Efectele Drepturilor Copilului in Privinta Contractului de Vanzare prin Corespondenta. Studiu de Caz - Cauza Dinamic Medien, C-244-06

Extras din referat Cum descarc?

,,Libera circulatie a marfurilor - Articolul 28 CE - Masuri cu efect echivalent - Directiva 2000/31/CE - Reglementare nationala care interzice vanzarea prin corespondenta de videograme care nu au facut obiectul unui control si al unei clasificari de catre autoritatea competenta in scopul protectiei minorilor si care nu contin o indicatie, provenind de la aceasta autoritate, a varstei incepand de la care aceste videograme pot fi vizionate - Videograme importate dintr un alt stat membru care au fost controlate si clasificate de catre autoritatea competenta din acel stat si care contin o indicatie a limitei de varsta - Justificare - Protectia copilului - Principiul proportionalitatii". 
Cererea de pronuntare a unei hotarari preliminare priveste interpretarea articolelor 28 CE si 30 CE, precum si a Directivei 2000/31/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 8 iunie 2000 privind anumite aspecte juridice ale serviciilor societatii informationale, in special ale comertului electronic, pe piata interna (Directiva privind comertul electronic).
Aceasta cerere a fost formulata in cadrul unui litigiu intre Dynamic Medien Vertriebs GmbH (denumita in continuare ,,Dynamic Medien"), pe de o parte, si Avides Media AG (denumita in continuare ,,Avides Media"), pe de alta parte, doua societati de drept german, in legatura cu vanzarea de catre aceasta din urma, in Germania si prin corespondenta pe internet, de videograme provenind din Regatul Unit care nu facusera obiectul unui control si al unei clasificari de catre o autoritate regionala superioara sau de catre un organism national de autoreglementare voluntara in scopul protectiei minorilor si care nu contin indicatia, provenind de la aceasta autoritate sau de la acest organism, a varstei incepand de la care aceste videograme pot fi vizionate. 
Avides Media vinde suporturi video si audio prin corespondenta prin intermediul site ului sau internet si al unei platforme de comert electronic.
Actiunea principala se refera la importul de catre aceasta societate, din Regatul Unit catre Germania, de benzi desenate japoneze denumite ,,anime" in format DVD sau caseta video. Inainte de a fi importate, acestea au facut obiectul unui control de catre British Board of Film Classification (Comisia Britanica pentru Clasificarea Filmelor, denumita in continuare ,,BBFC"). Aceasta a verificat, aplicand dispozitiile privind protectia minorilor in vigoare in Regatul Unit, care este publicul caruia i se adreseaza aceste videograme, si le a clasificat in categoria ,,interzis persoanelor sub 15 ani". Pe aceste videograme este aplicat un autocolant al BBFC care indica faptul ca pot fi vizionate de adolescenti de 15 ani sau mai mult.
Dynamic Medien, care este un concurent al Avides Media, a initiat o procedura privind masurile provizorii in fata Landgericht Koblenz, urmarind ca acestei din urma societati sa ii fie interzisa vanzarea prin corespondenta de astfel de videograme. Potrivit Dynamic Medien, Legea privind protectia minorilor interzice vanzarea prin corespondenta de videograme care nu au facut obiectul, in Germania, al unui control in conformitate cu aceasta lege si care nu contin o indicatie privind varsta incepand de la care pot fi vizionate, rezultand dintr o decizie de clasificare provenind de la o autoritate regionala superioara sau de la un organism national de autoreglementare (denumita in continuare ,,autoritatea competenta"). 
Instanta a considerat ca vanzarea prin corespondenta de videograme continand doar o indicatie a varstei limita provenind de la BBFC este contrara dispozitiilor Legii privind protectia minorilor si constituie un comportament anticoncurential.
Prin intermediul intrebarilor formulate, care trebuie analizate impreuna, instanta de trimitere solicita sa se stabileasca daca principiul liberei circulatii a marfurilor in sensul articolelor 28 CE-30 CE, acesta din urma coroborat, daca este cazul, cu prevederile Directivei 2000/31, se opune unei reglementari nationale precum cea in cauza in actiunea principala, care interzice vanzarea si cesiunea prin corespondenta de videograme care nu au facut obiectul unui control si al unei clasificari de catre autoritatea competenta in scopul protectiei minorilor si care nu contin o indicatie, provenind de la aceasta autoritate, a varstei incepand de la care pot fi vizionate.
In ceea ce priveste cadrul juridic national in care se inscrie cererea de pronuntare a unei hotarari preliminare, guvernul german sustine ca interdictia de vanzare prin corespondenta de videograme necontrolate nu este absoluta. In realitate, acest tip de vanzare ar fi conform dreptului national atunci cand se garanteaza ca un adult a facut comanda si ca livrarea produsului in cauza catre copii sau catre adolescenti este impiedicata in mod eficace.
In acest context, se pune problema definitiei, in ordinea juridica nationala, a notiunii de vanzare prin corespondenta. Legea privind protectia minorilor ca ,,orice operatiune cu titlu oneros efectuata prin comanda si expedierea unui bun pe cale postala sau electronica fara contact personal intre persoana care face livrarea si cumparator ori fara sa se garanteze, prin masuri tehnice sau prin alte masuri, ca marfa trimisa nu va fi livrata unor copii sau adolescenti".
Avides Media, guvernul Regatului Unit si Comisia Comunitatilor Europene considera ca reglementarea in cauza in actiunea principala constituie o masura cu efect echivalent unor restrictii cantitative, interzisa, in principiu, de articolul 28 CE. Potrivit guvernului Regatului Unit si Comisiei, respectivul regim ar fi totusi justificat din motive ce tin de protectia minorilor.
In jurisprudenta sa, Curtea a calificat de asemenea drept masuri cu efect echivalent, interzise de articolul 28 CE, dispozitiile nationale care supun un produs, fabricat si comercializat in mod legal intr un alt stat membru, unor controale suplimentare, sub rezerva exceptiilor prevazute sau admise de dreptul comunitar


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Drepturilor Copilului in Privinta Contractului de Vanzare prin Corespondenta. Studiu de Caz - Cauza Dinamic Medien, C-244-06.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!