizari prealabile 3
2. INTOCMIREA ACTELOR CONSTITUTIVE 4
2.1 Precizari prealabile 4
2.2 Redactarea inscrisurilor actelor constitutive 4
2.3 Autentificarea inscrisurilor actelor constitutive 4
2.4 Unele consecinte ale intocmirii actelor constitutive asupra viitoarei societati comerciale 5
3. AUTORIZAREA DE CATRE INSTANTA JUDECATOREASCA A FUNCTIONARII SOCIETATII COMERCIALE 6
3.1 Controlul judiciar asupra constituirii societatilor comerciale 6
3.2 Instanta competenta sa autorizeze functionarea societatii comerciale 7
3.3 Cererea de autorizare 7
3.4 Termenul de sesizare a instantei judecatoresti 8
3.5 Solutionarea cererii de autorizare 9
3.6 Hotararea instantei judecatoresti 11
3.7 Comunicarea hotararii judecatoresti la Oficiul Registrului Comertului 12
4. PUBLICAREA, INMATRICULAREA SI INSCRIEREA FISCALA A SOCIETATII 12
4.1 Precizari prealabile 12
4.2 Publicarea in Monitorul Oficial 13
4.3 Inmatricularea in registrul comertului 14
4.4. Inscrierea fiscala a societatii 16


Extras din referat Cum descarc?

FORMALITATILE LEGATE DE CONSTITUIREA UNEI SOCIETATI COMERCIALE
1. NOTUNI GENERALE
1.1 Precizari prealabile. O societate comerciala are ca baza a constituirii sale vointa asociatilor, manifestata, dupa caz, in contractul de societate sau in contractul de societate si statutul societatii.
Statutul nu are caracter contractual in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic si nici in cazul societatilor comerciale infiintate in baza Legii nr. 15/1990.
Dar, societatea comerciala este o entitate de sine-statatoare dotata cu personalitate juridica. Din aceasta cauza, societatea comerciala nu se poate constitui exclusiv prin vointa asociatilor. Legea impune indeplinirea unor formalitati (operatiuni): autentificarea actelor constitutive, verificarea de catre instanta judecatoreasca a legalitatii actelor constitutive, publicarea in Monitorul Oficial si inmatricularea societatii la Registrul Comertului.
Prin urmare, constituirea societatii comerciale este un proces care implica mai multe formalitati: intocmirea si autentificarea actelor constitutive; autorizarea de catre instanta judecatoreasca a functionarii societatii; publicarea, inmatricularea si inscrierea fiscala a societatii 
Cu alte cuvinte, constituirea unei societati comerciale impune parcurgerea a trei faze: o faza contractuala , realizata de asociati, cu contributia notariatului de stat; o faza judiciara, de competenta instantei judecatoresti; o faza de publicare, inmatriculare si inscriere fiscala realizata prin intermediul Monitorului Oficial, Oficiului Registrului Comertului si administratiei financiare 
2. INTOCMIREA ACTELOR CONSTITUTIVE
2.1 Precizari prealabile. Punctul de plecare in constituirea unei societati comerciale este intocmirea actelor constitutive ale viitoarei societati. Prin intocmirea actelor constitutive intelegem redactarea si autentificarea inscrisurilor actelor respective.
Actele constitutive sunt diferite, in functie de forma juridica a societatii: contractul de societate, in cazul societatii in nume colectiv si societatii in comandita simpla; contractul de societate si statutul societatii, in cazul societatii pe actiuni sau in comandita pe actiuni si societatii cu raspundere limitata.
2.2 Redactarea inscrisurilor actelor constitutive. Intelegerea asociatilor privind constituirea societatii se concretizeaza in inscrisurile actelor respective.
Intrucat incheierea contractului de societate si a statutului reclama cunostinte juridice, de obicei se apeleaza la un avocat pentru redactarea inscrisurilor actelor de constituire a societatii.
Trebuie aratat ca, potrivit art. 4 lit. a din Decretul nr. 377/1960 pentru organizarea si functionarea Notariatului de stat, la cererea partilor, notarul de stat este obligat sa redacteze, in vederea autentificarii, orice fel de inscrisuri. Avand in vedere aceasta dispozitie legala, redactarea inscrisurilor actelor constitutive ale societatii ar putea fi realizata si de notarul de stat. In practica, notarul de stat se ocupa numai de autentificarea inscrisurilor mentionate, iar nu de redactarea lor. 
2.3 Autentificarea inscrisurilor actelor constitutive. Inscrisurile actelor constitutive sunt prezentate Notariatului de stat, pentru autentificare, de catre persoana desemnata in calitate de administrator al societatii ori de catre un asociat anume imputernicit 
In vederea autentificarii inscrisurilor, legea impune prezenta tuturor asociatilor, personal sau prin mandatar cu procura speciala in forma autentica (art. 8 alin. 2 din Legea nr. 31/1990) 
Procedura de autentificare a inscrisurilor actelor constitutive ale societatii este cea reglementata de lege pentru autentificarea inscrisurilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formalitatile Legate de Constituirea unei Societati Comerciale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!