Elementele fondului comercial

Extras din referat Cum descarc?

Fondul de comert poate fi definti ca un ansamblu de bunuri mobile si imobile, corporale si necorporale, pe care un comerciant le afecteaza desfasurarii unei activitati comerciale, in scopul atragerii clientelei si obtinerii de profit.
Delimitarea notiunii de fond de comert de alte notiuni 
Fondul de comert si patrimoniul
- fondul de comert are ca izvor vointa personala, iar patrimoniul legea;
- patrimoniul: totalitatea drepturilor si obligatiilor comerciantului, ce are valoare economica, deci fondul de comert nu cuprinde creantele si datoriile comerciantului;
- doctrina denumeste fondul de comert ca patrimoniu comercial; aceasta este o acceptie economica incorecta din punct de vedere juridic, deoarece in sistemul nostru de drept, o persoana nu poate avea doua patrimonii.
Fondul de comert si intreprinderea
- intreprinderea: organizarea sistematica, de catre comerciant, a factorilor de productie, priveste nu numai bunurile ci si munca si capitalul, deci inglobeaza si elemente care nu fac parte din fondul de comert (factorul de munca, factorul socia).
Elementele fondului de comert 
1. Corporale: bunurile mobile si imobile;
- bunurile imobile pot fi: imobile prin natura sau prin destinatie;
- desi actele de vanzare-cumparare ale bunurilor imobile sunt acte civile, doctrina arata ca vanzarea-cumpararea bunurilor imobile care fac parte din fondul comercial sunt acte de comert;
- bunurile mobile -; materii prime, materiale, produse rezultate din activitatea comerciala;
- chiar daca marfurile rezultate din activitatea comerciala au o legatura mai slaba cu fondul comercial, ele fac parte din acesta.
2. Necorporale: firma, emblema, clientela, vadul comercial, brevete de inventii, drepturi de autor, marcile de fabrica, marcile comerciale, servicii.
Firma: elementul de individualizare a comerciantului si consta in:
- numele sau denumirea sub care un comerciant este inmatriculat in registrul comercial;
- in cazul in care comerciantul este persoana fizica, firma se compune din numele comerciantului, scris in intregine (nume si prenume), deci firma comerciantului persoana fizica corespunde cu numele civil al comerciantului
- in cazul societatilor comerciante 
-; firma are continut diferit, in functie de forma juridica a societatii comerciale: a. SNC
-; firma se compune din numele a cel putin unui dintre asociati, cu mentiunea ,,societate in nume colectiv" scrisa in intregime (se poate scrie numele si initiala prenumelui); b. SCS (societate in comandita simpla)


Fisiere in arhiva (1):

  • Elementele fondului comercial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!