Fondul de comerț

Cuprins referat Cum descarc?

1. Fondul de comert
1.1 Definitie si natura juridica
2. Elementele fondului de comert
2.1 Elementele incorporale ale fondului de comert
2.2 Elementele corporale ale fondului de comert
3. Actele juridice privind fondul de comert
3.1 Vanzarea -  cumpararea fondului de comert
3.2 Locatiunea fondului de comert
3.3 Garantia reala mobiliara asupra fondului de comert
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Fondul de comert
Desfasurarea unei activitati comerciale impune existenta si folosirea unor instrumente de lucru adecvate. Acestea pot fi, in functie de obiectul comertului, bunuri precum: local, mobilier, marfuri, instalatii, brevete de inventii etc. Toate aceste bunuri destinate realizarii activitatii comerciale formeaza fondul de comert.
1.1. Definitie si natura juridica 
Fondul de comert poate fi definit ca un ansamblu de bunuri mobile si imobile, corporale si incorporale, pe care un comerciant le afecteaza desfasurarii unei activitati comerciale, in scopul atragerii clientelei si, implicit, obtinerii de profit.
Notiunea de fond de comert este distincta fata de notiunea de patrimoniu. Spre deosebire de fondul de comert, care este un ansamblu de bunuri mobile si imobile, corporale sau incorporale, afectate de comerciant desfasurarii unei activitati comerciale, patrimoniul reprezinta totalitatea drepturilor si obligatiilor comerciantului, care au o valoare economica. Aceasta inseamna ca fondul de comert nu cuprinde creantele si datoriile comerciantului, cu toate ca ele fac parte din patrimoniul acestuia.
Intrucat in ansamblul elementelor cuprinse in fondul de comert prevaleaza bunurile mobile, corporale sau incorporale, fondul de comert este un bun mobil. Fiind un bun care ingemaneaza elementele care il compun, iar in cadrul acestora preponderente ca valoare sunt bunurile incorporale, fondul de comert este un bun mobil incorporal caruia i se aplica regulile privind bunurile mobile incorporale.
2. Elementele fondului de comert 
Fondul de comert cuprinde acele bunuri pe care le reclama desfasurarea activitatii comerciale avute in vedere de catre comerciant. Deci, fondul de comert nu are o compozitie unitara, ci una variata, in functie de specificul activitatii comerciantului.
Totodata, compozitia fondului de comert nu este fixa, ci variabila; elementele fondului de comert se pot modifica, in functie de nevoile comertului, insa fondul de comert continua sa subziste.
Oricare ar fi obiectul activitatii comerciale, in general, fondul de comert cuprinde doua categorii de bunuri: incorporale si corporale.
2.1. Elementele incorporale ale fondului de comert 
Firma. Firma sau firma comerciala este un element de individualizare a comerciantului in campul activitatii comerciale. Ea consta in numele sau, dupa caz, denumirea sub care un comerciant este inmatriculat in registrul comertului, isi exercita comertul si sub care semneaza (art.30 din Legea nr.26/1990).
In cazul comerciantului persoana fizica, firma se compune din numele comerciantului, scris in intregime, adica numele si prenumele, sau din numele si initiala prenumelui. Deci, firma comerciantului persoana fizica coincide, in principiu, cu numele civil al comerciantului.
In cazul unei societati comerciale, firma are un continut diferit, in functie de forma juridica a societatii comerciale.
Firma unei societati pe actiuni sau in comandita pe actiuni se compune dintr-o denumire proprie, de natura a o deosebi de firma altei societati, si va fi insotita de mentiunea scrisa in intregime "societate pe actiuni", sau prescurtat "S.A.", ori, dupa caz, "societate in comandita pe actiuni".
Firma unei societati cu raspundere limitata se compune dintr-o denumire proprie, la care se poate adauga numele unuia sau mai multor asociati, insotita de mentiunea scrisa in intregime "societate cu raspundere limitata" sau prescurtat "S.R.L.".
Fiind un atribut de individualizare a unui comerciant in activitatea comerciala, firma trebuie sa se caracterizeze prin noutate.
Prin inregistrarea unei firme, care se realizeaza prin inmatricularea comerciantului in registrul comertului, comerciantul dobandeste dreptul de folosinta exclusiva asupra ei [art.30 alin.(4) din Legea nr.26/1990].
Emblema. Ca si firma, emblema este un atribut de identificare in activitatea comerciala. 
Emblema este semnul sau denumirea care deosebeste un comerciant de altul de acelasi gen.
Emblema isi justifica recunoasterea ca element de identificare in masura in care asigura un supliment de individualizare, printr-un semn sau o denumire, intre comerciantii care exercita activitatea comerciala in acelasi domeniu.
Spre deosebire de firma care este un element obligatoriu pentru individualizarea comerciantului, emblema are caracter facultativ. Continutul emblemei poate fi un semn sau o denumire.
Pentru a fi recunoscuta si ocrotita ca atare, emblema trebuie sa aiba caracter de noutate, in sensul ca trebuie sa se deosebeasca de emblemele inscrise in acelasi registru al comertului, pentru acelasi fel de comert, precum si de emblemele altor comercianti de pe piata unde comerciantul isi desfasoara activitatea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul de comert.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Lucia-Valentina Herovanu, Fondul de comert, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2011;
2. Stanciu D.Carpenaru, Tratat de Drept Comercial Roman, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2009;
3. Gabriel Mihai, Drept Comercial Roman, Ovidius University Press,Constanta,2009;
4. Smaranda Angheni, Magda Volonciu, Camelia Stoica - Drept comercial, Editia 3, Editura All Beck,Bucuresti, 2004;
5. https://ro.scribd.com/doc/99357458/Actele-juridice-privind-fondul-de-comert


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!