Falimentul

Cuprins referat Cum descarc?

Cazuri de declansare a procedurii falimentului 2
Procedura reorganizarii judiciare si a falimentului 3
Efectele falimentului 3
ORGANELE CARE APLICA PROCEDURA REORGANIZARII JUDICIARE SI A FALIMENTULUI 4
Instanta judecatoreasca 4
Judecatorul-sindic 4
Adunarea creditorilor 5
Administratorul 5
Lichidatorul 6
Efectuarea lichidarii 6
B Evaluarea bunurilor 7
C. Colectarea sumelor care rezulta in urma vanzarii bunurilor 7
BIBLIOGRAFIE 8


Extras din referat Cum descarc?

Potrivit Legii nr. 64/1995, republicata si modificata, procedura reorganizarii judiciare si falimentului se aplica tuturor comerciantilor- societatilor, persoanelor fizice care actioneaza individual sau in asociatii familiale, organizatii cooperatiste- aflati in stare de insolventa, precum si societatilor agricole, ca si oricarei alte persoane juridice de drept privat care desfasoara si activitati economice. 
o Conditiile obligatorii pentru aplicarea reglementarilor privitoare la faliment 
a) Datoriile sa fie de natura comerciala;
b) Comerciantul sa fie in imposibilitate de a face fata datoriilor sale;
c) Comerciantul sa fie in imposibilitate de a face fata datoriilor sale cu sumele de bani disponibile.
Cazuri de declansare a procedurii falimentului
Judecatorul-sindic va decide, prin sentinta sau, dupa caz, prin incheiere, intrarea in faliment in urmatoarele cazuri:
A. a) debitorul si-a declarat intentia de a intra in procedura simplificata; 
b) debitorul nu si-a declarat intentia de reorganizare sau, la cererea creditorului dedeschidere a procedurii, a contestat ca ar fi in stare de insolventa, iar contestatia a fost respinsa de judecatorul-sindic
c) nici unul dintre celelalte subiecte de drept indreptatite nu a propus un plan dereorganizare, sau nici unul dintre planurile propuse nu a fost acceptat si confirmat;
B. debitorul si-a declarat intentia de reorganizare, dar nu a propus un plan de reorganizareori planul propus de acesta nu a fost acceptat si confirmat
C. obligatiile de plata si celelalte sarcini asumate nu sunt indeplinite in conditiile stipulate prin planul confirmat sau desfasurarea activitatii debitorului in decursul reorganizarii sale aduce pierderi averii sale;
D. a fost aprobat raportul administratorului judiciar prin care se propune, dupa caz, intrareadebitorului in faliment.
Procedura reorganizarii judiciare si a falimentului 
Prin insolventa cadrul legal defineste acea stare a patrimoniului debitorului, caracterizata prin incapacitatea clara de plata a datoriilor exigibile cu sumele de bani disponibile. Insolventa comerciala nu presupune in mod necesar si implicit ca activul patrimoniului sa fie mai mic decat pasivul acestuia, conditia esentiala de existenta a starii de insolventa fiind imposibilitatea debitorului de a-si plati datoriile.
o Caile prin care se realizeaza scopul acestei legi sunt procedura reorganizarii judiciare si procedura falimentului. 
? Procedura falimentului consta intr-un ansamblu de acte juridice si operatiuni care privesc: hotararea de intrare in faliment; stabilirea masei active; efectuarea lichidarii bunurilor din patrimoniul debitorului; distribuirea sumelor de bani realizate din lichidarea bunurilor din patrimoniul debitorului; inchiderea procedurii falimentului.
? Falimentul este o procedura ce se desfasoara in interesul creditorilor, in scopul satisfacerii creantelor acestora din sumele de bani obtinute ca urmare a lichidarii averii debitorului. 
? Intrarea debitorului in procedura falimentului se decide de catre judecatorul-sindic, care va pronunta o hotarare judecatoreasca ce va fi, dupa caz, o incheiere (in conditiile art. 32 din lege) sau o sentinta.
? Prin hotararea prin care s-a decis intrarea debitorului in faliment, judecatorul-sindic va dispune si luarea urmatoarelor masuri (art. 107 alin. 2din lege): 
a) ridicarea dreptului de administrare al debitorului;
b) in cazul procedurii generale, desemnarea unui lichidator provizoriu, precum si stabilirea atributiilor si a remuneratiei acestuia, in conformitate cu criteriile aprobate prin hotararea Guvernului;
c) in cazul procedurii simplificate, confirmarea, in calitatea de lichidator, a administratorului judiciar desemnat in conditiile art. 19 alin. 2 sau ale art. 34, dupa caz d) termenul maxim de la intrare in faliment in cadrul procedurii generale, de predare a gestiunii averii , de la debitor sau administrator judiciar catre lichidator, impreuna cu lista actelor si operatiunilor efectuate dupa deschiderea procedurii mentionate la art. 46 alin. 2;
e) intocmirea de catre administratorul judiciar si predarea catre lichidator, in termen de maximum 10 zile de la intrarea in faliment, in cadrul procedurii generale, a unei liste cuprinzand numele si adresele creditorilor si toate creantele acestora la data intrarii in faliment, cu indicarea celor nascute dupa deschiderea procedurii; 
f) notificarea intrarii in faliment. In cazul intrarii in faliment in procedura generala, lichidatorul va trimite o notificare tuturor creditorilor mentionati in lista depusa de catre debitor/administratorul judiciar in conformitate cu prevederile art. 107, alin. 2,lit. e), precum si debitorului si oficiului registrului comertului/registrului societatilor agricole unde debitorul este inmatriculat, pentru efectuarea mentiunii.
? Declararea falimentului se face la cererea:
1.debitorului comerciant
2.creditorilor cand cererea va fi facuta de toti creditorii sau de catre unul din creditori
3.din oficiu
? Efectele falimentului
Acestea sunt patrimoniale, nepatrimoniale care actioneaza atat pentru trecut cat si pentru viitor.
In ceea ce privesc efectele nepatrimoniale ele constau in decaderea comerciantului din unele drepturi : falitul nu mai are dreptul de a alege de a fi ales, de a fi tutore, curator sau mandatar si nu mai are dreptul chiar de a intra in localul bursei. Daca s-a comis infractiunea de bancruta frauduloasa comerciantul poate fi cercetat si penal si chiar arestat.
In ceea ce privesc efectele patrimoniale ele constau desesizarea comerc. de administrarea tuturor bunurilor sale si in consecinta el pierde dr.de a face comert, e a sta in instanta,de a primi corespondenta.O alta consecint.directa este aceea ca toate datoriile existente devin scadente.
Masa falimentului este formata din toate bunurile falitului. Mai poarta denumirea de masa concursuala sau masa activa. Acesta constituie o universalitate de bunuri avand o destinatie speciala: satisfacerea tuturor creditorilor.
Masa credala sau masa activa reprezinta totalitatea creditorilor uniti legal si pe deplin drept. Ea este reprezentata de sindic sau curator si are o individualitate proprie. Functioneaza din momentul declansarii procedurii falimentului.
Ca urmare a pronuntarii hotararii de faliment SC se vor dizolva si apoi vor intra in faza de lichidare.
Administrarea falimentului este efectuata de catre judecatorul sindic, adunarea creditorilor si tribunalul comercial.
Se urmareste indeplinirea urmatoarelor operatiuni:
1 .Constatarea, conservarea si intregirea patrimoniului 
2. Stabilirea pasivului si a masei credale
3.Lichidarea activului 
4.Plata creditelor


Fisiere in arhiva (1):

  • Falimentul.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!